LEERSUM - Twee terreinfietsers hebben gisteren een bekeuring gekregen omdat ze zich niet aan de regels hielden, 107 werden van informatie voorzien. Dat gebeurde op de Utrechtse Heuvelrug, waar politie, boswachters, natuurwachters en jachtopzieners een actiedag hielden om mountainbikers duidelijk te maken wat wel en niet mag. Het bleef hoofdzakelijk bij waarschuwingen en advies.
Boswachter Jan de Groot (Staatsbosbeheer) is al twee uur met zijn terreinwagen onderweg als hij twee mountainbikers tegenkomt die wel eens willen weten hoe het nou zit. Ze willen over het hoofdpad naar het Leersumse Veld, en volgens het bordje dat daar staat is het ‘vrij wandelen en fietsen op de paden’. Toch heeft De Groot liever niet dat de twee mannen daar fietsen, omdat er veel wandelaars zijn. De boswachter ziet ze liever een mountainbikeroute nemen. ,,Hang dan een bordje op dat het niet mag,’’ zegt een van beide terreinfietsers, Tjeerd de Vries uit Veenendaal.De Groot erkent dat de regels niet overal even duidelijk zijn. Bij de ene terreinbeheerder mag niet op de paden gefietst worden en bij de andere wel. De derde terreinbeheerder staat het officieel wel toe maar heeft het eigenlijk liever niet. Daarom zijn er ook plannen in de maak bij het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug om tot uniforme regels te komen in het hele gebied, bij alle terreinbeheerders.HonderdenVan de honderden terreinfietsers die ieder weekend over de Utrechtse Heuvelrug uitzwermen zijn veruit de meesten van goede wil, benadrukt de boswachter. Dat blijkt ook op deze zondagochtend: na twee uur rondtoeren is De Groot nog geen enkele mountainbiker tegengekomen die van de paden is afgeweken of iets anders illegaals doet. ,,Het is maar een heel klein groepje van mountainbikers dat zich niet aan de regels houdt. Wij moeten ervoor zorgen dat iedereen hier prettig kan recreëren. Als wandelaars last hebben van de mountainbikers moeten we dus ingrijpen.’’
De op de terreinfietsers gerichte actiedag wordt twee keer per jaar gehouden op de Heuvelrug. Hoofddoel is het prettig te houden voor alle recreanten: wandelaars, ruiters èn mountainbikers. Minder belangrijk is de natuur, waar de terreinfietsers ook op gewezen worden. De Groot: ,,Als mountainbikers in het voorjaar door de heide gaan fietsen kun je je voorstellen dat dat niet goed is voor de natuur.’’ Ook als ze gebruik maken van de paadjes van dieren (wildwissels) verstoort dat de natuur. ,,De rustgebiedjes van het wild worden dan kleiner,’’ aldus de boswachter. Ook is het slecht voor de plantengroei als mountainbikers nieuwe paden banen.
Halverwege de tocht wordt De Groot gebeld. ,,Ze zijn een tocht aan het organiseren. Illegaal,’’ zegt hij opgetogen en verhoogt de snelheid van zijn terreinwagen. Enkele minuten later gaat de boswachter in gesprek met organisator Ernst van ‘t Hoff uit Leusden. Die overtuigt de boswachter ervan dat zijn mensen er geen rotzooi maken. Het blijkt te gaan om een ‘fietsopstapdag’ van een fietsenwinkel, met een fietsclinic. ,,Maar u bent wel vergunningplichtig,’’ zegt De Groot. ,,U had dit van tevoren moeten melden bij Staatsbosbeheer.’’ De illegaliteit loopt met een sisser af.
Deze voorvallen roepen de vraag op of De Groot überhaupt wel eens handhavend optreedt. Hij doet dat wel, als mountainbikers zich agressief gedragen tegenover andere recreanten. Maar het liefst ziet hij andere terreinfietsers wangedrag corrigeren. ,,Dat is het mooiste wat je kunt hebben.’’