Vanaf de Olympische Spelen in Peking in 2008 zal deze lange tijd ondergewaardeerde sport de status krijgen die in de jaren 80 van de vorige eeuw had moeten verdienen. Uiteindelijk zijn toppers als Bas de Bever, Corine Dorland, Micha de Vries, Nico en Pieter Does niet voor niets nog steeds topsporters in hart en nieren.
Het mountainbiken in opkomst in de jaren "80" heeft zelfs geleid dat vele fietscrossers zijn overgestapt op de nieuwe tak die wel redelijk snel de Olympische status behaalde en in Nederland via Bart Brentjens successen en aanwas bracht.
Wel heeft dit besluit geleid dat waarschijnlijk 2 andere takken van de wielersport in 2008 vervallen en dat is dan toch weer jammer, het een komt het ander gaat principe, maar dat het ten koste gaat van andere wielersport zal de KNWU toch betreuren.
Als oud bestuurder/organisator van de Fietscross zegt: Ling Chen, dan ook: "dit besluit komt 2 decennia te laat voor mijn zoons Patrick en Ronald, die in 1991 na de WK in Frankrijk (Le Castellet) nog actief Europees en mondiaal het fietscrossen beoefenden, maar voor de huidige generatie jonge fietscrossers is dit een stimulans." Wereldtoppers als Dennis Wissink en Rob van den Wildenberg zouden wel eens kunnen besluiten er nog enkele jaren aan vast te plakken en in de oudere categorie hun Olympische verkiezing trachten te behalen.
Ook voor het mountainbiken kan dit gevolgen hebben en wel positief en negatief. Fietscrossers die normaliter zouden overwegen over te stappen op het mountainbiken zouden kunnen overwegen door te gaan, in plaats van over te stappen. Fietscrossers die toch besluiten het fietscrossen vaarwel te zeggen hebben toch nog mogelijkheden om via het mountainbiken hun wielersportstatus te handhaven, ook al is het een totaal andere discipline.
Raakvlakken zijn er genoeg. Kijk naar bijvoorbeeld Bas de Bever, al jaren een begenadigd down-hiller, in jongere jaren vele malen wereldkampioen Fietscross; ook Corine Dorland met vele titels in de Fietscross nu een vaste waarde binnen het mountainbiken op mondiaal niveau. Vele mountainbikers zijn dan ook afkomstig uit de Fietscross, bijvoorbeeld Micha de Vries van het Holland Pro Cycling Team; zie je deze in een wedstrijd van start gaan, dan is hij meestal als één van de eerste weg. Het snelle starten is m.i. een gevolg van de start bij een Fietscross-wedstrijd.
Jammer binnen de beide takken van sport is, dat er landelijk gezien niet veel samenwerking is ten opzichte van training, wedstrijduitwisseling en begeleiding is, want ik denk dat er eigenlijk wel mogelijkheden zijn om een sportieve vorm van samenwerking perspectief kan bieden.
Wat feitelijk wel een gezamenlijk speerpunt zou kunnen vormen is de media-aandacht, zowel van de TV/Radio en de schrijvende pers want zowel in de Fietscross als het mountainbiken moet er nog veel gedaan worden om deze beiden wielersporttakken in de aandacht te krijgen. Studio Sport is weliswaar voor het mountainbiken aanwezig bij Topcompetitiewedstrijden, maar de overige pers laat het veelal afweten.
Een taak de komende jaren om naast sporten als het darten, tennis e.d. ook eens meer van beide "mooie"sporten onder de aandacht te brengen van het publiek, zegt Ling Chen dan ook. Chen vervolgt "ondanks dat mijn aandacht nu volledig is gelegd op de public relations binnen nagenoeg alle takken van de wielersport, in het bijzonder het mountainbiken, is het fietscrossen niet geheel uit zijn aandacht ontsnapt.
Dankzij een mail van de grondlegger van de fietscross in Nederland, te weten, Gerrit Does uit Waalre zal er in september 2003 een bijeenkomst zijn van vele oud-fietscrossers uit de jaren 80/90 en zullen er ook "BMX-ers"bij zijn, die deze sport weer opgepakt hebben. Ling Chen gaat er vanuit dat de beslissing van het "IOC" dan ook gespreksonderwerp nummer 1 kan worden.