Nederlands Kampioene Corine Dorland en natuurwachter John van Didderen openen de nieuwe ATB-route. - Foto: Jan Wamelink
Het is verstandig om een zonnebril op te hebben als de voor je rijdende Corine Dorland 'gas' geeft. Kleine steentjes en stof spatten vanaf haar achterwiel omhoog.
"Zo'n bril is natuurlijk belangrijk, maar nog belangrijker is dat de fiets op maat is. En dan hoeft zo'n fiets niets eens duur te zijn", doceert de Nederlands kampioen mountainbiken.
"Als de fiets niet past, krijg je al snel pijn in je rug. En dan is de lol er gauw vanaf. Verder is het verstandig om een helm te dragen en een goede fietsbroek."
Gisteren opende de 28-jarige Loenense sportvrouw de nieuwe bewegwijzerde ATB-route over de Zuid-Veluwe die ten westen van Arnhem ligt. Een deel daarvan loopt over het landgoed Warnsborn en de Hei van Maasdijk.
Via een verbindingsweg tussen de nieuwe en de bestaande route, ten noordoosten van Arnhem, is het nu mogelijk om zonder een bekeuring te krijgen 78 kilometer over een speciaal voor mountainbikers ingericht parcours te crossen.
Dan moet de mountainbiker wel op de aangewezen paden blijven en dat zal voor de fanatieke fietser niet altijd even makkelijk zijn. Flinke stukken op de route zijn geasfalteerd en dan lonken rulle zijpaadjes en bewortelde heuveltjes.
Toch vindt Corine Dorland het nieuwe parcours van 28 kilomter lengte dat nu beschikbaar is in combinatie met de bestaande route (50 kilometer) een uitstekend trainingsaccommodatie. Op het bestaande traject traint ze zeer regelmatig. Ze is er niet voor niets Nederlands kampioen door geworden. "Dat parcours vind ik prachtig. Vooral door de klimmetjes die erin zitten." Het nieuwe parcours is daar een welkome aanvulling op.
De verbindingsroute tussen beide parcoursen begint op de t-splitsing van de Oude Apeldoornseweg en de Eerbeekseweg. Daar staat nu een bord waarop de routes en de wijze van bewegwijzering staan aangeveven.
Het is tevens een van de startpunten voor een tocht door bos en hei. En zo zijn er nu 25 startpunten waaruit de sportieve fietser kan kiezen. De ATB-routes zijn een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Arnhem, Ede en Renkum. Daarnaast hebben het sportcentrum Papendal, de Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, stichting het Geldersch Landschap en het adviesbureau voor recreatie en toerisme Veluwe hun bijdragen aan de totstandkoming van beide mountainbike-parcoursen geleverd.
Ook ATB-verenigingen hebben meegedacht over de routes. Die zijn, omdat er toch nog flinke stukken over asfaltpaden moet worden gereden, nu nog niet ideaal. Daarom bestaat de kans dat de routes nog op punten zal worden aangepast. Voor de fietser maakt dat niet uit, want die moet vooral ook blijven letten op de speciale bewegwijzering door middel van het internationaal gehanteerde ATB-symbool. Verder hebben ze zich ook aan een aantal haast vanzelfsprekende regels te houden. Wie de bordjes volgt komt uiteindelijk weer terug op het punt waar de tocht is begonnen.
Hoe de routes lopen, kunnen fietsers zien in een speciale folder ATB-routes die is uitgegeven. Deze folder is verkrijgbaar bij de VVV, het bezoekerscentrum De Watermolen in Arnhem en bij de gemeentelijke infomatiecentra.
Bron: Gelders Dagblad