Maar ook om de natuur te beschermen. Op de rest van de Veluwe komen geen verscherpte controles. Daar zouden zich minder problemen voordoen en kiezen beheerders voor uitbreiding van moutainbike-routes.
Jan Potkamp, boswachter gebied Veluwezoom tussen Eerbeek en Arnhem, laat er geen gras over groeien. ‘Wie zich buiten de uitgezette route begeeft, gaat op de bon.‘ Een biketeam met assistentie van goed getrainde agenten staat Potkamp bij op de jacht naar wildrijders. Er zijn al diverse bekeuringen uitgeschreven wegens overtreding van de Flora- en Faunaweg. De boetes variëren van 30 tot ver boven de honderd euro. In de regel komt een overtreding op zestig euro te staan. Vooral het opgeven van een valse naam wordt flink bestraft. ‘Begin daar niet aan, want we vragen door‘, waarschuwt Potkamp.
Wie als veldrijder of mountainbiker probeert de bevoegde instanties eruit te fietsen om een bon te vermijden, neemt grote risico‘s. De politie is met meer dan een bandenplaksetje geoutilleerd. Een revolver, pepperspray, handboeien, een portofoon, een mes en een mobiele telefoon behoren tot de standaard-uitrusting. Desondanks zijn er enkele mountainbikers die het risico nemen en op hun betere conditie vertrouwen. ‘Het is er tot nu toe eentje gelukt.‘
Potkamp opereert in het bij mountainbikers zeer geliefde natuurgebied tussen Eerbeek en Arnhem. De relatief grote reliëfverschillen hebben ook een grote aantrekkingskracht op wandelaars. Om conflicten tussen wandelaars en terreinfietsers te voorkomen, hebben fietsverenigingen met natuurbeheerders een uitgepijlde route van vijftig kilometer uitgezet. Wie daarvan afwijkt gaat op de bon.
Die harde lijn geldt niet voor de hele Veluwe. Keiharde controles zoals bij Eerbeek, staan niet op de rol in de bossen bij Apeldoorn of op de noordelijke Veluwe. Groot verschil met de Veluwezoom is dat natuurbeheerders op de noordoostelijke Veluwe niet van plan zijn terreinfietsers buiten de uitgezette routes tot ‘persona non grata‘ te verklaren.
‘Ik zie het mountainbiken toch als een vorm van recreëren‘, zegt natuuropzichter Willem van Ark van Staatsbosbeheer Oost-Veluwe. Fietsen op wildwissels wordt niet geaccepteerd. ‘Dan wil ik geen discussies of smoesjes. Het mag gewoon niet.‘ Ook is er sinds kort een stuk van driehonderd meter in het stuifzandduin tussen Hoenderloo en Beekbergen voor fietsers afgesloten. Dat komt omdat er planten voorkomen die op de rode lijst voor beschermde planten en diersoorten staan. ‘Maar voor de rest hebben we maar heel beperkt last van moutainbikers.‘ Van Ark wijst op onderzoek van de stichting Probos uit Wageningen dat concludeert dat conflicten in het bos hoofdzakelijk ‘sociaal‘ en niet milieu-schadelijk van aard zijn.
door Nils ten Brinke - EERBEEK - Een biketeam van de politie maakt op de zuidelijke Veluwe jacht op mountainbikers die zich buiten de uitgepijlde route begeven. De strengere controles zijn nodig, vinden natuurbeheerders, omdat zich steeds vaker conflicten tussen wandelaars en mountainbikers voordoen