Al zes jaar kunnen zo'n driehonderd mountainbikers uit de regio jaarlijks de krachten meten in Oosterbeek. Eerst in de bossen rond de Westerbouwing. Later, op verzoek van de gemeente Renkum, werd het evenement Berg tot Berg Race Of the Road verplaatst naar de Bilderbergbossen. Tot ieders tevredenheid, zo leek het.
Maar gewijzigd inzicht in bosbeleid en natuurbehoud gooit nu roet in het eten. In de Bilderbergbossen komen onder meer reeën voor, die het natuurgebied gebruiken als kraamkamer. De gemeente wil niet langer dat het wild wordt verstoord door een grote groep wielrenners, met in hun kielzog talloze toeschouwers. In het bosbeleidsplan, dat de gemeente vorig jaar vaststelde, staan de Bilderbergbossen dan ook omschreven als gebied waar natuurbehoud voorrang krijgt.
Organisator Hans Burgersdijk van de stichting Berg tot Berg Race, is ontstemd over de beleidswijziging van de gemeente. De vergunningaanvraag, die hij in september indiende, werd in december afgewezen. Daarop maakte de stichting bezwaar, en werd door de commissie van beroep- en bezwaarschriften in het gelijk gesteld. De commissie adviseerde het college van B en W de aanvraag opnieuw te beoordelen en voor 10 febuari een nieuw besluit te nemen. Dat besluit werd pas deze week genomen, en viel toch negatief uit voor de sportwedstrijd.
"In al die jaren in de Bilderbergbossen is er nooit één klacht binnengekomen. Ook de politie was altijd heel tevreden hoe het verliep. En we lieten het bos schoner achter dan we het aantroffen", zegt Burgersdijk.
Maar omdat de Bilderbergbossen als gevoelig natuurgebied worden aangemerkt, stelden ambtenaren een alternatief voor: een route over de Hemelse Berg en de Pietersberg. "Ze hebben een parcours voor ons uitgestippeld, dat we zelf afgelopen zondag hebben nagelopen en opgemeten. We waren er erg blij mee. De ambtenaren lieten weten dat alles in kannen en kruiken was, tenminste wanneer het ministerie van LNV ontheffing zou verlenen van de Flora- en Faunawet", legt Burgersdijk uit. "En het ministerie heeft ons verzekerd dat we die ontheffing zouden krijgen."
De verbazing was dan ook groot toen de organisatie woensdag van wethouder Th. Beneder te horen kreeg dat het college het positieve ambtelijke advies naast zich neer had gelegd en vasthield aan afwijzing van de vergunningaanvraag. "Zonder enig argument werd het alternatief van tafel gehaald. Onbegrijpelijk", vindt de organisator.
Maar volgens Beneder heeft hij wel degelijk uitgelegd waarom het college het verzoek afwees. "Ons beleid over de Bilderbergbossen is veranderd, maar ook wat betreft de landgoederen Hemelse Berg en Pietersberg", legt hij uit. "We zijn net bezig met een plan de landgoederen beter te beschermen en kijken hoe we ze kunnen herstellen. Driehonderd mensen die door de bossen rossen, is daar strijdig mee. Ik denk dat de meeste Oosterbekers het met die afweging eens zijn."
Bovendien, zo voegt hij toe, verleent het ministerie van LNV geen ontheffing van de Flora- en Faunawet, zoals Burgersdijk beweert. "Onze informatie is anders dan de organisatie heeft gehoord."