Trails rijden met de Magped Enduro Pedalen

Een klein jaar geleden kwam Magped op de markt met de innovatieve magneetpedalen. Afgelopen maand is het Enduro pedaal uitgebracht met magneten aan beide kanten van het pedaal. Wij monteerden ze en gingen in Luxemburg de trails op.

Patrick Maas

Voor de bikers welke nog niet bekend zijn met de Magneetpedalen van Magped volgt een korte uitleg. De Magped's zijn de gulden middenweg tussen platform en klikpedalen. Je zit wel vast maar hebt de mogelijkheid om supersnel en in alle situaties los te komen zonder zijwaartse beweging van je voet te hoeven maken. Dit omdat er in het pedaal een magneet zit welke aan een ijzeren plaatje klikt onderin je schoen.

De magneten in de Enduro pedalen komen in 2 sterktes. 150 Nm en 200 Nm kleefkracht. Voor onze 82 kilo aan rijdersgewicht hebben we voor de pedalen van 150 Nm gekozen.

Wat op zich minder interessant is voor Trail pedalen is het gewicht. Maar we leggen ze toch even op de keukenweegschaal en de wijzer blijft hangen op 531 gram. Absoluut geen lichtgewicht pedaal maar dat is uiteraard te wijten aan de dubbele magneet.
Het pedaal is gemaakt uit een gefreesde aluminium kooi en heeft een versterkte Cro-mo as met sealed cartridge lagers. Allemaal een beetje robuster uitgevoerd om het Enduro geweld te kunnen verwerken. En in de duurzaamheid hebben we afgelopen maanden een goed vertrouwen gekregen, dus dat zit wel goed.

voordat we op pad kunnen met de pedalen zullen we eerste de pinnen moeten monteren. Standaard krijg je er 32 stalen pinnen bij maar je kunt ook een upgrade kopen naar zogenaamde groene Enduro Pin's. In onze doos zat een groot scala aan pinnen en deze hebben we dan ook in een mix gemonteerd. Vooral omdat de Enduro pinnen een heel stuk gevoeliger blijken tijdens het monteren. Een aantal zijn nu dus in de oud ijzerbak beland, helaas. Een tip van Magped's is dan ook om eerst een stalen pin erin te draaien en dan deze te vervangen door de Enduro Pin's.

Time to hit the Trails:
Nadat we de pinnen hebben gemonteerd en afgesteld op de schoenen wordt het tijd om de trails op te schieten. De schoenen welke we gebruiken zijn de 5-10 Kestels en de Cube ATX OX. Beide schoenen hebben een vlakke zool zodat ze mooi in de pinnen van de pedalen vallen wat je bij platformpedalen gewend bent.
De eerste tochten in het zuiden valt op dat we geen gewenningspediode meer nodig hebben en dat we direct goed op de pedalen zitten. Tijdens lange klimmen kunnen we een beetje aan de pedalen trekken en eenmaal bergaf blijven we lekker aan de bike plakken. Dit is vooral fijn als we met een vaartje over rembulten en boomwortels stuiteren.
Het losklikken tijdens onverwachte escepades is heel makkelijk. Je beweegt je enkel schuin omhoog en de schoenen komen netjes los van de pedalen. Je hoeft dus geen zijwaartse beweging te maken zoals met klikpedalen. Je zit dus wel vast maar niet te vast.

Zodra je weer verder wilt biken zet je simpelweg je schoen op het pedaal en de ijzeren schoenplaat vindt vanzelf het magneetje in het pedaal. Je hoort een duidelijke klik en bent klaar om verder te biken.
Doordat de Enduro pedalen aan beide kanten een magneet hebben hoef je niet de goede kant te zoeken zoals bij de Sport variant. De pedalen hebben dan ook niet de neiging om met de zware kant naar beneden te hangen. Ze zijn simpelweg een stuk beter in balans.

Tijdens het rijden van dikke trails in Luxemburg komen de goede eigenschappen van de pedalen echt naar voren. Vooral als je met een gangetje over alle trappen rijdt welke zich daar bevinden. Zodra het tijd wordt voor airtime merk je dat je niet vol aan je pedaal kunt trekken. De 15 kg kleefkracht is dan net niet genoeg en wedstrijdrijders zullen beter af zijn met de 200 Nm magneten. Maar tijdens het rijden van drops trek je iets minder aan je pedaal en blijft alles netjes bij elkaar.

Conclusie:
De Magped Enduro pedalen zijn ontwikkeld voor de biker die graag stevige trails rijdt, vast wil zitten maar toch wat meer vrijheid wil hebben in zijn voetbewegingen. De duurzaamheid zal zich in de komende jaren nog moeten bewijzen maar daar hebben we alle vertrouwen in.

De adviesprijs van de Magped Enduro pedalen bedraagt: € 149,-

Voor meer informatie klik je op:
https://www.magped.com/shop/magped-enduro/?lang=en

LEES DIT HIERNA

PNW Special: Loam Dropper, Grips and Pedals

Loam Dropper post: PNW Components, dat gevestigd is in Seattle USA heeft al een groot scala aan…

LEES VERDER

De Sram Eagle Powertrain, alles in één systeem

Afgelopen jaren zijn er al heel wat veranderingen geweest bij Sram. Van het uitbrengen van een…

LEES VERDER

Canyon's nieuwe service locatie in Eindhoven

Als direct-to-consumer merk heeft Canyon Bicycles altijd een sterke en persoonlijke relatie met…

LEES VERDER