Puck Pieterse boekt 2e wereldbekerzege: van start tot finish op kop in Leogang

Tijdens de UCI Mountainbike World Series in Leogang heeft Puck Pieterse haar tweede XCO-wedstrijd van haar nog prille carrière gewonnen. De 21-jarige alleskunner pakte in het Oostenrijkse Leogang haar tweede wereldbekerzege op de mountainbike.

Puck Pieterse geeft een show tijdens de XCO World Cup in Leogang

Het parcours in Leogang stelde de deelnemers zondag zwaar op de proef. Naast de hitte zorgde het circuit van 3.600 meter met een hoogteverschil van 210 meter ervoor dat Pieterse snel het verschil kon maken.

Spannend was het voor de Nederlandse mountainbikester geen moment. Pieterse heeft, nadat zij in het gras naast het pad belandde, alleen nog even de achterkant van Alessandra Keller gezien. Maar ze nam de koppositie snel weer over, waarna de Amersfoortse deze niet meer opgaf.

Allereerst zette Pieterse vanaf het begin van de race een hoog tempo in met de beklimming van de Black Mamba, maar door een technische fout in de afdaling met een opeenvolging van wortels, kon Alessandra Keller de leiding nemen. Pauline Ferrand-Prévot, de winnares van de shortrace van vrijdag, begon voorzichtig op de vijftiende plaats aan het einde van de startlus, bijna 15 seconden achter de leider in de wedstrijd.

Pieterse gaat ervandoor

In de eerste ronde verhoogde Pieterse het tempo op de lange klim met steile afdalingen door het bos. Aanvankelijk was landgenote Anne Terpstra nog haar belangrijkste uitdager, maar de 32-jarige Nederlandse moest uiteindelijk genoegen nemen met de achtste plek. De twee Franse rensters Pauline Ferrand-Prévot en Loana Lecomte reden nog steeds aan de leiding, op zo'n veertig seconden achterstand.

Jenny Rissveds en Laura Stigger haalden Anne Terpstra in bij het ingaan van de tweede ronde. Mona Mitterwallner en Pauline Ferrand-Prévot overbrugden ook de tweede helft van de ronde, terwijl de Nederlandse kampioene moeite had om haar achterstand in te halen door de klim op de Asitz.

Pauline Ferrand-Prévot verloor vervolgens het contact met Mitterwallner in de derde ronde. De Oostenrijkse kampioene haalde de twee achtervolgende Pieterse in. De renster van Alpecin Deceuninck had halverwege de vierde ronde een voorsprong van 45 seconden op het achtervolgende trio. Europees kampioene Loana Lecomte passeerde Pauline Ferrand-Prévot en schoof door naar de top 5.

Mona Mitterwallner ontdeed zich vervolgens van de Zweedse en de Oostenrijkse aan het einde van de vierde ronde, terwijl Pauline Ferrand-Prévot werd ingehaald door Sina Frei op de zesde plaats. De wereldkampioene volgde de Zwitserse niet lang. In de strijd om de derde plaats profiteerde Laura Stigger van de slotklim om weg te rijden van Jenny Rissveds.

Pieterse had het erg moeilijk met de hitte. "Halverwege was ik al helemaal op, maar ik moest door. Op een paar klimmetjes probeerde ik echt gas te geven en tussendoor wilde ik waar mogelijk wat rust pakken. Gelukkig was het genoeg. In het begin had ik een klein gat, maar dat bleef maar groeien. Mijn vorm is goed."

Tweede XCO-succes voor Pieterse

Uiteindelijk won Pieterse na een mooie soloprestatie. Mona Mitterwallner werd tweede op 38 seconden, terwijl Laura Stigger het podium compleet maakte op 56 seconden. Jenny Rissveds werd vierde op 1:28 voor Loana Lecomte, vijfde op 1:54.

LEES DIT HIERNA

Onderweg met de Ekoi Start GE S4 Flatpedal schoenen

De Ekoi GE S4 Flat schoenen zijn gemaakt voor Trail-/Endurorijders en doen het natuurlijk ook goed…

LEES VERDER

Mountainbiken in de Silvretta Bike Arena in Ischgl/Samnaun. Avontuur in het hart van de Oostenrijkse Alpen

Met een uitgebreid netwerk van ongeveer 100 kilometer aan gemarkeerde mountainbikeroutes valt er in…

LEES VERDER

Drie nieuwe Trek MTB schoenen verhogen het comfort voor XC- en gravelrijders

Alle nieuwe offroad schoenen van Trek hebben een bovendeel van METNET en een SPD-clipbevestiging…

LEES VERDER