Niet alleen worden in het museum historische shirts en fietsen tentoongesteld, ook komt er een heus Wielerexperience. In een soort multimediale tentoonstelling worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van de tweewielersport. Het Nationale Wielermuseum gaat nauw samenwerken bij de gelijksoortige musea in België.
Rucphen profileert zich al langer als dé wielergemeente van Nederland. Vooral burgemeester Rinus Everaers ijverde voor de komst van de instelling naar zijn gemeente. ,,Rucphen en omgeving is de bakermat van het wielrennen in ons land'', zo liet hij al eens weten.
Mountainbiker Bart Brentjens uit Schaijk is verheugd over de komst van het wielermuseum. ,,Leuk dat het er komt, om oude attributen te kunnen bekijken.'' Eventueel heeft hij zelf ook wat historisch materiaal om af te staan. ,,Ik heb nog zoveel spullen, het is bij mezelf bijna een museum.'' Toch twiijfelt hij bij de gedachte zijn fiets uit te lenen waarmee hij in 1996 in Atlanta goud won. Na enig aarzelen: ,,Ik zou het wel doen, maar dan voor een tijdelijke expositie.''
Wielerfanaten kunnen over enkele jaren in het West-Brabantse Rucphen hun hart ophalen. Daar verrijst het nieuwe Nationale Wielermuseum. De gemeente Rucphen heeft groen licht gegeven voor de komst van het centrum.