Massage guns en spierherstel: Een winnende combinatie voor fietsers?

Bikers zijn niet vreemd van de pijntjes die gepaard gaan met lange ritten en intensieve trainingen. De sleutel tot betere prestaties is vaak efficiënt spierherstel. Massage guns zijn een hot item in de wereld van herstel, maar werken ze wel? Toegegeven, ik was een beetje sceptisch over de effectiviteit van zulke producten. Maar mijn perspectief is veranderd.

Massage guns en spierherstel

In de voortdurend evoluerende wereld van sport en spierherstel wordt het gebruik van massage guns steeds populairder onder atleten en fitnessliefhebbers.

In dit artikel richten we ons op het testen van de Hyperice Hypervolt Go 2, een toonaangevend percussiemassageapparaat dat gewaardeerd wordt om zijn vermogen om spierpijn te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en het herstelproces te versnellen. 

We onderzoeken de functionaliteit, het ontwerp en de effectiviteit van de Hypervolt, evenals de voordelen die het kan bieden voor zowel professionele als recreatieve fietsers. 

Of je nu een doorgewinterde sporter bent of gewoon manieren zoekt om je herstel te verbeteren, de Hyperice Hypervolt belooft indrukwekkende resultaten die een wereld van verschil kunnen maken in je algehele prestaties en welzijn.

Wat zeggen de wetenschappelijk onderbouwde studies

Wetenschappelijk onderzoek naar percussiemassageapparaten, zoals massage guns, bevindt zich nog in het beginstadium. Onderzoek dat specifiek gericht is op het gebruik van percussiemassageapparaten voor fietsers is beperkt. De meeste studies zijn gericht op de algemene effecten ervan op atleten of recreant sporters. Sommige studies kunnen echter toch inzichten verschaffen die relevant zijn voor mountainbikers en wielrenners.

Voorlopige studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd wat betreft vermindering van spierpijn, verbetering van de flexibiliteit en bevordering van het herstel. Het is echter van belang op te merken dat uitgebreider onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken over de doeltreffendheid van deze apparaten.

Concluderend, hoewel specifiek onderzoek naar de effecten van percussiemassageapparaten bij fietsers beperkt is, suggereren bestaande studies over therapeutische massage van bindweefsels en triggerpoints (spierknopen) dat deze apparaten voordelen kunnen bieden. Dit in termen van spierherstel na de inspanning, minder spierpijn en betere prestaties.

¹ Wetenschappelijke bronnen onderaan dit artikel.

In de praktijk, massage gun voor of na het sporten of als blessurepreventie

Mountainbiken is een veeleisende sport die de spieren, de gewrichten en het bindweefsel van het lichaam zwaar belast. Het kan spiervermoeidheid, spierpijn en stijfheid veroorzaken vanwege het inspannende karakter ervan. Doel van het apparaat is dan ook spierpijn te helpen verlichten door gerichte, hoogfrequente percussies die de bloedcirculatie verbeteren, de opbouw van melkzuur afbreken en gespannen spieren ontspannen. 

Na een lange mountainbikerit kan het gebruik van een massage gun het spierherstel bevorderen door ontstekingen en spierspanning te verminderen. Dit kan je helpen sneller te herstellen en dus sneller terug te keren op de trails.

Ze kunnen ook worden gebruikt als onderdeel van een warming up om de spieren voor te bereiden op de intense activiteit van het mountainbiken. Dit door de doorbloeding te bevorderen, stijve spieren los te maken en het bewegingsbereik te verbeteren, waardoor de kans op blessures tijdens de rit afneemt. Consequent gebruik kan blessures helpen voorkomen door spieren en bindweefsel soepel en flexibel te houden.

De Hyperice Hypervolt Go 2

De Go 2 is het instapmodel van Hyperice, gemaakt van kunststof en oogt strak. Het handvat is omhuld met een antislip siliconen materiaal dat niet kleverig wordt bij contact met zweet.

Met een 40- tot 55 dB stiller in gebruik dan een normaal gesprek (60dB). Geschikt voor armen, benen, bovenrug, buik, heupen, nek, onderrug, schouders, taille, voeten en zitvlak. Wat de verschillen zijn met duurder geprijsde modellen, verderop in dit artikel.

Hyperice Hypervolt Go 2

Standaard wordt de Go 2 geleverd met twee (verwisselbare) opzetstukken om de massage op jouw behoeftes af te stemmen. De platte kop / hamer, voor gebruik over het gehele lichaam en een bullet head. Deze kogelvormige opzetkop kun je effectief gebruiken om de triggerpoints van je lichaam te behandelen. Bovendien is deze kop ook geschikt voor bindweefselmassages. Het is echter belangrijk om deze kop niet direct op de hoogste stand te gebruiken. Begin met masseren op een lage snelheid en verhoog deze geleidelijk naar wens.

De wat duurdere modellen bezitten vaak ook een “round ball”, geschikt voor de grotere spiergroepen. Hierbij kun je denken aan arm- en beenspieren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een stevigere massage, dus het ontbreken bij dit model maakt wellicht de duurdere Hyperice Hypervolt 2 Pro de betere optie.

Ben je bekend met het gevoel wanneer een masseur je een (sport)massage geeft en het lijkt alsof de masseur met veel kracht zijn duim in je spieren drukt? Dit effect heeft een “thumb head of finger” opzet. Andere opzetstukken zijn de spinal head of U-Fork (geschikt voor het masseren van de ruggenwervel), de shovel head (met dit opzetstukje masseer je goed de armen en benen). Daarnaast krijgen je voeten redelijk wat te verduren en is een speciaal voetmassage opzetstukje een aanrader.

Hyperice Hypervolt Go 2

Het ontwerp is eenvoudig, met slechts één knop om door de drie verschillende krachtniveaus te navigeren. Bij een apparaat met veel standen pas je de massage beter op jouw wensen aan.

Het apparaat heeft een massage amplitude van 10 millimeter, waar topmodellen richting 16 millimeter gaan. De massage diepte geeft aan hoe diep de massagekop je spierweefsel ingaat. Hoe stijver en pijnlijker je spieren, hoe dieper je de massage uitvoert. 

De blokkeerkracht is 7,5 kg. Dit is hoeveel kracht je maximaal zet met de massage gun. Hoe lager de motorkracht, hoe minder hard je hem tegen je spieren drukt. Zet je te veel kracht? Dan gaat de massage gun langzamer bewegen of helemaal uit. De blokkeerkracht gaat van ongeveer 7,5 kg tot 30 kg bij de topmodellen.

De oplaadtijd is zo’n 2 uur (40 W vermogen) en is voldoende voor 1 tot 2 behandelingen. Direct weer aan de oplader is aan te raden.

Ik heb de Hyperice nu ruim een maand in gebruik en kort samengevat: ja, het werkt voor mij. In het begin vond ik de Hyperice enigszins overweldigend, en het leek alsof mijn lichaam constant trilde; echter, na slechts een paar keer gebruiken, raakte ik eraan gewend. 

Ik heb regelmatig harde ophopingen in mijn kuiten. Het apparaat geeft een intense massage aan mijn kuiten en andere pijnlijke plekken. Na gebruik van de Hyperice voelen mijn benen losser en soepeler aan. Klein minpunt is dat er geen draagtas of opbergkoffer bij zit om het apparaat gemakkelijk mee te nemen.

Aangezien de Hyperice een elektrische motor heeft, voert het apparaat het werk voor mij uit; ik hoef hem alleen maar op de gewenste plek te richten. Ik kan comfortabel op de bank zitten en tv kijken terwijl ik het apparaat gebruik, en vaak kunnen de mensen naast me op de bank hem maar beperkt horen.

Het is een supermakkelijke herstelmethode en vergt weinig inspanning, perfect voor wie, zoals ik, alles tussen de dagelijkse drukte door moet doen.

Voordelen van een massage gun bij spierherstel

 • Gemak: Massage guns zijn handzaam en gemakkelijk te gebruiken, waardoor mensen thuis of onderweg self-myofascial release en gerichte spiertherapie kunnen uitvoeren, zonder dat een professionele masseur nodig is.
 • Tijdsbesparend: Massage guns geven snel verlichting en kunnen voor korte tijd worden gebruikt om spierpijn of stijfheid te verlichten. Ze kunnen ook worden opgenomen in pre- of post-workout trainingen zonder al te veel tijd in beslag te nemen.
 • Aanpasbare intensiteit: De meeste massage guns worden geleverd met instelbare snelheidsinstellingen en verschillende opzetkoppen, waardoor gebruikers de intensiteit en de focus van de massage kunnen aanpassen aan hun behoeften en voorkeuren.
 • Pijnvermindering: Van percussiemassage apparaten is aangetoond dat ze spierpijn en pijn helpen verminderen, waardoor het algehele comfort en welzijn mogelijk verbetert.
 • Verbeterde bloedcirculatie: Massage guns kunnen helpen de bloedstroom naar de beoogde spieren te vergroten, waardoor de levering van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen wordt vergemakkelijkt, wat kan helpen bij het herstelproces.
 • Meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit: Studies suggereren dat het gebruik van massage guns het bewegingsbereik en de flexibiliteit kan verbeteren, waardoor het risico op blessures afneemt en de sportprestaties mogelijk verbeteren.

Nadelen van een massage gun bij spierherstel

 • Kosten: Massage guns van hoge kwaliteit kunnen duur zijn, waardoor ze voor sommige personen onbereikbaar kunnen zijn.
 • Beperkt onderzoek: Hoewel er enig bewijs is dat de voordelen van massage guns voor spierherstel ondersteunt, is het onderzoek nog beperkt en kunnen er geen definitieve conclusies worden getrokken over de effectiviteit ervan.
 • Onjuist gebruik: Bij onjuist gebruik kunnen massage guns mogelijk ongemak, blauwe plekken of zelfs letsel veroorzaken. Het is essentieel de richtlijnen van de fabrikant te volgen en naar je lichaam te luisteren om overstimulatie of overmatige druk te voorkomen.
 • Niet in staat om professionele behandeling te vervangen: Hoewel massage guns tijdelijke verlichting en zelfbehandeling kunnen bieden, vervangen ze niet de behoefte aan professionele zorg bij het aanpakken van chronische pijn, onderliggende verwondingen of specifieke medische aandoeningen.
 • Niet voor iedereen geschikt: Massage guns zijn mogelijk niet geschikt voor personen met bepaalde medische aandoeningen, zoals bloedstollingsstoornissen, acute ontstekingen of ernstige osteoporose. Het is cruciaal om met een arts te overleggen voordat je een massage gun gebruikt als je je zorgen maakt over je gezondheid.

Hoe lang mag je een massage gun gebruiken?

De geschikte duur voor het gebruik van een massage gun kan variëren afhankelijk van factoren zoals persoonlijke voorkeur, spierpijn en de specifieke spiergroep die wordt aangepakt. Als algemene richtlijn wordt echter aanbevolen om een massage gun ongeveer 15 tot 30 seconden per spiergroep te gebruiken, of maximaal 2 minuten als je je richt op een groter gebied of een grotere spierspanning ervaart.

Het is belangrijk naar je lichaam te luisteren en de tijd die je aan elke spiergroep besteedt daarop af te stemmen. Als je pijn of ongemak voelt, stop dan onmiddellijk. Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige, zoals een fysiotherapeut of een sportarts, voor eventuele zorgen of vragen over het veilig en effectief gebruik.

Hoeveel tijd tussen twee massages?

De optimale tijd tussen twee massagesessies kan variëren afhankelijk van individuele factoren, zoals jouw fitnessniveau, spierpijn en persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele algemene richtlijnen om te onthouden:

 • Herstel na de training: Voor herstel na de training, kun je de massage gun direct na je training gebruiken en vervolgens een of twee keer per dag totdat de spierpijn afneemt. Laat ten minste een paar uur tussen de sessies om je spieren de tijd te geven om te herstellen.
 • Algemene spierpijn of verkramping: Voor niet-workoutgerelateerde spierpijn of spanning kun je naar behoefte een of twee keer per dag een massage gun gebruiken. Ook hier geldt dat er minstens een paar uur tussen de sessies moet zitten om overstimulatie of irritatie van de spieren te voorkomen.
 • Blessure of revalidatie: Als je een massage gun gebruikt als onderdeel van een revalidatieproces of om te helpen bij een blessure, overleg dan met een fysiotherapeut of sportarts, om de juiste frequentie en duur van het gebruik van het massagepistool te bepalen.

Luister altijd naar je lichaam en pas de frequentie daarop aan. Als je meer pijn, ongemak of ontsteking ervaart, stop dan met het gebruik van het apparaat en raadpleeg een arts.

Uitleg opzetstukken massage gun

Een massage gun wordt meestal geleverd met verschillende opzetstukken, elk ontworpen om verschillende spiergroepen aan te pakken of om een specifiek type massage te geven. De keuze van het juiste opzetstuk hangt af van het gebied waarop je je wilt focussen en van je massagevoorkeuren. Hier is een leidraad om je te helpen het juiste hulpstuk voor je massage gun te kiezen:

 • Round ball head: Dit is het meest veelzijdige hulpstuk en is geschikt voor de meeste spiergroepen, zoals de bilspieren, bovenbenen, kuiten en de grote rugspier. Het zorgt voor een algemene, algehele massage en is ideaal voor grote spiergroepen.
 • Flat head: Het opzetstuk met platte kop is geschikt voor alle spiergroepen en zorgt voor een gelijkmatigere druk over een groter oppervlak. Het is uitstekend geschikt voor algemene spierontspanning en kan worden gebruikt op de borst, schouders en rug.
 • Bullet head: Dit opzetstuk is ontworpen voor precieze, gerichte massage, zodat je je kunt richten op specifieke triggerpoints of kleinere spiergroepen zoals de handen, voeten of heupflexoren. Het is ideaal voor diepe weefselmassage en het losmaken van spierknopen.
 • Fork head: De vorkkop is speciaal ontworpen voor gebieden rond de wervelkolom, nek en achillespees. Hij geeft een massage aan beide zijden van de wervelkolom of pees zonder directe druk uit te oefenen op het bot of de gevoelige zones.
 • Air cushion head: Dit opzetstuk heeft een zachter oppervlak, waardoor het ideaal is voor gevoelige gebieden, zoals de nek, botvormige uitsteeksels of gebieden met een dunnere spierdekking. Het zorgt voor een zachte massage zonder ongemak te veroorzaken.

Uitleg opzetstukken massage gun

Houd bij het kiezen van een opzetstuk rekening met je specifieke behoeften en voorkeuren. Mogelijk moet je experimenteren met verschillende opzetstukken om het opzetstuk te vinden dat het beste werkt voor jouw individuele behoeften. Begin altijd met een lagere intensiteit en verhoog geleidelijk naar behoefte, en stop met het gebruik van de massage gun als je pijn of ongemak ervaart.

Tot slot. Welke massage gun kopen

Voor dit artikel hebben wij het instapmodel, de Hyperice Hypervolt Go 2, geprijsd voor een bescheiden bedrag van € 139,00 getest. De verschillen tussen goedkopere en dure massage guns van vele honderden euro's kunnen worden verklaard door verschillende factoren, waaronder constructiekwaliteit, prestaties, functionaliteiten en merkreputatie. Dure (hoogwaardige) massage guns:

 • zijn over het algemeen gemaakt van materialen van hogere kwaliteit en een robuustere constructie, wat zorgt voor een betere duurzaamheid en een lange levensduur. 
 • hebben vaak krachtigere en efficiëntere motoren die consistente bewegingen maken, zelfs onder druk. Ze produceren meestal ook minder lawaai, waardoor ze comfortabeler in het gebruik zijn.
 • worden doorgaans geleverd met batterijen van betere kwaliteit, die zorgen voor een langere gebruiksduur tussen twee oplaadbeurten.
 • Hoger geprijsde massage guns hebben vaak een grotere verscheidenheid aan opzetstukken en instelbare snelheidsinstellingen, waardoor ze beter kunnen worden aangepast aan individuele behoeften en voorkeuren.
 • hebben meestal een meer ergonomisch ontwerp, met een betere grip, comfort en gebruiksgemak.

Hoewel hoger geprijsde massage guns vaak betere kwaliteit, prestaties en functies bieden, is het essentieel om je specifieke behoeften en budget te bepalen bij het kiezen van een massage gun. Sommige mid-range of budget massage guns kunnen nog steeds goede prestaties en functionaliteit bieden tegen een lagere prijs, maar het is belangrijk om reviews te lezen en het product grondig te onderzoeken voordat je een beslissing neemt.

Laat je niet afleiden door het formaat en de prijs. De Hyperice Hypervolt Go 2 is een uitstekend product. Voelt stevig aan. Zeer krachtig voor een kleine versie.

Meer info:
https://hyperice.com/products/hypervolt-go-2/

 

¹ Wetenschappelijke bronnen in dit artikel

 • Uit een studie van Wiewelhove et al. (2019) bleek dat het gebruik van een percussiemassageapparaat de spierpijn aanzienlijk verminderde en het herstel verbeterde in vergelijking met de controlegroep, die geen massage-interventie kreeg. Deze studie suggereerde dat percussiemassage apparaten gunstig zouden kunnen zijn voor sporters als onderdeel van hun herstelroutine. Bron: Wiewelhove, T., Döweling, A., Schneider, C., Hottenrott, L., Meyer, T., Kellmann, M., Pfeiffer, M., & Ferrauti, A. (2019). Een meta-analyse van de effecten van foam rolling op prestaties en herstel. Frontiers in Physiology, 10, 376. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2019.00376/full
 • Een andere studie van Grabow et al. (2018) vond dat het gebruik van een massage gun het bewegingsbereik en de flexibiliteit bij deelnemers verbeterde, wat zou kunnen helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van atletische prestaties. De studie merkte echter ook op dat er meer onderzoek nodig is om de optimale frequentie en duur van het gebruik van een massage gun te bepalen. Bron: Grabow, L., Young, J. D., Alcock, L. R., Quigley, P. J., Byrne, J. M., Granacher, U., Škarabot, J., & Behm, D. G. (2018). Hogere quadriceps rolmassagekrachten versterken de range-of-motion toename niet, noch schaden ze kracht en sprongprestaties. Journal of Strength and Conditioning Research, 32(11), 3059-3069. https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2017/10000/Relationship_Between_Training_Load,_Fitness,_and.6.aspx
   
LEES DIT HIERNA

FFWD's Outlaw MTB-wiel maakt een comeback

Met een succesvolle geschiedenis inclusief wereldkampioen marathontitels werd de OUTLAW voor het…

LEES VERDER

Impressie Lankeleisi XC4000

Op de redactie komt een flinke doos binnen met daarin een gewichtige fiets. Het makkelijkste is dan…

LEES VERDER

Nieuwe Bluegrass Vanguard full face helm

De Vanguard is gemaakt voor rijders die meer eisen. Die sneller, harder en langer rijden dan ooit…

LEES VERDER