MTB & Gravel tips Luxemburg. Van rode zandsteen tot sprookjesbos

Luxemburg is een walhalla voor mountainbikers en gravelrijders - en dat in de directe omgeving. Van de Ardennen met zijn dichte bossen, tot het schitterende Moezelvallei, de steile kliffen van rode zandsteen in Minett en het oerwoudachtige Müllerthal.

Fietsen in de regio Müllerthal - Luxemburgs Klein Zwitserland

Luxemburg biedt een netwerk van meer dan 700 kilometer aan paden en onverharde wegen. Wat je voorkeur ook is, Luxemburg heeft het terrein dat bij elke fietser past.

Ga je een paar dagen op de pedalen in het groothertogdom, dan struikel je over de veelheid aan trails, waarvan de een nog uitdagender is dan de andere. Vergeet onderweg niet om je heen te kijken, want de natuur is hier meer dan de moeite waard om even bij stil te staan. Eventjes dan… en dóór! 

De mountainbike en gravelbike zijn een geweldige manier om de gevarieerde landschappen van het land te verkennen, ver weg van de gebaande paden. De routes variëren van gemakkelijk tot zwaar. Ze hebben hun eigen unieke bewegwijzering en worden goed onderhouden. Mountainbike.nl zet de mooiste MTB-regio’s van Luxemburg op een rij:

Stevig doortrappen in de Luxemburgse Ardennen

Vergeet de Ardennen bij de Belgische buren, de Luxemburgse variant is ronduit spectaculair. Zeker op twee wielen. De 16 verschillende MTB-trails met een gezamenlijke lengte van 350 kilometer slingeren kriskras door deze ruige regio, officieel Éislek genaamd. 

Het meer van de Boven-Sûre is een groot stuwmeer in het noordwesten van Luxemburg

Foto: Het meer van de Boven-Sûre is een groot stuwmeer in het noordwesten van Luxemburg. Het is het grootste water van het land. Het dankt zijn naam aan de gemeente Lac de la Haute-Sûre. © Ronald Jacobs

Verwacht lange hellingen, scherpe afdalingen, gevarieerd terrein en waanzinnige uitzichten over kastelen, pittoreske dorpjes of blauwe meren (yep, voor een duik). De natuur is hier magistraal, ruig en avontuurlijk, de trails idem dito. 

Tussen Bavigne en Boulaide trap je in 35 km langs het indrukwekkende stuwmeer van de Boven-Sûre. Of pak een van de routes in de buurt van Kasteel Wiltz, waarvan de lange route van 25 km flink doorbijten is met steile klimmetjes en kleine bospaadjes. De andere route van 11 km is zeer geschikt om met kinderen te fietsen.

Fietsen door een UNESCO geopark: Müllerthal

De oostelijke regio Müllerthal is onlangs toegevoegd aan de UNESCO lijst voor Global Geoparks. Hier fiets je langs imposante zandsteenformaties van ruim 200 miljoen jaar oud, door dichte bossen en langs kabbelende beekjes. De regio Müllerthal wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Now we’re talking… Hier kun je heel wat kilometers doortrappen op verschillende trails in het ruige natuurlandschap tussen het geologisch erfgoed door.

Mullerthal

Foto: Müllerthal © Nas-Raddine Touhami

Stausee

Foto: Stausee © FatPigeon.cc

Müllerthal

Foto: Müllerthal - Luxemburgs Klein Zwitserland © Ralf Schanze

Mullerthal met uitzicht op kasteel Larochetted

Foto: Müllerthal met uitzicht op kasteel Larochetted © Ralf Schanze

Müllerthal

Foto: Müllerthal © FatPigeon.cc

Perekop is een druk bezochte reuzenrots aan de weg van Berdorf naar Echternach

Foto: Perekop is een druk bezochte reuzenrots aan de weg van Berdorf naar Echternach © Ronald Jacobs

De 23 km lange tocht vanuit het historische stadje Echternach leidt door bossen, langs hoge rotsen en geeft een panoramisch uitzicht vanaf Melick of Thoullberg over het meer van Echternach en de vallei van de rivier de Sûre. Iets moeilijker wordt het op de MTB-route tussen Berdorf en Beaufort, waar de paden dwars door de bizarre rotswereld van het Müllerthal lopen met onderweg veel sportieve klimmetjes. In Echternach, Beaufort en Stegen vinden ook jaarlijkse MTB-evenementen plaats.

Uitzicht op kasteel Beaufort

Foto: Uitzicht op kasteel Beaufort © Ralf Schanze

De Hohllay-grot met zijn tunnels en rotsformaties. De Romeinen hakten al stenen uit de rots voor hun bouwprojecten.

Foto: De Hohllay-grot met zijn tunnels en rotsformaties. De Romeinen hakten al stenen uit de rots voor hun bouwprojecten. © Ralf Schanze

Guttland, een reis door de tijd

Net buiten de hoofdstad ligt een sprookjesachtig decor van glooiende heuvels, imposante kastelen en mysterieuze burchten in een betoverend natuurlijk landschap. De regio biedt rust en stilte. Honderden kilometers fietspaden lopen dwars door de ongerepte landschappen. Het historisch erfgoed is hier alomtegenwoordig, zij het in de Vallei van de Zeven Kastelen en bij de verschillende Gallo-Romeinse nederzettingen. 

Rindschleiden, gelegen in de gemeente Wahl, draagt met trots de titel van het kleinste dorp van Luxemburg.

Foto: Rindschleiden, gelegen in de gemeente Wahl, draagt met trots de titel van het kleinste dorp van Luxemburg. Verborgen in een vallei, ver weg van het verkeer en tumult, kan het dorp, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, via talrijke fietspaden worden bereikt. © Elisabeth Ney

Guttland

Foto: Guttland © FatPigeon.cc

Burcht Useldange met uitzicht op de rivier de Attert.

Foto: Burcht Useldange met uitzicht op de rivier de Attert © FatPigeon.cc

Guttland

Foto: Guttland © FatPigeon.cc

Guttland

Foto: Guttland © FatPigeon.cc

Guttland

Foto: Guttland © FatPigeon.cc

Fietsen door de rode rotsen van de Minett

Het zuiden van Luxemburg lijkt rechtstreeks uit een filmdecor getrokken te zijn: het grillige steenrode rotslandschap vormt een rauw contrast met de groene bossen en op de achtergrond de contouren van de zuidelijke stad Esch-sur-Alzette. Beetje Australië, beetje Utah, maar toch echt Luxemburg. De rode kleur is een souvenirtje van de ijzererts in de bodem die hier nog niet zo lang geleden actief gewonnen werd.


Minett

Foto: © FatPigeon.cc

Minett

Foto: Minett © FatPigeon.cc

Minett

Foto: Minett © Thomas Jutzler

Kom je niet voor de historie, dan kom je toch zeker voor de trails hier. De Redrock MTB Trails zijn de droom voor de fanatieke MTB-er. Hier slinger je door het ruige landschap, langs diepe kloven, over rotsachtige paadjes en door dichte begroeiing. De twee Haard-routes mogen op je to-do lijstje, waarvan de zwart variant best wat technische skills vraagt met een paar goeie drops en jumps.

Red Rock in Minett

Foto: Red Rock in Minett © Ralf Schanze

Luxemburg praktisch

Het leven van een MTB-er wordt je in Luxemburg wel heel makkelijk gemaakt. Je reist niet alleen in het hele land gratis met het openbaar vervoer, ook kun je gebruik maken van de bagageservice Move We Carry. Dat werkt heel simpel: tussen 1 april en 1 november wordt je bagage van start- naar eindpunt gebracht. Dus als jij ’s avonds doodmoe neerploft bij je accommodatie na een dagje doortrappen, staat daar je tas al op je te wachten. De service is 7 dagen per week beschikbaar en je boekt eenvoudig online. 

Uitzicht op de stad Dudelange in het Luxemburgse Kanton Esch.

Foto: Uitzicht op de stad Dudelange in het Luxemburgse Kanton Esch © Ralf Schanze

Alvast genieten van wat voorpret? Bestel het inspiratie-magazine Luci www.luci.travel, dat je gratis thuisgestuurd krijgt. Meer informatie tijdens je verblijf in Luxemburg? Download de gratis app in de appstore.

Meer info:

Op het forum:


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Luxembourg for Tourism.

LEES DIT HIERNA

New Bike Day bij het Canyon Factory Service Centre

De New Bike Day service is een leuke extra van Canyon voor nieuwe, maar ook terugkerende kopers van…

LEES VERDER

Vernieuwde Mountainbikeroute De Twee Valleien in Vlaanderen (BE)

Beschrijving van de route Deze pittige route slingert door het heuvelachtige landschap van de…

LEES VERDER

Magura presenteert de MT7 HC3 Special Edition voor een speciale prijs

De MT7 staat bekend om zijn maximale remkracht en stabiliteit op raceniveau. Al is het al jaren de…

LEES VERDER