’Mountainbikemarathon heeft de toekomst’

Geplaatst op 21 jun 2005.
Door Maarten van Helvoirt
„Deze prijs had ik nog niet“, zei Bart Brentjens, de beste mountainbiker van de wereld, gisteren na het NK marathon.

Elke keer weer verbaast Bart Brentjens zich erover, als hij zich aanmeldt voor een cross country-wedstrijd: de olympisch en wereldkampioen mountainbiken en nog altijd de nummer twee van de wereld moet inschrijfgeld betalen.
„Veertig of vijftig euro is heel normaal. Een heel verschil met mountainbikemarathons daar krijg ik startgeld.“ Gisteren werd de Schaijkenaar de eerste Nederlands kampioen in deze nieuwe discipline. De tachtig kilometer met start en finish bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek legde hij af in iets meer dan 2.24 uur, op 1.16 minuut gevolgd door Goirlenaar Gerben de Knegt. „Dit is toch weer een nieuwe prijs, deze had ik nog niet en dat motiveert me wel weer“, zei Brentjens, die van de hitte op het parcours, dat tachtig procent door Duitsland ging, geen last leek te hebben.
Bij de vrouwen zette Elsbeth van Rooy-Vink uit Heeswijk- Dinther haar rentree luister bij met een tweede plaats achter Bernardine Boog.
In tegenstelling tot veel van de bijna vierhonderd NK-deelnemers rijdt Bart Brentjens de laatste twee jaar geregeld marathons. En zoals hij op de cross country jarenlang ongenaakbaar was, zo is hij dat tegenwoordig op de marathon. Eerder dit seizoen won hij bijvoorbeeld in het Italiaanse Riva een wereldbekerwedstrijd. „De organisatie van een marathon is veel groter dan bij een cross country ze werken met een veel groter budget. Vandaar dat ze ook startgeld kunnen bieden. Voor de televisie is het ook veel beter in beeld te brengen, omdat we op bredere paden rijden. Bij de Tour de France werden we in het verleden zelfs met helikopters gevolgd.“
Gerben de Knegt, die halfkoers met nog drie anderen nog in het spoor van Brentjens reed, voorspelt mede daarom dat de marathon de toekomst heeft in de mountainbikesport. „Maar ook omdat recreanten tegelijk met de toppers starten. Die willen zich meten met de nummer één. Zoals je ook ziet met hardlopers op de marathon.“ Net als bij het veldrijden is een marathonwedstrijd volgens de Midden-Brabander lucratief voor een organisatie. „Daar zorgt het publiek voor de inkomsten en bij een mountainbikemarathon brengen de deelnemers het geld binnen.“
Slag om de arm
Brentjens houdt liever nog een slag om de arm. „Zolang cross country olympisch is, zullen de toppers daarvoor kiezen.“
Samen reden ze vorig jaar de Transalp Challenge, ’s werelds zwaarste meerdaagse mountainbikemarathon dwars door de Alpen. In de derde van de acht etappes sloeg De Knegt echter over de kop - sleutelbeen en dijbeen gebroken en weg leidende positie. Het NK was zijn eerste marathon sindsdien. „Maar dat is vooral omdat ik mij meer richt op het veldrijden. Ik merk dat ik van het mountainbiken minder explosief word. En dat rondjes rijden in de cross country heb ik eerlijk gezegd wel een beetje gehad.“
Dit jaar is de Transalp van 16 tot 24 juli. De Knegt en Brentjens starten ook dan, maar niet als duo. De Knegt: „Dan zou ik net zo ambitieus moeten zijn als Brentjens. Die wil winnen. Maar dat past niet in mijn voorbereiding op het veldrijseizoen.“
Copyright © 2005 Brabants Dagblad - alle rechten voorbehouden

LEES DIT HIERNA

Upgrade je Sram 70 / 90 transmissie naar een GX Eagle AXS

GX Eagle AXS upgrade kit voor transmissie: RD-UPK-GXTE-A: Til Eagle-transmissie naar een hoger…

LEES VERDER

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER