Door Thaloen Verweij © Algemeen Dagblad
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Iedereen wordt er beter van, zo veel maakt Paul Willebrands wel duidelijk. Mountainbikers krijgen een eigen plekje, voetgangers hoeven zich niet meer wezenloos te schrikken van langsrazende racers en de gemeente krijgt een nieuwe publiekstrekker.
Hij ziet het al helemaal voor zich: een mtb-baan in het Capelse Schollebos. Die ijsbaan komt er toch niet meer en het ovale woud met roestende heipalen is een prima plek om een parcours voor mountainbikers aan te leggen, is de overtuiging van de Capellenaar. En anders weet hij een stukje verderop in het bos wel een geschikt plekje.
„Het is maar een idee,’’ haast Willebrands zich keer op keer bescheiden te zeggen. „Uiteindelijk is het natuurlijk aan Staatsbosbeheer en de gemeente.’’
Voorop staat dat de 48-jarige Capellenaar superenthousiast is over zijn eigen plannetje. Sinds hij een jaar geleden voor het eerst op een mountainbike (mtb) stapte, is hij verslaafd aan het ’mtb-en’. „Dat gevoel van vrijheid,’’ is zijn eerste reactie op de vraag wat hem zo aan spreekt in de sport. „Mijn zwager nam me een keertje mee. Ik ging drie keer dood, maar uiteindelijk dacht ik wel: yes, dit is het.’’ Een parcours voor mountainbikers is doorgaans een smal pad met modderen plassen dat tussen de bomen door slingert. „Je stuur moet dus niet te breed zijn, anders blijf je tussen twee bomen hangen.’’
Alle heipalen die jaren geleden in een vlaag van optimisme voor de ijsbaan de grond in zijn gegaan, vormen dus een ideaal parcours voor de geharde mtb’ers? Dat ook weer niet, denkt Willebrands. Het is in dit dichte woud van beton wel heel gemakkelijk om op de fiets een keiharde klapper te maken. „Het beste lijkt me dat er zand en aarde overheen gaat. Misschien dat het een soort heuvel kan worden.’’
Dat er andere plannen in de maak zijn voor de lap grond in het Schollebos – bijvoorbeeld voor een kinderboerderij en een vogeleiland in een ringvijver – deert de mtb-junkie niet. „Wie het eerst komt, het eerst maalt. Het lijktmeook zaak te bekijken welk plan het meeste oplevert voor Capelle.’’ Maar hij wil zijn idee ook best combinerenmetandere plannen.
En dat de mtb-baan de gemeente watoplevert, is Willebrands glashelder. „Mensen komen hier op af en zien dat Capelle best een leuke stad is. Om er te wonen of om gewoon een terrasje te pakken.’’ De kosten voor de aanleg van de baan kunnen voor een deel bij de sportieve fietsers gehaald worden: „Bij veel andere banen betaal je vijf euro per jaar.’’ En ook over sponsoring heeft de inwoner van Schollevaar tal van ideeën.
De campagne voor het idee van een mtb-baan is inmiddels gestart; op fora voor modderfietsers en een website van de gemeente peilt de initiatiefnemer het enthousiasme. Binnenkort praat hij met verschillende partijfracties.
Door Thaloen Verweij © Algemeen Dagblad