Mountainbikeroute voor omgeving Tubbergen op kaart gezet

Geplaatst op 08 aug 2006.
TUBBERGEN - De bestuursleden van de Stichting Plattelands Ontwikkeling Tubbergen zitten niet stil.

Het realiseren van speerpunten van de nieuw ontwikkelde plattelandsvisie heeft bij hen een hoge prioriteit. Eén van die speerpunten is het verwezenlijken van een mountainbikeroute, een langgekoesterde wens van een groeiende groep mountainbike-liefhebbers.
De mountainbike-liefhebbers kregen de achterliggende jaren te maken met veel weerstand omdat onder hen mensen zijn die zich bij het uitoefenen van de sport niet houden aan de richtlijnen her en der verspreid gelden in de natuur. Voor hen heeft het SPOT een mountainbikeroute gemaakt. Het project is in een ver stadium ‘maar dat wil allemaal nog niet zeggen dat de route al helemaal definitief is, het is nog puur informeel’, aldus Erwin Meinders en Karel Hesselink.
De twee bestuursleden van de SPOT hebben getracht een dusdanige route op te stellen, die geschikt is voor de mountainbikers, de toerist en de natuurlijke omgeving. Meerdere gesprekken met natuurorganisaties, wielerverenigingen en andere belanghebbenden leverden positieve bijdragen op. Uiteindelijk hebben de twee pioniers een 40 kilometer lange route op kaart gezet. Die voert de fietsliefhebbers door de gemeenten Tubbergen en Dinkelland. In het traject zijn opstapplaatsen gerealiseerd in Vasse, Tubbergen en Ootmarsum.
Mountainbikers die een kortere afstand willen afleggen, kunnen de route opsplitsen en dan 20 kilometer rijden.
Er is bewust gekozen voor een route over openbare (zand)wegen. ‘Het is een middelzware toeristische route met een wisselend karakter: van heuvelachtige wegen tot vlakke trajecten door landelijke gebieden’, aldus de twee. ‘Onder meer zijn het toeristisch hart van De Streu, het Springendal, de Braamberg, Kuiperberg en de Roezeberg in dit geheel opgenomen.’
‘We mogen’, vervolgen zij, ‘stellen dat dit niet alleen voor de mountainbikesport een aanwinst is, maar zeker toeristisch gezien ook een toegevoegde waarde biedt. Voor ons was de medewerking van de betreffende natuurorganisaties en het draagvlak in de omgeving van groot belang.’
De komende periode wordt door de twee gezien als een gewenningsfase. Vóór de provincie de route gestalte geeft en de paaltjes definitief de grond in gaan, vindt verder overleg plaats met de Regio Twente, die de route gaat beheren. Overigens zijn door de Regio Twente nog zes andere routes in voorbereiding.
De twee bestuursleden verwachten dat het project de nodige financiële ondersteuning krijgt van de gemeenten, de Regio Twente en de Rabobank. Zij hopen in de loop van 2007 een en ander af te ronden.
Informatie over de route die nu nog op tafel ligt, is te verkrijgen bij gebiedsmanager Gerard Groothuis, telefoon: 06-51802424.
De mountainbikeroute krijgt een naam. Wie hier creatief in mee wil denken is van welkom. Die naam kan worden doorgegeven aan de heer Groothuis: g.groothuis@planet.nl.
(c) Twentse Courant Tubantia

LEES DIT HIERNA

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER

Strak in het pak met Ekoi kleding

We reden daarom afgelopen tijd rond met de Ekoi Ruts N Waves MTB broek, het Flow Trail vest en de…

LEES VERDER