Bij de test in Kaprun (Oostenrijk) had ze een waarde van 47,6, waar maximaal 47 is toegestaan. Ook haar hemaglobinewaarde was net te hoog; 16,2 waar 16 is toegestaan. Te hoge waarden kunnen duiden op dopinggebruik. Turpijn heeft een startverbod van twee weken gekregen. Ze zou op het WK meedoen aan de cross country. "Dit moest mijn eerste WK worden en nu overkomt me zoiets. Ik ben er kapot van", reageerde Turpijn in tranen.
De controle werd 's ochtends om tien voor half negen uitgevoerd. Alle Nederlandse deelnemers, op de junioren na, ondergingen een bloedtest. De uitslag sloeg enkele uren later in als een bom. "Ik ben zeer verbaasd en zoek naar mogelijke oorzaken. Laura is een renster voor wie ik mijn handen in het vuur steek", aldus Hans Smid, door de KNWU ingehuurd als arts tijdens het WK.
Smid vroeg de controlerend geneesheren of in Kaprun de mogelijkheid bestaat een EPO-test uit te voeren. "Bij wegwedstrijden wordt dat, wanneer een renner een te hoge hematocrietwaarde heeft, wel gedaan. Bij de gezondheidscontroles wordt geen onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en onnatuurlijke redenen waarom de hoge waarde is ontstaan. Het leidt tot allerlei insinuaties, vaak niet terecht. Met een EPO-test willen we voor haar duidelijkheid brengen naar buiten."
Smids verzoek vond aanvankelijk geen gehoor. De wielerbond nam daarop contact op met Lon Schattenberg, voorzitter van de medische commissie van de internationale wielrenunie UCI. Later op de dag bleek een urinetest voor Turpijn alsnog mogelijk. Het resultaat daarvan wordt over een dag of vijf verwacht. ANP
Artikel uit De Gelderlander van 30-08-2002