Silca's nieuwe 3D-geprinte titanium schoenplaatjes

Silca's gloednieuwe 3D-geprinte titanium schoenplaatjes gaan naar verluidt vier keer langer mee dan messing schoenplaatjes.

Silca's nieuwe 3D-geprinte titanium schoenplaatjes
Voor Shimano SPD, Crankbrothers en Time Atac

Traditioneel zijn er twee materiaalopties voor schoenplaatjes. Staal met een laag koolstofgehalte of messing. Dit is vooral gedaan om ervoor te zorgen dat de schoenplaat sneller slijt dan de pedalen, maar het zorgt voor schoenplaatjes die vaak zeer snel slijten en in alle gevallen behoorlijk zwaar zijn. 

Daarom gebruikt SILCA titanium. Het is slechts een fractie minder hard dan het staal dat in de pedalen gebruikt wordt, maar 2,25 keer sterker en drie keer harder dan messing of zacht staal. Het beste van alles is dat de extreme hardheid en slijtvastheid van 6Al/4V titanium er voor zorgt dat de schoenplaatjes 300-400% slijtvaster zijn in vergelijking met traditionele materialen.

Silca

SILCA heeft het daar echter niet bij gelaten. Door 3D-printtechnologie te combineren met dit materiaal dat drie keer lichter is dan staal, zijn ze in staat een schoenplaatje te maken met een interne rasterstructuur (gyroïde genoemd) die stijfheid en sterkte behoudt en tegelijk het gewicht vermindert, zodat een schoenplaatjesset ontstaat die slechts de helft weegt van normale oplossingen.

Deze besparing van 25-30 gram per set is na verloop van tijd aanzienlijk, vooral bij CX-evenementen waar hardlopen cruciaal is.

Met een prijskaartje van 85 dollar zijn deze 3D-geprinte schoenplaatjes niet goedkoop, maar als ze zo lang meegaan als Silca beweert, dan zouden ze wel eens een waardige investering kunnen zijn. Wie weet.

Kenmerken

  • De schoenplaatjes zijn verkrijgbaar voor standaard Shimano SPD-systemen met twee bouten, Crankbrothers pedalen en Time Atac-pedalen met 10°.
  • 3D geprint uit 6Al/4V gehard titanium
  • 6/4 montageschroeven met T25 schroefkop met een koppelbegrenzing van 6 Nm
  • Gemaakt in de USA
  • Voor 85 dollar per paar

Labels

LEES DIT HIERNA

NK MTB Beachrace Den Haag 2022

Veel sporters uit diverse takken van sport zijn in de winter op het strand in actie tijdens deze…

LEES VERDER

Wintertrails rijden met de Sr Suntour Durolux 36 EQ

De Durolux is al jarenlang dé enduro/freeride vork van Sr Suntour en heeft al op meerdere podia…

LEES VERDER

Mountainbike Awards 2021 voor Terpstra en Van der Poel

MTB Award Elite-vrouwen Anne Terpstra (30) scoorde twee zilveren medailles op resp. het EK in Novi…

LEES VERDER