De mountainbiker doet dat het liefst op de mooiste en meest uitdagende plekken via speciaal daarvoor aangelegde paden. Maar het onderhoud van de extra voorzieningen die hiervoor nodig zijn, loopt volgens terreineigenaar Natuurmonumenten de spuigaten uit.
"Terwijl we er vooral zijn om natuurgebieden aan te kopen, te beheren en wandelaars de ruimte te geven", benadrukt boswachter Dick van Kooi de uitgangspunten van Natuurmonumenten.
"De 52 kilometer mountainbikeroute tussen Arnhem en Dieren kost ons zo'n vijfduizend euro per jaar, het onderhoud van de 150 kilometer lange ruiterroute het dubbele." Onder het motto 'de gebruiker betaalt' heeft de grootste landeigenaar van de Zuid-Oost Veluwezoom vanaf 2005 daarom een verplichte vergunning voor mountainbikers en ruiters ingesteld.
De mountainbikers betalen vijf euro en de ruiters moeten met tien euro over de brug komen om ook in het nieuwe jaar in de Zuid-Oost Veluwe te mogen recreëren. "Je moet het zien als een onderhoudsbijdrage waarmee we tevens de knelpunten sneller kunnen oplossen", aldus Van Kooi.
De introductie van de toegangssticker en het ruiterlabel heeft niets te maken met discussies over mogelijke spanningen met wandelaars en het extra geld is geen 'kwartje van Kok' dat in de grote pot verdwijnt.
"Het gaat rechtstreeks naar het onderhoud en verbetering van de routes", verzekert Van Kooi, "maar het verschaft de mountainbiker en ruiter geen extra privileges. Het blijft niet toegestaan van de bestaande routes af te wijken." De vergunning is ook geldig voor de routes in het Montferland en in de Loonse en Drunense duinen. Waarschijnlijk volgen in de toekomst meer gebieden van Natuurmonumenten in Nederland.
De eerste reacties van de doelgroepen zijn in ieder geval positief. Van Kooi: "Veel mountainbikers vragen al naar de verkooppunten. Ze zien de vergunning als een donatie, waardoor ze langer en beter van hun sport kunnen genieten."
Copyright © 2004 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden
ARNHEM/RHEDEN - Het begrip 'vrije natuur' is geen vanzelfsprekendheid meer. Wie een rondje op zijn levende of stalen ros van de natuur op de Veluwezoom wil genieten, moet vanaf 1 januari eerst betalen. De natuur wordt steeds drukker bezocht. Behalve met steeds meer wandelaars hebben de terreineigenaren te maken met ruiters en een groeiend aantal mountainbikers. Alledrie zoeken ze de onverharde paden in de bossen op.