DENEKAMP/LOSSER
De ongeveer 55 kilometer lange route voert voor iets meer dan tachtig procent over grondgebied van de gemeente Losser. " Dat maakte het ook ideaal om hier een pilot-project van te maken. Als je met drie of vier gemeenten in de slag zou moeten, wordt het een stuk moeilijker’, weet Henk Noordkamp van de Losserse Wieler Club.
Route info: Mtbroutes.nl
Volgens plan had de route een half jaar geleden al klaar moeten zijn. Dat de organisatoren daar niet in geslaagd zijn, komt vooral voor rekening van de werkgroep "Het Lutterzand’, waarin de diverse landeigenaren zich hebben verenigd.
Onder aanvoering van Teun Scholten, de eigenaar van Erve Het Meuleman, probeerden zij de mountainbikers juist helemaal weg te houden uit hun gebied.
Die opstelling leidt er echter alleen maar toe dat ATB-ers hun eigen weg zullen blijven zoeken door het door hen zo bewierookte Lutterzand. De bedenkers en initiatiefnemers van de permanente route bleven dan ook keer op keer aandringen op een werkbaar compromis. Tot op heden tevergeefs. Noordkamp en de zijnen weten zich inmiddels echter gesteund door instanties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Landschap Overijssel, de regio Twente en het Losserse college van B en W. "Het totstandkomen van een mountainbike-route is van onmiskenbaar belang voor de gemeente’, staat in een advies van de afdeling VROM te lezen.
De gemeente en de Losserse Wielerclub voeren de laatste tijd intensief overleg. Het probleem "Lutterzand" wordt opgelost door gebruik te maken van "particuliere openbare wegen’. De ondergrond van deze wegen dan wel paden is vaak eigendom van de landeigenaren. De bovengrond is echter voor iedereen toegankelijk. "Nergens staat beschreven dat mountainbikers zich daar niet mogen begeven’, aldus een ambtenaar van de gemeente Losser.
"Wij zijn’, aldus Noordkamp, "best bereid de meest kwetsbare delen van het Lutterzand te ontzien. Maar dan moeten andere partijen ook constructief mee willen denken. Wij, de wielerclubs, hebben ook aangeboden de natuurgebieden schoon te houden. Dat aanbod ligt er al heel lang."
Aan de hand van tal van gesprekken met natuurinstanties en landeigenaren heeft Henk Noordkamp al een route ingetekend. Deze week is gemeenteambtenaar Frans Wijlens, van de afdeling Civieltechniek Verkeer en Vastgoed, begonnen met het inbrengen van de route in de computer. Wijlens is bekend in het "veld" en kan inschatten waar knelpunten ontstaan of waar zich nog alternatieven aandienen. Volgende week, of anders in de week daarna, bespreekt hij zijn bevindingen met Noordkamp. Die moet vervolgens weer in de slag met de landeigenaren om hen op de hoogte te brengen van de definitieve plannen. "Pas als dat hele traject is afgerond, gaat er een voorstel naar de gemeenteraad van Losser. Dat zich hier nog over moet uitspreken.’