Wie als biker in de jaren 90 al op de bike zat zal zich vast nog wel de 3 spaaks wielen van Spengle herinneren. Maar anders dan toen zijn ze nu terug met een dikke carbon wielset gemaakt voor het rijden van technische tracks. Wij konden in ieder geval niet wachten om de paden op te duiken toen ze op de redactie binnen kwamen.

Maar voordat we beginnen met de review nemen we even een hele korte duik in het verleden. Want daar waar de wielen toentertijd een mix van aluminium, glasvezel en een carbon opdruk waren zijn ze nu volledig uit carbon gemaakt. En de wielen komen niet zoals de meeste carbon onderdelen uit China maar worden volledig in Europa vervaardigd.
De wielen zijn ontwikkeld in Zwitserland en worden gemaakt met Italiaans carbon. Alles in het eigen huis van Spengle. En Spengle staat achter zijn product en probeert zijn lijnen naar de consument zo kort mogelijk te houden. Ze geven dan ook levenslange garantie op de wielen.
Bij een kleine issue met de eerste wielset nam ik contact op met Spengle en na 5 minuten typen op de chatfunctie van Facebook werd het probleem duidelijk en ging er een nieuwe wielset op de bus. Een goede klantenservice wordt door ons ook altijd goed gewaardeerd.
Maar we zijn hier niet om over de klantenservice te praten. Het gaat immers om die ontzettend dikke 3 spaaks Spengle wielen. Zoals met de meeste spullen hou je er van of helemaal niet. Onze Genius heeft met de Spengle wielen een Bad-ass uitstraling gekregen. Zoals je af kunt lijden uit bovenstaande vinden wij de wielen er helemaal geweldig uitzien maar een gelikt jasje maakt nog geen geweldig wiel.
Onze Spengle wielset heeft een velgdiameter van 27.5" en is beschikbaar voor 100x15/142x12 naven of de Boost variant. Helaas is er op dit moment nog geen ombouwkit te bestellen dus goed kiezen is aan te raden. Het zijn immers niet de goedkoopste wielen. Wij monteerden de wielset in onze Scott Genius met gewone 100/142 naven.
Maar voordat we de wielen klaarmaken leggen we de wielset op de oude vertrouwde keukenweegschaal. De naald blijft hangen op 1042 gram voor het voorwiel en 1277 gram voor het achterwiel. Geen lichtgewicht wielsetje dus. Vooral niet omdat het wielmaat 27.5" bedraagt. Maar deze wielset is gemaakt om tegen een stootje te kunnen en gelukkig zit niet alle massa aan de buitenkant van het wiel dus met de roterende massa valt het wel mee.
De velgen hebben een binnendiameter van 25 mm. Niet eens heel breed en volgens de huidige Enduro maatstaven misschien wel aan smalle kant. Maar onze 2.4 Goma's vallen heel netjes rond de velg en de 2.25" Wolfpack Trail banden zitten mooi rond het carbon.
Uiteraard worden de banden Tubeless gemonteerd en omdat de wielen geen losse spaken hebben heb je helemaal geen velglint nodig. Wel lange ventielen van +/- 6 cm. De standaard 35 mm ventielen zijn simpelweg te kort voor de hoge velgen.
Hierna wordt het tijd om de cassette te monteren maar nu komt er een issue van de wielen. Kies je namelijk voor de Shimano body (zoals wij) dan moet je ook een Shimano cassette monteren. De SLX en XT cassette hebben aan de achterkant namelijk een kleine uitstulping die precies in de uitsparing van de achternaaf valt. Een cassette met een volledig vlakke achterkant zoals bijvoorbeeld van SunRace klemt zichzelf vast op het wiel en zit daardoor gefixeerd op het wiel. Gezien we niet met een fixie willen biken en de bike toch aan een upgrade toe is monteren we gelijk een nieuwe drivetrain. En de 11-46 XT cassette snort lekker op het vrijwiel.
De naven zijn een mix van eigen huis onderdelen en Shimano. De voornaaf is custom made door Spengle en draait op industrielagers terwijl de achternaaf van Shimano komt in Spengle's aluminium behuizing. De aluminium hulzen zijn verbonden aan het monocoque carbon wiel. De lagers van de achternaaf zijn dan ook gewoon losse kogels. Op zich niets mis mee en de kogels zijn gewoon een stuk groter en met wat klein onderhoudt kunnen deze ook 1000'den kilometers meegaan.
Na het monteren van een paar centrelock schijven zijn we dan ook klaar op de paden op te gaan.
Time to hit the trails:
We staan in het begin van het nieuwe bikeseizoen en de toertochten van Brabant en Belgisch Limburg worden vervangen door technische tochten in Zuid Limburg en de Ardennen. Frankrijk staat dit jaar ook nog op het programma dus de wielen zullen heel wat hoogte- en dieptemeters voor hun kiezen krijgen.
Onze eerste tochten zijn rondom Valkenburg en de rotstuinen van Esneux en na de eerste paar klimmen hebben we in de gaten dat we inderdaad met een knetterstijve wielset onderweg zijn. dus we laten de druk van de achterband zakken naar +/- 1.6 bar voor iets meer comfort en tractie. Maar de stijve carbon wielen hebben bergop een verrassend voordeel. Alle energie die in het achterwiel gestopt wordt krijg je terug en bergop lijkt het net of je bij de trapbewegingen een kleine boost krijgt.
Bergop biken vinden we niet zo heel erg vooral niet als we daarna een leuke afdaling krijgen en gezien we de eerste tochten een beetje willen kijken hoeveel de wielen kunnen hebben duiken we zo nu en dan een flinke bostrap in. De wielen geven geen krimp en zijn na een aantal flinke tochten nog kaarsrecht. En maar goed ook want de wielen kunnen namelijk ook niet gericht worden. Zodra je ze per ongeluk door een flinke escepade gevleugeld krijgt zullen ze door Spengle omgewisseld moeten worden. Bij een slagje van 1 mm zal dit niet het geval zijn en wat precies de marges zijn om gewisseld te worden hebben we op dit moment nog niet gehoord. Maar gezien we nu een flink aantal tochten, bostrappen, stenen, rotsen en boomstammen verder zijn geven ze ons een goed vertrouwen voor komende tochten en vakanties.
Ook in de bochten komt het voordeel van een stijve wielset ook naar voren. Je legt de bike lekker snel van oor tot oor en laat de banden en wielen hun werk uitvoeren. Het geheel voelt dan ook stabiel en smooth aan.
Tijdens het rijden over boomwortels en takken schiet er ineens iets in ons hoofd:"Maar wat nu als er een stok of tak tussen je spaken schiet?" Tsja, daar hebben wij eigenlijk geen goed antwoord op maar gezien de ruimte tussen de spaken zo enorm groot is heb je meer kans dat deze er aan de andere kant eruit valt. Wij hebben het onderweg in ieder geval nog niet meegemaakt.
We laten de paden achter ons en parkeren de bike langs het terras. Nieuwsgierige blikken van voorbij lopende sportievelingen geven weer dat we met iets aparts onderweg zijn. En het schoonmaken van de wielen is een peulenschil. Je hoeft immers maar 3 spaken te poetsen.
Conclusie:
De Spengle Carbon Monocoque Wheels zijn gemaakt voor de Trail-/All Mountain biker welke een geavanceerd carbon wielset zoekt die tegen een stootje kan. En de looks liegen er niet om. Je bike krijgt gewoon een Bad-ass upgrade. En spokes? Spokes suck! "Lacht".
De adviesprijs bedraagt € 1499,-
Voor meer informatie over de Spengle Carbon Monocoque Wheels klik je op:
https://www.spengle.com/
Met dank aan https://twotoneams.nl/ voor het beschikbaar stellen van de Spengle Carbon Wheels.