Trek Supercaliber 9.8 uitgeroepen tot MTB van het Jaar

De vakjury van de RAI FIETS van het jaar verkiezing heeft de Trek Supercaliber 9.8 als MTB van het jaar 2020 uitgeroepen in haar categorie. Daarmee heeft Trek de concurrentie van Lapierre, Giant, Cannondale en Specialized achter zich gelaten.

Mountainbike van het jaar 2020

De verkiezing 'Fiets van het Jaar' wordt georganiseerd door RAI Vereniging en deze awards gelden als de meest prestigieuze prijzen in de fietsindustrie. Uit alle uitzendingen kiest een onafhankelijke vakjury de beste fietsen per categorie.

De Awards werden net als afgelopen jaren uitgereikt tijdens de opening van de fietsbeurzen Bike MOTION en E-bike Xperience in de Jaarbeurs in Utrecht. De Awards werden aan de winnaars uitgereikt door de voorzitter van RAI Vereniging Steven van Eijck.

De  verkiezing 'Fiets van het Jaar' wordt georganiseerd door RAI Vereniging en vond dit jaar voor de 33ste keer plaats. De verkiezing is er op gericht om consumenten en media te laten zien welke ontwikkelingen er zijn op fietsgebied en welke noviteiten en slimmigheden de ontwerpers bedacht hebben om het koperspubliek aan te spreken. Naast de innovaties op een fiets, kijkt de jury ook naar andere aspecten zoals veiligheid, afwerking, rijgedrag, prijs-kwaliteit verhouding en de X-factor van de fiets.

Trek Supercaliber 9.8

In 2018 won Trek met de Top Fuel 9.8 de titel Mountainbike van het Jaar nu is het de Supercaliber 9.8 die er met de prestigieuze titel vandoor gaat. 

De Supercaliber 9.8 mag zich het hele jaar Mountainbike van het Jaar 2020 noemen. Dankzij de baanbrekende IsoStrut-vering die in samenwerking met Fox is ontwikkeld is de Supercaliber op singletracks iedere andere mountainbike te snel af. Super licht tijdens het klimmen, super soepel op ruw terrein en super snel op elke trail. De Supercaliber heeft de efficiëntie van een hardtail en de controle van volledige vering wat de snelheid ten goede komt.

De vakjury van de RAI over de Supercaliber:

“Een volbloed crosscountry-racebike. Wat maakt deze MTB speciaal? De exclusieve IsoStrut geïntegreerde demper. Eigenlijk een lichte hardtail met het comfort van een fully. Samen met de lichtgewicht Fox Performance 32 Step-Cast voorvork zorgt dit voor een zeer efficiënte MTB. Met recht de winnaar van 2020.

We winden er geen doekjes om: je hoeft op een wedstrijddag niet langer te kiezen tussen een hardtail en een full suspension bike. De Supercaliber geeft je precies de juiste hoeveelheid veerweg – 60 mm achter en 100 mm voor – om zonder verlies van snelheid of tractie aanvallend te rijden op ruwe ondergrond, efficiënt te klimmen en vol te kunnen aanzetten in de sprints.

IsoStrut: innovatieve snelheid

Het allesbepalende kenmerk van deze nieuwe categorie racebikes is de exclusieve Trek IsoStrut demper – een veersysteem dat onderdeel uitmaakt van de frameconstructie met 60 mm gedempte en verstelbare veerweg plus unieke draaipuntloze staande achtervorken die snel en soepel meebewegen met de trail.

Elk model heeft een OCLV Mountain Carbon frame met Straight Shot onderbuis voor extra stijfheid, een Knock Block voor schadebeperking door ronddraaiende sturen of vorkkronen en Control Freak kabelgeleiding om je kabels te beschermen en te voorkomen dat ze ergens achter blijven haken. Racen maakt dorstig. Daarom heeft de Supercaliber een frame waar twee bidonhouders in passen. Deze fiets geeft je de gewenste vering bij uitdagende races, plus de ideale positie voor je bidons.

Overige fietsen welke genomineerd waren:

Lapierre Prorace Sat 6.9

De SAT (Shock Absorption Technology) is voor het meest veeleisende terrein en comfort tijdens het fietsen. Dankzij het gepatenteerde elastomeersysteem absorbeert de achterbouw van de fiets trillingen en is de grip op technische trails geoptimaliseerd. Dat systeem biedt onovertroffen comfort. Dat maakt het moeilijk om je glimlach tijdens je rit te verbergen, want je weet dat je op deze fiets blindelings kunt vertrouwen. Je hoeft niet te kiezen tussen comfort en stabiliteit.

Lapierre Prorace Sat 6.9

De specifieke geometrie van deze fiets is compromisloos ontworpen met XC in gedachten. Is de ondergrond overzichtelijk en vlak, dan activeert deze nieuwe Prorace zijn exclusieve hardtail modus. En zit je eenmaal op het zadel, dan worden heel wat trillingen en hobbels opgevangen zodat jij comfortabel en zonder problemen kan doorrijden.

Giant XTC Advanced SL 29 1

De XtC Advanced SL 29 bouwt voort op het model dat al vaak succesvol was in wereldbekers. Deze hardtail heeft een compleet nieuw frame dat symbool staat voor Giants lichtste off-road machine ooit. Het frame is handgemaakt van het beste carbon (Advanced SL) en weegt slechts 920 gram (medium). De geometrie is geoptimaliseerd voor de gebalanceerde, stabiele en vlot rollende 29 inch-wielen. De frameset wordt op maat gemaakt met een specifieke carbon lay-up die varieert per framemaat. Dat resulteert in ongekend veel efficiëntie als er geklommen moet worden en prettige compliance op trails met wortels, stenen en hobbels.

Giant XTC Advanced SL 29 1

Bij het ontwerp van de nieuwe XTC Advanced SL zijn stabiliteit en snelheid op XC-terrein belangrijke uitgangspunten geweest. De carbon hardtails met 29 inch-wielen staan garant voor snelle acceleratie en responsief gedrag op de trails. Elk frame is custom-tuned gemaakt. Dat wil zeggen, dat de carbon lay-up per maat is geoptimaliseerd. De verticale compliance is zo hoger, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de framestijfheid.
De XTC Advanced SL 29 is voorzien van Giant’s XCR-1 full carbon WheelSystem. De nieuwe en verbeterde 29” XC WheelSystem  heeft een “hookless” velg met een grotere interne velgbreedte die geschikt is voor moderne brede banden. De velg is stijvere en stabieler, zodat je met meer vertrouwen naar de overwinning kunt accelereren.

Daarnaast maken we gebruik van onze beproefde “Dynamic Balanced Lacing” (DBL)  techniek, DBL verbetert de transmissiestijfheid om sneller te klimmen en biedt meer stijfheid voor betere controle.

Cannondale F-SI Carbon 4

MTB voor de mountainbiker die snelheid, wendbaarheid en scherp stuurgedrag zoekt in een fiets. Speed Release steekas: Een snellere, betere steekas. Door de gegroefde dropout kan de as in de naaf blijven zitten, voor snelle en eenvoudige wielwissels. Geschikt voor standaard 148 x 12 steekasnaven.

Cannondale F-SI Carbon 4

Tractie zonder treuzelen: Onze zelfontworpen Ai offset-aandrijving heeft super korte liggende achtervorken voor een racewinnende tractie in de beklimming plus een levendige handling, zonder dat de bandenvrijheid of de mogelijkheid voor montage van een dubbel kettingblad wordt opgeofferd.

Wendbaarheid en stabiliteit: Betrouwbare stabiliteit op hectische afdalingen en toch snel en wendbaar op andere delen van het parkoers – OutFront stuurgeometrie geeft je het beste van twee werelden. BallisTEC carbon: De hoogste kwaliteit carbon-constructie van Cannondale met de hoogste sterkte en stijfheid. Een geavanceerde mix van intermediate-, high- en ultra high-modulus carbonvezels vormen samen een frame dat extreem licht, duurzaam en levendig is.

De Lefty Ocho: De beste cross country voorvork in de markt. De meest soepele, precies sturende, meest stijve en geavanceerde ultra lichtgewicht vork. De Cannondale Wheel Sensor en Cannondale APP: Deze fiets heeft een Cannondale Wheel Sensor. De geïntegreerde wielsensor biedt hypernauwkeurige gegevens over snelheid, route en afstand. Het systeem registreert je fiets, herinnert je aan onderhoudstermijnen en andere zaken via de gratis Cannondale app. De Cannondale app registreert automatisch al je rij-activiteiten, kent elk detail van je fiets en kan je zelfs helpen herinneren wanneer het tijd is voor onderhoud.

Specialized S-works Epic Hardtail Ultralight

MTB voor de mountainbiker die op elk offroad terrein zijn PR’s wil breken. De S-Works Epic Hardtail is het lichtste productieframe tot nu toe. Indrukwekkend, maar het is veel meer dan dat. We hebben ook de meest capabele en comfortabele cross-county fiets ooit gemaakt, omdat je niet sneller bent als je niet comfortabel op de fiets zit.Wil je sneller rijden? Wie niet? Daarom hebben we de balhoofdhoek luier gemaakt en het bereik vergroot.

Specialized S-works Epic Hardtail Ultralight

De Epic heeft een korte wielbasis voor behendig rijgedrag, maar biedt meer voorspelbare besturing en een gecentreerde rijderpositie voor meer controle en snelheid op elk pad. Het lichtste en meest capabele carbon hardtail-frame ooit gemaakt.

Winnaars Fiets Innovatie Awards 2020  

AGU -  Fizik Antares Versus Evo 00 Adaptive

Het Antares Versus Evo 00 Adaptive zadel is het eerste in een nieuwe reeks hoogwaardige fietszadels van het merk Fizik die uitblinken in krachtoverbrenging, schokdemping, stabiliteit en comfort. Dit zonder concessies te hoeven doen, zoals vaak bij de traditionele manier van zadels maken nodig blijkt te zijn.

AGU -  Fizik Antares Versus Evo 00 Adaptive

Dit nieuwe zadel is tot stand gekomen door samenwerking met het Amerikaanse Carbon 3D. Zij zijn gespecialiseerd in 3D printen en maken hierbij gebruik van Carbon Digital Light Synthesis (DLS) technologie. Hierbij worden licht en zuurstof gefuseerd om polymeer producten te maken van hars. Ze kunnen hiermee veel sneller betere en beter afgewerkte producten leveren dan bij conventioneel 3D printen. Het hele bovenwerk van het zadel is 3D geprint en geplaatst op een schaal van carbon.

Juncker - Saris Motion Platform 1 (MP1)

Met dit Motion Platform 1 (MP1) van het Amerikaanse merk Saris breng je het dynamische fietsgevoel van buiten naar je indoor trainingen. Door middel van het innovatieve onderstel beweegt het platform met je bewegingen mee, zodat ‘doof’ gevoel in je contactpunten met je fiets tot een minimum worden beperkt. De MP1 is compatibel met allerlei indoor trainers, zowel ‘direct drive’ als ‘wheel-on’, van meerdere merken.

 

Labels

LEES DIT HIERNA

Op pad met de Mokwheel Basalt

Zodra de doos op de redactie binnenkomt valt weer op hoe gewichtig deze zijn en dat je niet even…

LEES VERDER

SRAM presenteert hun krachtigste remset ooit, ontmoet: "De Maven"

Maven geeft je de kracht om vooruit te komen. De grenzeloze kracht van vertrouwen. De kracht van…

LEES VERDER

Cube lanceert de AMS Hybrid One 44 C:68 met Bosch SX-motor

Trapondersteuning en mountainbiken gaan tegenwoordig hand in hand. Nu heeft Cube met de nieuwe AMS…

LEES VERDER