Nadat Micki Kozuschek 3 jaar geleden Truvativ aan SRAM had verkocht, had hij eindelijk tijd voor andere dingen. Gezin, huis, fietsen en luieren. Na 2 jaar vond zijn vrouw het wel genoeg geweest en werd hij aan het werk gezet. De naam Lezyne bestond nog niet, maar het stond al snel vast dat ze nu productontwikkeling gingen doen op gebied van fietsaccessoires.
Foto: www.fotomarion.nl
Deze accessoires zouden volgens Micki, een in Amerika wonende Duitser, bij fietswinkels voor ongeveer 50% van de omzet zorgen. Hoewel het op dat terrein wel barst van de aanbieders, is Lezyne (rijmt op design) er naar eigen zeggen toch in geslaagd iets bij te dragen. Lezyne gaat uit van 3 type bikers: jersey-stuffer, saddlepack-stuffer, hydrapak-stuffer. Ze hebben uiteindelijk een product-range ontwikkeld dat licht, compact en duurzaam en vooral low-profile is, maar het belangrijkste; dat het de fietser in staat stelt te blijven rijden.
Mini pompjes
Het product aanbod van Lezyne bestaat uit mini pompjes, mini tools, zadeltasjes, patches en bandenlifters en hydropacks. Meeste producten komen in een small, medium en large uitvoering. Mini pompjes komen voorlopig alleen uit in een small en medium versie. Ze bestaan grotendeels uit CNC gefreesd aluminium en zijn volledig demontabel. Vervangende seals zijn los verkrijgbaar. Behalve de maat, zijn de mini pompjes ook verkrijgbaar in een “high volume (mtb)†en “high pressure (road)†versie. De Lezyne pompjes hebben een verlengd ventiel dat in de pomp te verbergen is. Het is een ventielslang van circa 10 centimeter en heeft aan het ene uiteinde een autoband ventiel en een Frans ventiel aan de andere kant. De pomp wordt dus niet direct op de fietsband aangesloten, wat ervoor zorgt dat het risico van breken van het ventiel door onvoorzichtig gebruik wordt weggenomen. Vooral als je moe bent en het is warm, wanneer je baalt van een lekke band en zo snel mogelijk weer wilt rijden, bestaat de kans dat je iets onvoorzichter bent. Het is geen nieuw concept, vroeger bestonden dit soort systemen ook, maar het klinkt mij erg logisch en praktisch in de oren.
Mini pompjesDe mini-tools zijn verkrijgbaar met 4, 12 en 20 tools, CNC bewerkt, chroom Vanadium of roestvrijstaal. Er zijn ook twee carbon versies, een 4 tool (46 gram) en een 9 tool (89 gram). De 20 tools bestaan uit 2mm en 2.5mm L-vormige inbussleutel, 3, 4, 5, 6 en 8mm inbussleutels. Een platte en kruiskop schroevendraaier. T25 torx! Een mes (60 mm), bandenlichter, uiteraard een flessenopener, een 8 en 10mm steeksleutel. Disc brake pad expander, kettingpons en 3 spaakspanners (Mavic en 2 standaard maten). De carbon versie is bijzonder geschikt voor de jersey-stuffer die het meest minimale mee wil nemen, zonder gewicht te moeten inboeten. De chroom Vanadium (CRV) is met name in drogere klimaat een optie, deze is meteen ook de goedkoopste in de range. Een CRV 20 kost ongeveer 29,95 euro en de roestvrijstalen versie ongeveer 36,95 euro. 46 Gram carbon (4 tools) daarin tegen kost al gauw 63,95 euro, maar 46 gram is wel akelig licht!
Mini wanna-haves
Naast de mini tools zijn er een aantal ‘toonbank’ producten. Een setje plakkertjes in een CNC omhulsel ziet er bijzonder aantrekkelijk uit. Voor een kleine negen euro heb je een schitterende wanna-have die waterdicht af te sluiten is, 9 plakkers en een roestvrijstalen scuffer (ipv het schuurpapiertje) bevat. Voor 2,95 euro koop je de smart kit versie hiervan, 9 plakkers en een scuffer in een plastic hoesje (prima als navul pakketje te gebruiken).
Het idee van stranden met slecht gereedschap zit Micki heel hoog, zijn wens om je zo snel mogelijk weer op pad te krijgen (dankzij Lezyne) komt uit een groot hart zullen we maar zeggen. Bandenlichters die breken krijgen hem op de kast. Bij het ontwikkelen van losse bandenlichters (kunststof en aluminium versies) kwam naar voren dat de haakjes (om de lichter in de spaken vast te zetten) nutteloos waren. Waarom niet tweezijdige bandenlichters maken, dubbel kans! Dat was niet voldoende voor Micki, de bandenlichters mochten gewoon niet breken. Punt!
Zadeltasjes
Ook de zadeltasjes zijn in 3 maten verkrijgbaar en hier begint Lezyne steeds meer de tagline Organize yourself te claimen. Een hoofdvak voor een of meerdere binnenbanden, binnenin neopreen vakjes waar bandenlichters, patches of wat geld (waterdicht) op te bergen. En een extern vak voor je mini tool.
Hydropacks
Tenslotte de hydropacks, verkrijgbaar als Micropack (2L), Smartpack (2L), Powerpack (3L) en Allpack (3L). De mate van organisatie neemt toe met het formaat van de rugzak, de Allpack biedt ook ruimte aan een fullface helm bijvoorbeeld. Kenmerk van de Lezyne packs is de verstelbare Float-Y schouderband, dat beslist comfortabel zit. De positie van de pack op de rug is in hoogte te verstellen en verder zijn alle vereisten aanwezig. Goede ventilatie, waterdichte ritssluitingen, vakjes en zakjes van neopreen (waterdicht), een stickie randje om de waterslang aan je schouderband te bevestigen. Van de drie kleuren, bruin/zwart, grijs/zwart en groen/zwart, is de laatste de meest opvallende en populaire. Micki gaf aan dat de eerste voorraad van deze combinatie al helemaal op is.
Met het betreden van het domein waar Camelbak zowel een merk als een productbenaming is, moet je je als nieuwkomer extra onderscheiden. De waterzak van de hydropacks van Lezyne, hebben een grote opening die afsluit met een ziplock. Als je net als ik reageert, zal het je gerust stellen dat je op een gevulde waterzak kan gaan staan met beiden benen en je volle gewicht (ik heb 't gezien!). De grote opening zorgt ervoor dat de zak redelijk goed binnenstebuiten gekeerd kan worden, wat het schoonmaken en droger makkelijker maakt. De slang is door middel van schroefdraad te verwijderen en er zit een klittenband flap op de zak om de slang netjes te geleiden.
Meer informatie: www.lezyne.com
Meer informatie: www.rivosports.nl
Foto presentatie: www.fotomarion.nl
Tekst: Tanja de Bie