Bikepark Leogang in Oostenrijk opent zijn poorten

De laatste sneeuw is aan het smelten en het Pinzgauer Bike-Paradijs zal binnenkort weer aan mountainbikeliefhebbers toebehoren. Volop actie, evenementen en spektakel staan op de kalender voor het bikeseizoen 2022.

Knappentrail Saalfelden Leogang

Op 7 mei 2022 is het zover: het Epic Bike Park Leogang opent zijn deuren en verheugt zich op een bewogen bikeseizoen met evenementen en activiteiten van topklasse. De Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup wordt voor de tweede keer op rij gehouden als dubbele World Cup in de disciplines downhill en cross-country, zowel over de Olympische afstand als op de shorttrack, en staat garant voor spannende wedstrijden van topklasse. In september vindt het BIKE Festival plaats, waar jong en oud de nieuwste modellen van talrijke fietsfabrikanten kunnen bewonderen en uitproberen. Als pionier op het gebied van duurzame parcoursbouw staat duurzaamheid in Saalfelden Leogang hoog in het vaandel: het Bikepark toont zijn liefde voor de natuur met aantrekkelijke activiteiten, volgens het motto "Hou het Bikepark Leogang schoon!

Epic Bikepark Leogang Hangman Klemens König

Elk voorjaar wordt in Saalfelden Leogang de sportuitrusting omgeruild - de ski's worden ingeruild voor fietsen - het bike park komt tot leven en nog voordat de laatste sneeuw gesmolten is, zijn de eerste schepbewegingen op trails te horen. De ervaren vormgevers van het bikepark en de singletrails in Saalfelden Leogang zijn al weken voor de opening bezig met de renovatie van de door bikefans geliefde routes en creëren jaar na jaar de fabelachtige afwisseling waarvoor het Epic Bikepark Leogang en de regio Saalfelden Leogang bekend staan. Dit seizoen kunnen mountainbikers weer genieten van de nieuwe routes die vorig jaar werden geïntroduceerd, zoals "Vali's Hölle" of de nieuwe deelname aan de Hot Shots fired by GoPro Line, en kunnen ze binnenkort hun eerste bandensporen achterlaten op de vers geprepareerde paden.

Epic Bikepark Leogang Pumptrack Klemens König

Bikepark Leogang Pumptrack © Klemens König

Duurzame parcoursbouw en natuurbescherming

In Saalfelden Leogang hebben de exploitanten van het bikepark en singletrails de hen omringende natuur altijd nauwlettend in de gaten gehouden. Al in 2019 konden de lokale vormgevers Markus Hampl en Reini Unterberger hun vlaggenschip trails "Schwarzleo" en "Forsthof" Trail voltooien, waarmee ze een nieuw tijdperk van singletrailbouw inluidden. Deze paden werden volledig in harmonie met de natuur aangelegd, zonder gebruik te maken van machines en waarbij de bouwers alleen met handgereedschap werkten. Het gebruik van het bestaande terrein en de door het bos bepaalde lijnen zorgen voor een heel bijzondere ervaring, waarbij je je al snel afvraagt of je je nog wel op een bestaande trail bevindt. Hetzelfde geldt voor de "Knappentrail", die zich op natuurlijke wijze door het bos naar het dal slingert, met wat toegevoegde North Shore-elementen om de actie wat op te leuken. In tegenstelling tot de bike park lines kunnen de "Schwarzleo" en de "Knappen" Trail al vanaf begin april en tijdens de paasvakantie worden bereden.  

Saalfelden Leogang Forsthof Trail by Andreas Meyer

Beeld: Saalfelden Leogang Forsthof Trail © Andreas Meyer

In de zin van milieubescherming heeft het Bikepark niet alleen nieuwe regels opgesteld, maar ondersteunt het deze ook actief met campagnes zoals "Roll Off instead of Tear Off". Met zijn partner 100% biedt Bikepark Leogang een gratis folie voor het roll-off systeem op regenachtige dagen, evenals een korting van 20% op een nieuwe 100% fietsbril met roll-off systeem van Sport Mitterer - zichtbaarheid is gegarandeerd, zelfs bij slecht weer!

Wereldbeker, BIKE Festival en comeback van de treasure hunt

Van 10 tot 12 juni vindt in Leogang voor de tweede keer op rij een dubbele World Cup plaats. Het hoogtepunt van het seizoen, dat vorig jaar niet minder dan 629 atleten uit 44 landen telde, zal opnieuw 's werelds beste mountainbikers uit de disciplines Downhill en Cross-Country samenbrengen. De adembenemende wedstrijden op het "Speedster" Downhill parcours en het nieuw aangelegde Cross-Country parcours zullen zeker een hoogtepunt van het seizoen worden. Tickets voor dit mountainbikefeest dat het hele weekend duurt, zijn al beschikbaar en zeer gewild, dus wees er snel bij!

Epic Bikepark Leogang MTBWC DHFinals Stefan Voitl

Beeld: Epic Bikepark Leogang MTBWC DHFinals © Stefan Voitl

Natuurlijk is het BIKE Festival ook weer van de partij in 2022, van 16-19 september. Jaar na jaar trekt het bekende festival een grote verscheidenheid aan fietsmerken, talrijke testfietsen, nieuwe modellen en producten die nog niet op de markt zijn gebracht. Jong of oud, beginner of professional, iedereen vindt de juiste fiets voor zijn rijstijl en kan deze uitgebreid testen op het brede scala aan trails in Bikepark Leogang, dat in zijn geheel beschikbaar is voor de festivaldeelnemers. Workshops en tochten met de beroemdheden uit de scene maken natuurlijk ook weer deel uit van het programma.

Naast de World Cup en het Festival biedt het Epic Bikepark Leogang nog een ander seizoenshoogtepunt. Vanaf het begin van het seizoen maken de bezoekers van het bikepark weer kans op een grote prijs, want de succesvolle speurtocht van vorig jaar maakt een comeback: een schatkaart met lastige raadsels geeft aanwijzingen over de locaties van losse letters, verstopt in het park, die samen de oplossing vormen. Deze schatkaart verandert om de twee weken en talrijke oplossingswoorden geven de bezoekers de kans om meermaals deel te nemen en hun kansen om te winnen te vergroten. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het BIKE Festival. De gelukkige winnaar kan zich verheugen op een groot pakket met prijzen van Scott, Maxxis, EVOC en vele andere bekende merken. De schattenjacht staat open voor deelname tot eind augustus.

Kornel Grundner, algemeen directeur van Leoganger Bergbahnen, kijkt nu al uit naar de opening: "Na twee jaren die gekenmerkt werden door onzekerheid, kijken we ernaar uit om in het seizoen 2022 stap voor stap terug te keren naar de normaliteit. Met de hernieuwde uitvoering van de double header World Cup en het BIKE Festival kijken we ernaar uit om ook dit jaar weer talloze mountainbikers, fans en toeschouwers te mogen verwelkomen in ons bikepark!"

Meer actueel nieuws, data en informatie over de parcoursen van het Epic Bikepark Leogang zijn te vinden op bikepark-leogang.com.
 

LEES DIT HIERNA

SRAM presenteert de nieuwe Eagle Transmission

Tijdens een 6-jarige geschiedenis van Eagle en 11 jaar van de speciale 1x-aandrijflijn heeft SRAM…

LEES VERDER

Magura MT5 Pro speciale editie remmen

De Magura MT5 Pro is geen compleet nieuwe ontwikkeling van de MTB rem, maar een set die de MT5…

LEES VERDER

Ritchey Ultra mountainbike keert terug met retro rood, wit & blauw

Tom Ritchey is een van de grote mtb-pioniers. Als getalenteerde racer in de Amerikaanse scene, maar…

LEES VERDER