Natuurorganisaties en mountainbikers vinden elkaar

Geplaatst op 10 okt 2004.
Goede gewoonten verdienen navolging. Dat moeten de organisatoren van de Wieler Tour Club (WTC) Geesteren hebben gedacht, toen hun gevraagd werd de organisatie van de eerste grote veldtoertocht in Twente van dit seizoen te organiseren. Morgen is het zover.

De mannen van WTC Geesteren kennen het klappen van de zweep. Het is immers niet de eerste keer dat ze tekenen voor Twentes eerste veldtoertocht. Vorig jaar werd besloten tot een grotere opzet van deze wedstrijd te komen. Dat gebeurde in nauw overleg met Staatsbosbeheer. Het werd een groot succes. Want nooit eerder konden zoveel deelnemers worden geregistreerd. Morgen worden opnieuw veel liefhebbers aan de start verwacht. Het is volgens de organisatoren te danken aan de toenemende populariteit van de mountainbikesport.
Een speciale commissie is al enige tijd bezig dit jaar opnieuw aantrekkelijke routes van 30 en 45 kilometer uit te stippelen. ‘Door intensief overleg met Staatsbosbeheer hebben we belangrijke knelpunten weggenomen. Er is nu een goede balans gevonden in het zoeken naar aantrekkelijke routes voor de deelnemers waarbij rekening is gehouden met de natuur en natuurliefhebbers’, aldus een woordvoerder van de club.
Resultaat van dat overleg is dat gebieden waar veel wandelaars komen, zo veel mogelijk moeten worden gemeden. Natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Landschap Overijssel hebben inmiddels groen licht gegeven eenmalig gebruik te maken van deze route. Ook de regionale Duitse overheid en particulieren konden zich vinden in de grensoverschrijdende route.
Een goede samenwerking met verschillende natuurorganisaties wordt binnen WTC beschouwd als een absolute voorwaarde een mountainbikewedstrijd te kunnen houden. Ook al om een antwoord te vinden op belangen die kunnen leiden tot een conflict en de negatieve beeldvorming van mountainbikers in het bos. Hoe dan ook. Wielerclubs, waaronder de WTCG, die zijn verenigd in het Regionaal Overleg Noord Oost Twente (RONOT), hebben een aantal jaren geleden gedragsregels opgesteld waaraan deelnemers zich dienen te houden. Natuurbeheerders en de Nederlandse Toer Fiets Unie hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Bij de inschrijving van een tocht worden de deelnemers met deze gedragsregels geconfronteerd.
Verder bestaan er plannen voor het aanleggen van een aantal vaste routes in Twente. Door de wekelijks te houden veldtoertochten van wielerclubs die zijn aangesloten bij de RONOT, hopen de gezamenlijke clubs te voorkomen dat liefhebbers op eigen initiatief de natuur intrekken.
Zwerfvuil
Met het oog op het belang van een blijvende goede samenwerking en uit solidariteit heeft de Geesterse wielerclub het afgelopen voorjaar in samenwerking met Staatsbosbeheer zwerfvuil geruimd in gebied het Springendal. Een tweede schoonmaakactie staat nu op het programma. Kortom: beide kunnen goed door één deur.
Copyright © 2004 De Twentsche Courant Tubantia - alle rechten voorbehouden

LEES DIT HIERNA

Upgrade je Sram 70 / 90 transmissie naar een GX Eagle AXS

GX Eagle AXS upgrade kit voor transmissie: RD-UPK-GXTE-A: Til Eagle-transmissie naar een hoger…

LEES VERDER

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER