Op pad met de Magped Sport AL15 Pedalen

Platform, klikpedalen of de gulden middenweg. Wel vastzitten maar toch de mogelijkheid hebben om supersnel los te komen zonder een zijwaartse beweging met de voet te maken. Wij gingen op pad met de magneetpedalen van Magped.

"Magneetpedalen?", hoor ik je nu al denken. Inderdaad, in het pedaal zit namelijk een magneet ingebouwd welke zich aan een metalen plaatje onder je schoen vastzet. De pedalen zijn verkrijgbaar in 3 magneetsterktes. 100 Nm voor de lichte rijders, 150 Nm voor de gemiddelde trailbiker, en 200 Nm voor de Endurobiker. Met 82 kg aan rijdersgewicht en een actieve trail houding kozen wij voor de 150 Nm magneet.
Zoals altijd komt de keukenweegschaal tevoorschijn en blijft de naald hangen op 535 gram. Geen lichtgewicht pedaal maar dat heeft uiteraard te maken met het gewicht van de magneet. Het pedaaloppervlakte is 100 mm lang en 90 mm breed. Een normaal formaat pedaaloppervlakte wat fijn is als je de magneetzijde even niet gebruikt tijdens het biken met normale schoenen.

Het pedaal is vervaardigd uit een gefreesde aluminium kooi en draait op een Cro-mo as met 3 sealed sealed cartridge lagers. De pedalen draaien dan ook lekker soepel zodra je ze monteerd. en met 3 lagers per pedaal zit het met de duurzaamheid ook wel snor.

Om er voor te zorgen dat je schoen op zijn plaats blijft zitten zijn er 12 pinnen per pedaalkant geplaatst. De pinnen zijn iets lager dan je gewend bent van platformpedalen maar je wilt nog een beetje wiebelen met je schoen om hem goed te plaatsen bij het, euh, inklikken? Vastklikken dan maar. Mochten er door het jaar heen wat pinnen zijn stukgereden dan zijn deze los te bestellen bij Magped. Hetzelfde geld voor de magneten en schoenplaatjes. Schoenplaatjes zijn sowieso makkelijk om bij te bestellen als je op bikevakantie gaat en 2 paar schoenen meeneemt.

Tijd om de paden op te gaan:
Na het monteren van de pedalen en het installeren van de schoenplaatjes wordt het tijd om de paden op te gaan. Qua schoenen gebruik je het beste een platte zool met zacht rubber. Wij opteerden voor de 5-10 Kestrels welke we een paar weken geleden gereviewd hebben.

De pedalen hebben we losgelaten op de xc singletracks op de routes in Brabant en diverse leuke trails in Zuid Limburg. Tijdens de eerste tochten was het even fiedelen met de schoenplaatjes om de goed op de magneet te krijgen. Een korte gewenningsperiode hoort er ook bij. Maar wat opvalt is dat je bij de korte bultjes inderdaad iets kunt trekken met de pedalen en wat eerder gas kunt geven. Vooral als je vol over de rembulten heen vliegt blijven de schoen plakken aan de pedalen. Het losklikken tijdens penibele situaties en gewoon bij het afstappen is heel simpel. Je beweegt je enkel schuin omhoog en je schoen laat netjes los van het pedaal. mocht je ineens een rare escepade moeten doen dan trek je eigenlijk vrij snel je schoen los van je pedaal. Dus je zit wel vast, maar niet te vast.

Tijdens het biken in Zuid Limburg was het verschil met gewone platformpedalen goed te merken tijdens het naar beneden rijden van Bostrappen en stuiterende wortelsecties. Ik kon de snelheid wat meer opvoeren dan normaal omdat het geheel wat zekerder aanvoelt. Tijdens het jumpen en rijden van drops moet je niet verwachten dat je vol aan je pedaal kunt trekken om de bike in de lucht te krijgen. De kleefkracht van de 150 Nm pedalen is daar net te weinig voor. Daar zul je dan de 200 Nm versie voor moeten gebruiken. Maar voor onze rijstijl voldoet de 150 Nm versie prima.

De Sport AL15 pedalen hebben de magneet maar aan 1 kant zitten dus tijdens het vastklikken moet je het pedaal even de goede kant op draaien. Dat klinkt vervelend maar doordat ze zo soepel draaien stelt het eigenlijk weinig voor. Maar Magped heeft afgelopen maand de Enduro versie uitgebracht. Deze heeft grotere pinnen en aan beide kanten van het pedaal een magneet.

Conclusie:
De Magped Sport AL15 pedalen zijn ontworpen voor de biker die wel vast wil zitten maar toch wat meer vrijheid wil in zijn voetbeweging. Wij vinden ze in ieder geval geweldig en ik verwacht dat ze in de toekomst op meerdere van onze bikes te vinden zijn.

De adviesprijs van de Magped Sport AL 15 pedalen bedraagt: € 99,-

Voor meer informatie klik je op:
https://www.magped.com/?lang=en

 

LEES DIT HIERNA

Op pad met de Pirelli Cinturato Gravel H

Bij het uitpakken valt dan ook op waarom het een H band is. Lage blokken en een snel profiel met…

LEES VERDER

Ebiken met de Fiido C21 Egravel Bike

Over dat licht kunnen we meteen een goed oordeel vellen. Nu is de C21 natuurlijk te groot voor onze…

LEES VERDER

Een kleurengala met Wolf Tooth Waveform, Echo & Spacers

Voor een van onze bikes gaan we dan ook op pad met de Wolf Tooth Waveform pedalen, Echo handvatten…

LEES VERDER