Mountainbabes op weg naar top

Geplaatst op 13 aug 2004.
ZWOLLE - Nooit problemen gehad met de andere sekse, maar het is toch even schrikken als een kudde van zo‘n twaalf, dertien wulpse dames op je afstuift. Heuvelafwaarts, op glimmende mountainbikes.

Maak kennis met het Babes Bike Team: ‘s lands eerste mountainbikeclub voor vrouwen.

Als je ze snel voorbij ziet razen op weg of fietspad, zie je het in eerste instantie niet. Het zijn de gebruikelijke futuristische helmen, ultramoderne tweewielers en glimmende fietspakken. Maar wie iets beter kijkt, ziet dat die fietskleding net iets aerodynamischer is gevormd dan bij de gebruikelijke wielrenclubjes, en dat onder menig helm een paardestaart in de wind wappert.
De krant van seksisme beschuldigen is zinloos: dit ís iets bijzonders - vinden ook de vrouwen zelf. ‘We hebben onszelf niet voor niets babes genoemd. Dat is toch de benaming die mannen in de mountainbikewereld - en daarbuiten - aan ons geven. En als we een mannenclubje passeren krijgen we altijd hele leuke reacties‘, zegt ‘kopvrouw‘ Marieke Smit. Samen met Astrid van Duuren nam zij dit voorjaar het voortouw bij het oprichten van de sportieve damesclub.
Inmiddels zijn er zo‘n vijftien leden, die meerdere keren per week en ook in het weekeinde flink wat fietskilometers maken. En bovendien een technische training volgen. Technische training? Smit: ‘Schakelen, remmen - dat soort dingen. Niet onbelangrijk als je op oneffen terrein wilt presteren‘. ‘En banden plakken‘, klinkt het opeens met verdacht zware stem uit de groep. Een mountainbikester die kampt met de gevolgen van een hormoonbehandeling om het moordende tempo in de fietsgroep bij te benen? Niets daarvan: de stem behoort toe aan de enige man in het gezelschap, Addy Kreuwel. ‘t Is ietwat sneu voor de enthousiaste dames, maar Kreuwel is momenteel nog even de expert binnen de groep. Een tijdelijke rol, beseft ook Kreuwel - die kan bogen op jarenlange ervaring als mountainbiker. Hij voorziet de ‘babes‘ van adviezen, trainingsroutes en wat al niet meer. ‘Maar het is de bedoeling dat als ze dat zelf eenmaal kunnen, ik vertrek‘, klinkt het toch ietwat spijtig. Pas op dat moment is het Babes Bike Team ook echt een unicum. Voor zover is na te gaan bestaat er in Nederland niet iets dergelijks. En dat is raar, vinden de Zwolse bikedames. ‘Want - zonder de prestaties van vrouwen teniet te willen doen - het is als vrouw letterlijk en figuurlijk lastig om aan te haken bij een mannengroep. Die gaan gemiddeld toch harder. En bovendien leer je in zo‘n setting minder snel de kneepjes - misschien ook wel omdat het bij veel vrouwen gewoon wat langer duurt voordat je technische kwesties doorhebt‘, duiden Smit en Van Duuren de problemen van hun eigen seksegenoten. Ze kwamen daar achter tijdens algemene workshops in de Zwolse fietswinkel Xycletracs, waar ze geregeld fietsgekke vrouwen troffen. Nu ze daadwerkelijk zijn begonnen, tonen zich meer en meer fietssters enthousiast. Meedoen is ook niet zo ingewikkeld: wie aan wil klampen moet eigenlijk maar aan een voorwaarde voldoen: deugdelijk materiaal hebben. ‘Een goede fiets, en een goede helm‘, zegt Smit. En vrouw zijn, maar dat spreekt voor zich. Anders dan bij mannen is de fiets voor de dames geen statussymbool. Wie de glimmendste, best afgemonteerde en vooral duurste heeft interesseert ze minder. Maar begin over de fietskléding, en het groepsgesprek komt pas echt goed los. Pasvorm, kleuren - de dames raken niet uitgepraat. Dat er meer en meer fietskleding voor vrouwen op de markt komt heeft niet alleen een esthetisch voordeel: de nauwsluitende pakjes voorkomen ook dat bijvoorbeeld insecten de mouwpartij invliegen.
Enige fietservaring bij nieuwelingen is ook welkom, maar zeker niet verplicht. Als het heel druk wordt, kan de groep opgesplitst worden. Nu al zet een aantal dames in op het rijden van wedstrijden: een opdeling van de groep in de sportrijders en meer recreatieve fietssters ligt dan voor de hand. Vooralsnog maakt iedereen flinke progressie. Gemiddeld zo‘n kilometer per week sneller, is de inschatting. Kreuwel: ‘Binnen een jaar moeten ze zich naar de nationale top 15 kunnen fietsen.‘ ‘t Zou mooi zijn, als over anderhalf jaar de gehele landelijke mountainbiketop bestaat uit bike-babes van het Babes Bike Team. Een beschermvrouwe hebben ze ook al: toppedaliste Corine Dorland (onder meer oud-ATB-kampioene) heeft zich symbolisch over de Zwolse dames ontfermd. Dorland mist dit seizoen nét de Olympische Spelen. Het Babes Bike Team is daar zelf - verrassend genoeg - wél aanwezig. Kersverse ‘babe‘ Monique van Riezen uit Zwolle staat achter de bar van het Holland Heineken House in Athene...
Het Babes Bike Team zoekt nog nieuwe dames én een (kleding)sponsor. Belangstellenden kunnen zich melden bij Marieke Smit of Addy Kreuwel, tel. 038-420 20 98. 
Copyright © 2004 De Stentor - alle rechten voorbehouden

LEES DIT HIERNA

Upgrade je Sram 70 / 90 transmissie naar een GX Eagle AXS

GX Eagle AXS upgrade kit voor transmissie: RD-UPK-GXTE-A: Til Eagle-transmissie naar een hoger…

LEES VERDER

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER