Dirty Pages: Een eerbetoon aan een iconische mountainbike site

UPDATE: Van Offline naar On-Trail: Net zoals een verloren bidon op een ruige tocht, zijn de social media accounts van Dirty Pages verdwenen, maar de website is na een offline periode weer terug op het pad.

Dirty Pages in 2002

Eerder verschenen

In de vroege jaren van het internet is dit één van de namen die met nostalgie wordt uitgesproken: Dirty Pages. Ooit een bruisend trefpunt waar Nederlandse en Vlaamse mountainbikers samenkwamen. Deze legendarische site is niet langer online.

http://www.dirty-pages.net/
https://www.facebook.com/dirtypagesnl
https://nl.linkedin.com/company/dirty-pages

Toen fora en community websites opkwamen en de digitale wereld een nieuwe dimensie kreeg, verschenen de Nederlandse pioniers op het gebied van mountainbiken: MTB Star (1997 opgericht door Lars), Mountainbike.nl (1998 opgericht door Rogier), Dirty Pages (1999 opgericht door Ruben), MTB Routes (2000 opgericht door Jeannette en Gert) en MTB Sport (2001 opgericht door Fred).

Aan het begin van de jaren 2000 stond het internet nog in de kinderschoenen, en voor mountainbike-enthousiastelingen waren er maar weinig Nederlandstalige plekken om ervaringen, tips en routes te delen. Terwijl berichtgeving over mountainbiken zelden zijn weg vond naar de traditionele media, zagen enkele mountainbikende “webmasters” de potentie van een online gemeenschap voor deze groeiende sport.

Met passie en toewijding creëerden ze platforms die niet alleen informatie boden, maar ook een thuisbasis werden voor een community die zich verbonden voelde door hun gezamenlijke passie voor de sport. Deze sites werden al snel de go-to bronnen voor nieuws, evenementen, routes en alles wat met mountainbiken te maken had.

De beginjaren van Dirty Pages

In 1999 werd Dirty Pages opgericht als een van de eerste serieuze Nederlandse mountainbike websites, waarbij de passie voor de sport centraal stond. Dirty Pages was voor velen niet zomaar een website; het voelde als een digitale thuisbasis voor alles rondom mountainbiken. Met een duidelijke focus op de Freeride en Downhill gemeenschap, speelde Dirty Pages in op de specifieke behoeften van deze adrenaline-zoekende rijders.

Het was een levendige gemeenschap  'voor bikers, door bikers'. Dirty Pages, of ook wel DP, hechtte sterk aan eigen content, waarbij kwaliteit, diepgang en verbreding centraal stonden, en was zo uitgegroeid tot een uitgebreide informatie- en inspiratiebron, met de laatste nieuwtjes, uitgebreide testverslagen, wedstrijdverslagen en een discussieforum. 

Op het discussieforum was een grote community actief, van de meest doorgewinterde XC rijders tot aan de meest verstokte downhillers. De website bestond bij de gratie van vrijwilligers, die hun vrije uren besteedden aan het up-to-date houden van de website en het verzorgen van nieuwsartikelen.

Een van de meest geliefde secties op Dirty Pages was ongetwijfeld het onderdeel 'Bikes'. Hier konden mtb-fanaten hun eigen bike inzenden, pronken met hun nieuwste aanwinsten en aangepaste creaties.

Bikes

De diversiteit aan merken die op de website werden getoond, was niets minder dan indrukwekkend. Cannondale, Giant, Specialized, Intense, GT, Be One, Santos, Klein, Trek, American Eagle, Gary Fisher, Koga Miyata en Rocky Mountain waren de onbetwiste zwaargewichten, vaak vooraan in de rij wanneer er nieuwe inzendingen kwamen. 

Maar dat betekent niet dat de niche merken werden overschaduwd. Integendeel, fietsen van merken zoals Merida, Scott, Sintesi, Sunn, Bulls, Commençal, DeKerf, Hot Chili, Nicolai, Rotwild, Yeti en zelfs de meer unieke merken zoals Chaka, Corratec, Cube, DMR, Eddy The Eagle, Rafty, Santa Cruz, Bombproof en Voodoo hadden hun eigen trouwe aanhang.

Meer dan alleen een forum

Nicknames als Plons, Rinse Appelstroop, Illuminata, Stigmata, Shift, Zane, Amigo, BadFastard, tjieftjaarkiller, Sunny Boy, Dirty-Harry, en Katze domineerden de leaderboards en deelden met enthousiasme hun avonturen, routes en technieken op het forum.

Dirty Pages werd niet alleen gedefinieerd door de discussies en verhalen die werden gedeeld, maar ook door de evenementen en bijeenkomsten die eruit voortkwamen. Van spontane weekendritten tot evenementen, de leden van deze community kwamen niet alleen online, maar ook in het echte leven samen.

Dirty Pages 2023

Twee websites, één passie. De beginjaren van online rivaliteit

In de beginjaren voelden sommige bezoekers van Dirty Pages en Mountainbike.nl een zekere rivaliteit, waarbij elke site zijn eigen loyale aanhang had. Hoewel er wat competitie was, had elke website zijn eigen unieke charme en aantrekkingskracht. 

Binnen de mountainbike-gemeenschap hebben velen specifieke herinneringen en gevoelens voor één van de twee (of beide) sites, vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen en de community's waarmee ze verbonden raakten.

Van eenheid tot unieke paden: De oorsprong van Velozine

In 2011 besloten Jeroen en Coen, na een samenwerking van zeven jaar bij Dirty Pages, hun eigen weg te gaan vanwege een groeiend verschil in visie over de richting van de website. Ondanks meerdere pogingen om deze verschillen te overbruggen, slaagden ze er niet in om op één lijn te komen. Ruben koos ervoor om Dirty Pages verder voort te zetten, terwijl enkele moderators (Bert, Kris, Roel, Ruben, Stefan, Sven) besloten hun functies neer te leggen ten gunste van een nieuwe organisatie. Ondanks hun vertrek in dat jaar bleven de voormalige redactieleden en moderators betrokken bij Dirty Pages, actief deelnemend aan bijeenkomsten en wedstrijden.

Gezien het indrukwekkende trackrecord van Jeroen en Coen bij Dirty Pages, was er vanaf de start veel enthousiasme voor Velozine. De site staat bekend om zijn diepgaande artikelen, uitgebreide tests en persoonlijke verhalen uit de fietswereld. Hun unieke benadering in het presenteren van fietsnieuws, gecombineerd met prachtige fotografie en aandacht voor detail, heeft bijgedragen aan het creëren van een website van uitzonderlijke kwaliteit. Het team achter Velozine heeft duidelijk een passie voor fietsen, wat zich vertaalt in de kwaliteit en authenticiteit van hun content.

De nalatenschap van Dirty Pages

Hoewel Dirty Pages misschien niet meer online staat, leeft de geest ervan voort in de herinneringen van de leden en in de vriendschappen die zijn ontstaan. Ook al zijn de digitale pagina's niet meer zichtbaar, de herinneringen blijven onuitwisbaar.

Throwback MTB: Bike Bytes

Voor de dinosauriërs onder ons die geen mobieltje hadden in hun jeugd… Voor wie 2001 zich herinnerd als een sombere tijd door de uitbraak van Mond- en Klauwzeer en de afsluiting van de bossen… En voor degenen die tussen het surfen op deze websites ook nog tijd vonden om games zoals Command & Conquer Red Alert of Wolfenstein te spelen.

MTB Star (1997 opgericht door Lars)

MTB Star

Mountainbike.nl (1998 opgericht door Rogier)

Mountainbike.nl

Dirty Pages (1999 opgericht door Ruben)

Dirty Pages

MTB Routes (2000 opgericht door Jeannette en Gert)

MTB Routes

MTB Sport (2001 opgericht door Fred)

MTB Sport

De beelden zijn afkomstig van Archive.org. De tekst is met zorg samengesteld, maar suggesties, toevoegingen of verduidelijkingen zijn altijd welkom.

LEES DIT HIERNA

Ebiken met de Lankelesi RV800 Plus

Zet ons op een fiets en we zijn al redelijk snel tevreden. Zet ons op een fiets met dikke banden en…

LEES VERDER

Geen zin in herfstweer? Dan nog even naar de Roc d'Azur 2023

Over drie weken, van 4 tot 8 oktober, komen MTB- en buitensportfans massaal naar Fréjus (Var) voor…

LEES VERDER

Kickr Move en de Kickr Shift, de nieuwste fietstrainers van Wahoo!

Kickr Move: Binnen de fietstrainers van Wahoo staat de Kickr Move zeker boven aan de line-up wat…

LEES VERDER