Blij dat Gazelle verlost is van wilde ideeën Amerikanen

Geplaatst op 23 jun 2001.
DIEREN - KLaas Dantuma, algemeen directeur van de Koninklijke Gazelle, oogt zeer tevreden. Met geld van participatiemaatschappij Gilde is het oer-hollandse bedrijf verlost van de Amerikaanse eigenaar.

Zo ervaart Datuma dat. "De laatste jaren jaren waren niet de meest heuglijke", zegt Dantuma.

"Op gegeven moment, dat zal midden vorig jaar geweest zijn begonnen we er last van te krijgen. We konden onze leveranciers niet op tijd betalen."

Dat was, zegt Dantuma in een terugblik het signaal dat de zaken bij de Amerikaanse moeder Derby Cycle Corporation uit de hand gingen lopen. Twee jaar daarvoor, in 1998, was de Dierense fietsenfabrikant van Engelse handen, waarin het zevenentwintig jaar vertoefde, in Amerikaans eigendom overgegaan.

Derby Cycle Corporation, dat behalve Gazelle, Duitse, Engelse, Amerikaanse en Canadese fietsenfabrikanten omvat, maakte welgeteld één jaar operationele winst. Vorig jaar schreef Derby voor $51 miljoen rode cijfers op een omzet van $550 miljoen. Dantuma zegt dat Derby te zwaar gefinancierd was. De schulden vormden een loden last. "Het was een bedrijf met een goede winst, maar die moest wel gehandhaafd blijven om aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen. In de kortste tijd ging de winst naar beneden en kon de rente niet meer betaald worden. Dividend voor de obligatiehouders kon uiteindelijk ook niet meer opgebracht worden. De aandeelhouders hadden hun stukken al afgeschreven." Oorzaak van de teloorgang was niet alleen oplopende dollarkoers tegenover gulden en Duitse mark, waardoor de omzet op papier terugliep, maar vooral het inzakken van de Amerikaanse en Engelse fietsenmarkt.

Dantuma:"Het mountainbike-effect was uitgewerkt. Na vijftien jaar had de markt zijn verzadigingspunt bereikt."

Overcapaciteit en prijsval deden Derby de das om, evenals de mislukte poging om fietsen via het internet te verkopen. Plus de geldverslindende top.

"We kregen een prachtig hoofdkantoor in Connecticut. Daar zit dan één man. Maar in de kortste keren waren het er twintig. Plotseling werden we op corporate niveau een big spender en gingen we in de operationele business achteruit."

Dantuma geeft toe dat Gazelle 'niet veel last' heeft gehad van moeder Derby, 'want we waren hun meest winstgevende bedrijf'. Desondanks kon hij ze met moeite afhouden van 'wilde ideeën'. "We moesten meer reserve-onderdelen maken. Dat deden ze in Engeland ook en daar verdienden ze goed geld mee. Hier liggen die spullen bij Halfords en de Gamma en maken we er helemaal geen mooie winst op. Dan moet je toch behoorlijk tegengas geven om ze daar vanaf te houden."

Gilde Investments van de Rabobank heeft Gazelle voor 142 miljoen euro losgeweekt van de Amerikanen.

Gazelle (omzet 310 miljoen, winst kleine dertig miljoen) is met een marktaandeel van zesentwintig procent de grootste fietsverkoper in Nederland, op de hielen gevolgd door Batavus en op enige afstand door Giant. Sparta, Union en een handvol importeurs verdelen de kruimels.

De markt voor nieuwe fietsen is met 1,3 miljoen verkochte exemplaren stabiel.

Rages als de racefiets in de jaren tachtig en de mountainbike in de jaren negen - die die fietsenmarkt een flinke impuls gaven - blijven uit.

Net als goed weer in het weekeinde. Dantuma: "Het is toch een soort impulsaankoop. Als het slecht weer is koopt men gewoon niet."

De beste klanten zijn vijftigplussers 'want dan verkoop je er altijd twee.'

"De fiets van de toekomst", zegt Dantuma heeft elektronische schakeling en vering, dat soort werk. En daar hoef je geen tien jaar op te wachten."

bron Gelders Dagblad

LEES DIT HIERNA

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER

Strak in het pak met Ekoi kleding

We reden daarom afgelopen tijd rond met de Ekoi Ruts N Waves MTB broek, het Flow Trail vest en de…

LEES VERDER