
Geen sneeuw, geen vorst, geen storm. Het leek opeens wel lente op de Nedereindse berg waar een uitgebreide testdag was georganiseerd voor zowel racefietsen als mountainbikes. Ik had de berg al regelmatig gespot vanaf de snelweg maar was er nog nooit daadwerkelijk gaan fietsen, bij deze dus. Op de flanken van de berg bleken zich verschillende singletrack afdalingen en klimmetjes te bevinden. Er lagen een paar haarspeldbochtjes en zelfs een korte afdaling met wat obstakels en een rockgarden. Prima testparcours dus, het enige nadeel was eigenlijk dat je steeds weer tegen de berg op moest om er vanaf te kunnen en dat heeft me toch wel wat zweetdruppeltjes gekost.
Dat waren niet de enige kosten want voor deze testdag moest betaald worden. Omdat ik als het ware incognito wilde deelnemen heb ik me gewoon vooraf ingeschreven, 12,50 betaald voor een halve dag en netjes de bevestigende mail meegenomen. Pedalen, inbussetje en shockpomp had ik deze keer wel bij me gestoken maar nodig zijn ze niet geweest.
Omringd door de wielerbaan was een flink aantal stands opgebouwd door de deelnemende merken. Naast de grote jongens waren er ook een paar kleinere en mede door het mooie weer had het geheel inderdaad de uitstraling van een festival. De organisatie was voor zover ik heb kunnen beoordelen prima. Na het inleveren van een legitimatie bewijs was ik in no-time voorzien van een polsbandje, ponskaart, koek, appel en bon voor een kop koffie. Testen maar.
Nou kun je in een halve dag aardig wat fietsen testen en het is erg verleidelijk om lukraak van alles te gaan berijden. Om enigszins een indruk te krijgen van de gekozen fietsen heb ik mezelf een beetje ingeperkt. Ik heb me georiënteerd op 29er fully’s en dan met name de exemplaren met wat meer veerweg. Ik reed vandaag op Trek, Cube en Canyon, mijn indrukken:
Trek Superfly 100 AL.
Ik wilde eigenlijk op de Rumblefish rijden en deed dat in een later stadium ook maar omdat die niet beschikbaar was op het moment dat ik de Trek stand binnen wandelde kreeg ik zijn XC broertje mee. Ook geen straf want een mooie gelegenheid om deze familieleden met elkaar te vergelijken. De 100 AL is het “basis” model met een alu frame en voornamelijk SLX componenten en dat functioneert allemaal prima. XC fietsen zijn er voor mij in twee types, de echt race georiënteerde exemplaren die ik over het algemeen niet bijster prettig vind rijden en types waar gewoon mee te fietsen valt. De Superfly viel naar mijn mening in de laatste categorie. Hij wilde makkelijk vooruit en ging enthousiast omhoog maar ook naar beneden kon ik er makkelijk gas mee geven en lol mee hebben. Naar mijn mening gewoon een goede allround mountainbike die met een paar flinke banden zo mee de bergen in kan.
Cube Stereo 29er
De volgende kandidaat was niet alleen een van de ‘dikste’ fietsen op het terrein maar had ook een indrukwekkend lijstje tech-features anno 2013 op zijn palmares: carbon frame, steekassen voor en achter, kabels door het frame, stealth Reverb enzovoort. Van de Reverb werd ik al blij maar van de banden nog veel meer, Hans Dampf. Ik had er al veel goede dingen over gehoord (en over de naam al heel wat grappen gemaakt)en ze voldeden aan de verwachtingen, fijne sloffen. Waar de Bontrager banden van de Superfly op de verharde singetracks nog wel wat steekjes lieten vallen gaven de hansworsten vooral heel veel grip, mag ik hiermee naar de Alpen? Bij de Stereo was de maat even een twijfelgeval. Ik val tussen een M en een L in en pas bij het ene merk beter op een groter en bij een ander op een kleiner exemplaar. In dit geval kreeg ik het kleinere exemplaar mee, een 18” en dat bleek een goede keuze. Ik moest even wennen aan de korte zit en het effect daarvan op de gewichtsverdeling maar al snel voelde ik me goed genoeg thuis om lekker gas te geven. Liefde op het eerste gezicht was het niet maar dit is een indrukwekkende fiets. Hij gaat makkelijk naar boven (voor een fiets met deze veerweg) en dat hij op weg naar beneden overal overeen dendert is eigenlijk een open deur. Dit smaakt naar meer maar dan in ruiger terrein.
Trek Rumblefish Pro
Weer bij Trek aangekomen klim ik op een Rumblefish, een 20” deze keer. Geen goede keuze, hier pas ik wel op maar om echt lekker te rijden is hij voor mij te groot. Terug naar Trek dus en geruild voor een 19”, dezelfde maat waarin ik ook de Superfly reed. De Superfly en de Rumblefish delen nogal wat genen en dat is duidelijk te merken. Ook de Rumblefish wil best vooruit maar geeft met 120mm veerweg voor en achter net wat meer zekerheid voor het nodige gooi-en smijtwerk. Misschien zelfs teveel want mede dankzij de Bontrager banden, vlieg ik bijna uit de eerste bocht en drift in andere afdalingen ook af en toe de verkeerde kant op. Ook op deze fiets is een Reverb standaard in de afmontage, geen stealth helaas en het exemplaar op de 19” is kapot. Nou doet dat op zich geen afbreuk aan de beleving want ook dit is een prettige fiets maar stiekem had ik er iets meer van verwacht.
Canyon Nerve AL 29er
De laatste fiets die ik in de vergelijking gooide was een Canyon. Ik was al langere tijd van plan er eentje te testen maar sinds het testcentrum in Heerlen is gesloten was het er nooit van gekomen. Nu wel dus. Ik neem de Nerve mee in maatje M en dat is aan de kleine kant voor mij, niet te klein gelukkig. Door de zitbuishoek kom je verder naar achter te zitten als je het zadel hoger zet. Die positie is niet altijd gunstig voor de trap-en klimeigenschappen maar leverde in de praktijk geen problemen op. Integendeel, ook de Canyon ging gretig naar boven en beneden. Helaas was er geen dropper post gemonteerd maar het frame heeft wel nokjes voor de geleiding van een dropper kabel had en zelfs een opening voor een stealth Reverb. Dat zijn in mijn ogen prettige details. De looks van de Nerve konden mij wat minder bekoren maar dat is een kwestie van smaak. Rijden deed hij prima. Dit model heeft “maar” 110mm veerweg achter maar dat voelde in de praktijk als meer en mede door de kleine(re) maat kon ik er goed mee uit de voeten. Ik heb er zelfs een paar extra klimmetjes uitgeperst om nog wat extra bochtjes te kunnen draaien.
Afsluitend: Ik heb genoten van deze dag. Ik heb niet of nauwelijks op de beschikbaarheid van fietsen hoeven wachten en alle fietsen zijn keurig op mijn gewicht afgesteld. Een must als je een goede indruk wilt krijgen, zeker van een fully. Goede locatie, mooi opgezet, voldoende keuze en een goede sfeer. Ik had vooraf mijn bedenkingen bij het moeten betalen om te mogen testen en ik ben erg benieuwd hoe anderen daar over denken. Geef je mening dus op het forum:
http://www.mountainbike.nl/forum/viewtopic.php?f=38&t=101503
Naast dat er fietsen getest konden worden werden er ook demo’s en clinics gegeven. Ik heb me zelf vooral geconcentreerd op het testen maar hoor het graag als er mensen met de clinics mee gedaan hebben, dus heb je deelgenomen? Deel het hier:
http://www.mountainbike.nl/forum/viewtopic.php?f=38&t=101503