Nano-coating op je fiets aanbrengen is eenvoudiger dan je denkt

Het leven van je MTB is ruig. Nano-coating beschermt je fiets tegen de elementen, is extreem waterafstotend en krasbestendig. De coating is tot 3x harder dan je lak. Daarom behoudt het die "gloednieuwe" look voor de komende jaren.

Coating aanbrengen
Coating aanbrengen

Om optimale bescherming van je volledige fiets te bieden wordt er gebruik gemaakt van coating. Een glashard laagje die oneffenheden dicht smeert. Het resultaat hiervan is dat vuil zoals zand, modder of teerspetters niet aan het oppervlak blijft kleven. Met andere woorden; je fiets is eenvoudig schoon te maken. Daarnaast beschermt een transparant laagje nano-coating ook tegen verkleuring van de zon en is het veilig te gebruiken op alle oppervlakken zoals carbon, aluminium, matte en glanzende lakken.

Wat is coating? 

Coating is een dun laagje dat op verschillende oppervlakken van je fiets aangebracht kan worden en binnen 12 uur uithardt. Dit resulteert in een optimale bescherming van je fiets en zorgt ervoor dat de tweewieler makkelijk schoon te houden is. De nano-coating kan onder andere toegepast worden op het frame, velgen, voorvork of je zadelpen. 
Naast het schoonmaken van je fiets beschermt de coating ook tegen krassen. Doordat het behandelde oppervlak ‘glad gestreken’ is, treedt er minder wrijving op wanneer het oppervlak in aanraking komt met bijvoorbeeld takken of rondvliegende steentjes. De coating blijft tot wel vijf jaar op je fiets zitten waardoor er een langdurige bescherming geboden wordt. Een instructie voor het aanbrengen van de coating vind je op deze pagina. Een schets van de werking van nano-coating zie je in onderstaande afbeelding terug:

Zonder of met coating

Waarom een coating?

In de eerste plaats wordt coating gebruikt om het schoonmaken van de fiets makkelijker te maken. Doordat zand, modder of ander vuil moeilijk hecht aan het oppervlak zijn er geen (zure) schoonmaakmiddelen nodig. Dit scheelt veel tijd en moeite. Daarnaast worden vaak verkeerde schoonmaakproducten gebruikt om bijvoorbeeld je moutainbike schoon te maken. Sommige ontvetters zoals Dasty bevatten zure stoffen en tasten materialen, oppervlakken en plastic delen aan. Hierdoor worden deze onderdelen op langere termijn dof, bros of vertonen droogte scheuren. Wanneer een fiets schoongemaakt wordt met zure en niet-biologisch afbreekbare reinigers wordt het milieu ook extra belast. Om dat te voorkomen is er bij CleanMyBike.nl een assortiment samengesteld die rekening houdt met materialen én met de natuur. Zo zijn alle producten biologisch afbreekbaar en bevatten de reinigers geen agressieve stoffen die frames, keerringen of plastic delen aantasten.

Naast het schoonmaken van je fiets vormt de coating een extra beschermlaag voor de lak bij nieuwe fietsen en vernieuwt deze de oorspronkelijke lakkleur bij fietsen die al enige tijd in gebruik zijn. Tevens zorgt de coating ervoor dat kleine bestaande krassen minder zichtbaar zijn. Het oppervlak wordt immers gladgestreken en langdurig beschermd.

Voordelen coating

Kan ik een coating zelf aanbrengen?

Ja dat kan zeker. Alle benodigdheden zijn online te koop (zie link onderin artikel). De nano-coating wordt in een compleet pakket geleverd. Je ontvangt niet alleen de coating, maar ook een sterke ontvetter. Het is vanzelfsprekend dat de coating op een schoon en vetvrij oppervlak aangebracht moet worden om de beste hechting te garanderen. 

Voor het aanbrengen van deze coating wordt er een speciale applicatie doek meegeleverd. Het is belangrijk om deze doek op de juiste manier te gebruiken om niet te veel coating aan te brengen, maar ook niet te weinig. Een potje nano-coating bevat voldoende vloeistof om een frame van een grote fiets te coaten.

Om jezelf te beschermen worden er ook nitril handschoenen meegeleverd. Na het ontvetten is het ongewenst om het oppervlak opnieuw aan te raken.

Stappen coating

Een instructie video die je helpt bij het aanbrengen van de nano-coating kun je hier bekijken:

Na het aanbrengen van de coating moet je 12 uur wachten alvorens de fiets gebruikt wordt. Ook is het schoonmaken met reinigers voor een eerste keer niet aan te raden. Spoel de fiets altijd af met een zachte waterstraal om schade aan lagers te voorkomen. 

Wanneer je gaat fietsen in de modderige omstandigheden zul je direct merken dat vuil slecht hecht en de fiets een stuk makkelijker af te spoelen is. Meer informatie over het aanbrengen van de coating vind je op www.CleanMyBike.nl. Het product is te bekijken middels deze link.

 

Dit artikel is in samenwerking met CleanMyBike opgesteld.

LEES DIT HIERNA

Outdoor-transport met de Fiido T2 Cargo Ebike

Fiido, die alweer 8 jaar bestaat en voornamelijk Ebikes maakt, is een bedrijf dat graag innoveert.…

LEES VERDER

Een kleurengala met Wolf Tooth Waveform, Echo & Spacers

Voor een van onze bikes gaan we dan ook op pad met de Wolf Tooth Waveform pedalen, Echo handvatten…

LEES VERDER

Canyon onthult de nieuwe Grizl:ON, met de honger naar avontuur

Of je nu op zoek bent naar een capabele en boeiende rit door het ruige land of een functioneel…

LEES VERDER