EU-steun voor nieuwe Europese MTB Trail Builder Certificering

Het onderwijsprogramma van de Europese Commissie, Erasmus+, heeft drie jaar economische steun aangekondigd voor de ontwikkeling van een Europees MTB Trail Builder Certification framework dat in 2025/26 van start moet gaan.

De populariteit van mountainbiken neemt sterk toe, waardoor de behoefte aan meer trails en gekwalificeerde trailbouwers voor het plannen, ontwerpen, aanleggen en onderhouden van duurzame trailinfrastructuur in heel Europa toeneemt. Dit was de aanleiding voor het DIRTT-project (Developing Intereuropean Resources for Trail Builder Training) in 2019, dat werd opgestart door IMBA Europe en een internationale projectgroep die zowel vrijwillige als professionele parcoursbouwers, aanbieders van opleidingen, gemeenten en toeristische bestemmingen vertegenwoordigt.

DIRTT

In de eerste projectfase ontwikkelde DIRTT een educatief raamwerk en studieprogramma voor mountainbiketrails, wat leidde tot Europa's eerste formele opleiding voor Mountain Bike Trail Planning, Construction en Maintenance aan de Fagskolen I Viken. 

Het programma ging in september 2022 van start met in totaal 25 studenten uit 12 verschillende landen. Dankzij de hernieuwde steun van de Europese Commissie kan DIRTT het bestaande opleidingskader verder ontwikkelen tot een Europees certificeringsprogramma voor parcoursbouwers.

Capaciteit opbouwen, kwaliteit onderscheiden

In een uitgebreide enquête die in 2020 in het kader van het DIRTT-project onder de trail building-sector is gehouden, antwoordde maar liefst 65% dat zij moeite hebben om mensen met de juiste vaardigheden en competenties te werven. Bovendien ervaart 56% van de sector dat er niet genoeg opleiding beschikbaar is om aan de behoeften van hun organisatie te voldoen. Daarom werd de eerste fase van het DIRTT gewijd aan de opbouw van meer opleidingscapaciteit, zowel op het niveau van de vrijwilligers als op het niveau van de professionals.

DIRTT

Een andere centrale bevinding in de 2020-enquête was een sterke vraag naar een niet-verplicht certificeringsprogramma. Maar liefst 79% van de respondenten was van mening dat de invoering van certificering de kwaliteit en duurzaamheid van mountainbikeroutes zou verhogen. Met een groeiend aanbod van kwaliteitsgegarandeerde leermiddelen en DIRTT-gerelateerde trainings- en opleidingsprogramma's die zich in heel Europa beginnen te vormen, was het internationale certificeringsprogramma een natuurlijke volgende stap voor DIRTT. Het werk aan de certificering zal beginnen in januari 2023, wat zal leiden tot een geplande lancering van de certificering in 2025/2026, gecoördineerd door IMBA Europe.

DIRTT

Een stap naar sterkere functie-erkenning

Wat betekent een certificatiestructuur voor parcoursbouwers? Ten eerste zal het geplande certificeringskader voor mountainbike parcoursbouw een standaard zijn voor de competenties die in de sector nodig zijn, en zal het dienen als een broodnodige maatstaf voor de kwaliteitsborging van de vaardigheden en kennis van de professionals in de sector. Ten tweede zal een certificeringskader een sterkere mate van formele beroepserkenning toevoegen aan het vak van parcoursbouwer in heel Europa. 

"Wij beseffen dat handhaving van de status quo voor sommigen het meest geschikte alternatief is. Maar met de enorme groei in de wegenbouw komt ook een grotere verantwoordelijkheid. Het certificeringsproject is een gouden kans voor de sector om het profiel en de positie van de professionele parcoursbouw in de toekomst vorm te geven." - Lars W. Jensen, DIRTT Project Manager

Over DIRTT:

  • Projectnaam: Developing Intereuropean Resources for Trail Builder Training (DIRTT)
  • Europees parcoursbouwproject gefinancierd door het Erasmus+ programma van de Europese Commissie
  • De eerste fase van het DIRTT-project ontving een subsidie van 386.000 euro, die begint in oktober 2019 en eindigt in december 2022.
  • Voor de volgende fase heeft de Europese Commissie 400 000 euro toegekend. Het project gaat van start in januari 2023 en eindigt in december 2025.
  • DIRTT-projectpartners: Fagskolen i Viken, projectleider (NO), IMBA Europe (EU), DGI (DK), Scottish Cycling / DMBinS (UK), Edinburgh Napier University (UK), Bike Plan AG (CH), Municipio de Agueda (PT), OFT (NO).
  • Nieuw voor projectfase 2023: TrailTools Unipessoal LDA (PT), Escola Secundária Marques de Castilho (PT).

DIRTT

Meer informatie over DIRTT: 
https://www.imba-europe.org/knowledge-hub/dirtt-project/


 

Labels

LEES DIT HIERNA

PNW Special: Loam Dropper, Grips and Pedals

Loam Dropper post: PNW Components, dat gevestigd is in Seattle USA heeft al een groot scala aan…

LEES VERDER

De Sram Eagle Powertrain, alles in één systeem

Afgelopen jaren zijn er al heel wat veranderingen geweest bij Sram. Van het uitbrengen van een…

LEES VERDER

Canyon's nieuwe service locatie in Eindhoven

Als direct-to-consumer merk heeft Canyon Bicycles altijd een sterke en persoonlijke relatie met…

LEES VERDER