Door Karen van Rijsewijk
ZEDDAM - Natuurlijk gebeuren er ongelukken, maar gezien het grote aantal mensen dat in Montferland komt mountainbiken, valt het aantal ongevallen erg mee. Dat zegt Marcel Dellink, boswachter van Natuurmonumenten.
Hij beheert namens Natuurmonumenten de mountainbikeroute die sinds 1998 door de heuvels van het Montferland loopt. „In al die tijd heb ik nog geen twintig keer meegemaakt dat er een ambulance aan te pas moest komen bij een ongeval.“
Dellink wordt bij het beheer van de mountainbikeroute bijgestaan door fietsers van De Pedaleur en toerclub De Liemers. „Zij rijden iedere zondag de route en melden het mij als er gevaarlijke obstakels zijn, of als het regenwater gevaarlijke geulen in een afdaling heeft uitgesleten. Als het dringend is, repareren wij het direct.“
Op de plaats waar zondag een Amsterdamse mountainbiker zwaargewond raakte, in de afdaling achter Hotel Montferland, was de route in goede conditie, stelt Dellink. Natuurmonumenten wil de route hier verleggen, maar die plannen waren er al vóórdat het ongeluk gebeurde. „Op deze plek komen diverse recreatievormen bij elkaar, en dat leverde soms problemen op“, aldus Dellink. „Daarom gaan we de mountainbikeroute hier verplaatsen.“
Hoeveel mensen de mountainbikeroute jaarlijks gebruiken, is moeilijk aan te geven. Een onderzoeker die voor Natuurmonumenten een poging deed, kwam niet verder dan ‘tussen de 60.000 en 150.000 per jaar’. De route staat op 1 in de top 10 van beste mountainbikeroutes van Nederland. (www.mtbroutes.nl). „Dus in dat licht bezien valt het aantal ongelukken nogal mee“, aldus Dellink.
De fietser die zondag op de afdaling over de kop sloeg, liep daarbij ernstig hersenletsel op. Hij is inmiddels buiten levensgevaar, aldus politiewoordvoerder Anton de Ronde. Zowel hij als zijn twee fietsmaats droegen een helm, iets wat lang niet alle mountainbikers doen.
Dellink: „Met grote regelmaat komen we nog fietsers tegen die geen helm dragen. We spreken ze altijd aan, vertellen ze dat het heel onverstandig is, maar dwingen kunnen we ze niet. Mountainbikers gebruiken de route op eigen risico, wij zijn niet verantwoordelijk.“
Dellink erkent dat een van de aspecten die een mountainbikeroute aantrekkelijk maken, de spannende afdalingen en scherpe bochten zijn. „Je moet inderdaad de balans zien te vinden tussen uitdagend en veilig. Maar veiligheid gaat boven alles. We houden er ook rekening mee dat deze route heel veel gebruikt wordt door mensen met niet al te veel mountainbike-ervaring. Daarom rij ik zelf de route ook regelmatig.“
(C) De Gelderlander