Het is volgens de gemeente nodig om de borden te vervangen omdat er nu te veel tekst op staat en ze daardoor niet uitnodigend zijn. De nieuwe borden bieden bovendien meer mogelijkheden om maatregelen te nemen tegen overtreders zoals mountainbikers
De nieuwe tekst luidt: 'Vrije wandeling op wegen en paden, van zonsopgang tot zonsondergang. Honden onder controle. Overigens verboden toegang art. 461 W.v.S.'. Voor bezoekers is het daardoor duidelijker wat wel en niet mag binnen de bosgebieden. Ruiters en mountainbikers, die nog vaak de gewone wandelpaden gebruiken, kunnen daarop worden aangesproken en eventueel bekeurd. Voor deze gebruikers zijn ruiter- en atb-routes aangelegd.
De bossen in en rond de gemeente Renkum zijn van verschillende eigenaren en de openstellingsborden verschillen onderling van elkaar. De gemeente Renkum werkt sinds begin jaren negentig samen met de gemeenten Ede en Arnhem op het gebied van bosbeleid en uitvoering. Deze samenwerking is gezamenlijk goed voor 4800 hectare bos- en natuurterrein op de Veluwe. De gemeenten Ede en Arnhem gaan begin 2002 dezelfde borden plaatsen. Met deze nieuwe, eenduidige borden wordt het duidelijker dat de bossen van de gemeente Renkum onderdeel zijn van een aaneengesloten natuurgebied.
De gemeente Renkum gaat als een van de eerste terreineigenaren in Gelderland het Veluwelogo gebruiken op de nieuwe openstellingsborden om zo duidelijk te maken dat de gemeente de doelstelling van het Veluwebeleid onderstreept.
In 1999 hebben de gemeenten Renkum, Ede en Arnhem samen met natuurbeheerders en de provincie de intentieverklaring Zuid Veluwe ondertekend om gezamenlijk invulling te geven aan het Veluwebeleid, zoals dit is vastgelegd in het rapport Veluwe 2010. Duurzame ontwikkeling van ecologie en economie, ruimte voor natuur en recreatie en de versterking van de samenhang tussen de Veluwe en haar omgeving zijn de uitgangspunten van het Veluwebeleid.