SKS Mudrocker: Smerig worden is een keuze

Het najaar is alweer een tijdje begonnen en de paden worden alweer flink nat. We monteerden een setje SKS Mudrockers op onze trail-bike en zakten af naar Zuid Limburg. En we waren toch wel wat blij dat deze op de bike zaten.

Vaak krijgen we opmerkingen te horen van:”Ja maar, dat hoort er toch bij.”en “Mountainbikers rijden toch graag in de modder…”

Nu vinden we het niet erg om in natte omstandigheden te biken maar we hebben er al 20 jaar een hekel aan om eruit te zien als een varken. Nu waren we al een tijdje op zoek naar iets voor onze Canyon Stoic trail-bike. Een setje die er optisch niet heel verkeerd uitziet maar ook, en dat is nog belangrijker, op zijn plaats blijft zitten. Vooral tijdens het betere stuiterwerk.

Voordat we op pad gaan monteren we de Mudrockers op de bike:sks
Het voorspatbord is makkelijk te plaatsen. Je monteert ze door middel van een paar rubber beklede klittenbanden of tayrips. Maar bij vorkkroon heb je ook de keuze om de rocker rechtstreeks vast te schroeven door middel van een adapter. Deze wordt, zoals bijna altijd met SKS producten, gewoon meegeleverd.sks De adapter is gebruiken voor Rockshox, Fox en 2021 Ohlins vorken. Op onze SrSuntour Durolux hebben we de klittenbanden aan de zijkant gebruikt en 2 tayrips voor montage aan de vorkkroon. Een karweitje van hooguit 10 minuten.sks

De Mudrocker Rear is een achterspatbord wat te gebruiken is op hardtails maar ook op volgeveerde fietsen. Je monteert deze namelijk op de staande achtervorken en niet met een klem aan de zadelpen zoals we vaak zien. Het voordeel hiervan is dat je geen rekening hoeft te houden met je dropperpen. Deze kan maximaal in de zitbuis verdwijnen indien nodig. Ook hoef je bij de volgeveerde fietsen bijna geen rekening te houden met de veercurve van het achterwiel. Het spatbord blijft namelijk altijd dezelfde lengte van het achterwiel.sks Door middel van 2 grijze spacers welke in wigvorm zijn gemaakt kun je de hoek van het spatbord bepalen. Iets dichter of iets verder van het wiel. Tevens wordt er nog twee verlengstukjes geleverd. Een aan de framekant zodat het bord wat verder doorloopt en een om de achterkant van het spatbord nog langer te maken. Nu hebben wij deze niet gebruikt. Op de Canyon Stoic pastte het kleine stukje aan de framekant niet. Nu zou het op zich wel kunnen door er een klein gaatje in te boren en deze middels een tayrip om het frame te draaien. Maar hier hadden we simpelweg geen zin in.

Met de 4 rubber beklede klittenbanden monteren we het spatbord op de bike. Een werkje wat eigenijk nog geen 10 minuten duurt.sks Hadden we al verteld dat de sets met allerlei soorten framebeschermers komen zoals doorzichtige tape en rubber inserts voor de Mudrocker Front? Niet, bij deze dan.

Onderweg:
Het voorspatbord is geen kleine jongen, deze is namelijk 49 cm lang maar weegt net 150 gram. Niet slecht en het houdt een hele hoop modder uit je gezicht. Op de natte trails rond Vaals vliegt de modder ons, dankzij de Mudrocker, niet om de oren. We stuiteren over de boomwortels en trails naar beneden maar de Mudrockers geven geen krimp en blijven netjes op hun plaats zitten.

Het achterspatbord met een lengte van 840, en een gewicht van 290 gram,  houdt je rug en benen lekker schoon en droog. Iets wat we helemaal niet erg vinden en het rijcomfort op de paden ten goede komt.sks Bergaf blijft het achterspatbord goed op zijn plaats zitten. Deze verschuift dankzij de bevestiging op de achtervorken nog geen millimeter. Wat wel opvalt is dat tijdens het afstuiteren van drops het bord een beetje op het achterwiel tikt. Dit zal bij een volgeveerde bike ook een stuk minder zijn dan op een Long Travel Hardtail welke flink de sporen heeft gekregen in de natte en gladde omstandigheden.

Qua degelijkheid hebben we het volste vertrouwen in de producten van SKS. Sommige sets, zoals de SKS Fatboard, zijn op onze redactie al 6 jaar in gebruik op de Fatbike. SKS geeft dan ook 5 jaar garantie op hun producten, dat zegt natuurlijk ook wel wat.

De adviesprijs van de Mudrocker Front bedraagt € 29,99
De adviesprijs van de Mudrocker Rear bedraagt € 34,99

Voor meer informatie over de Mudrocker front & rear klik je op:
https://www.sks-germany.com/nl/producten/mudrocker-rear/
https://www.sks-germany.com/nl/producten/mudrocker-front/

LEES DIT HIERNA

Tim Smeenge wint NK Mountainbike Marathon in Gasselte

Ploeggenote Karen Brouwer verloor helaas de sprint om de titel en eindigde als tweede achter Tessa…

LEES VERDER

Merida's nieuwe enduro's: ONE-SIXTY en ONE-FORTY

“Na het langste en meest rigoureuze ontwikkelings- en testprogramma dat een MERIDA model ooit…

LEES VERDER

WTB Vulpine Gravel raceband uitgebreid met nieuwe 700c x 40mm

De Vulpine 40 is de band bij uitstek voor racers die een snelle, lichtgewicht band nodig hebben die…

LEES VERDER