Nightbiken met de Exposure Lights Maxx-D

Nu de frisse winteravonden weg beginnen te trekken is het een stuk aangenamer om na het werk nog even de bossen in te duiken. Wij gingen op pad met de ExposurLights Maxx-D

Voor wie Exposure Lights niet kent. Het is een merk uit het Verenigd Koninkrijk en draait al jaren mee in de wereld van outdoorverlichting.
Om direct met de deur in huis te vallen. De Maxx-D is niet gemaakt voor de nachtbiker die een paar keer een nachttocht wil gaan maken. Nee, dit is een lamp voor de frequente nachtrider die niet op een paar euro's kijkt. Het is namelijk een van de duurste lampen die we tegen zijn gekomen. Maar na het openen van de doos zie je ook direct waarom.

De lamp is gemaakt uit een stevig aluminium huis met geïntegreerde batterij. Geen losse accu die je aan of af moet koppelen. Het huis zit vast op een clamp welke je op je stuur vastmaakt en door middel van het rode knopje aan de voorkant demonteer je heel simpel de lamp. Uiteraard leggen we de lamp op de oude vertrouwde keukenweegschaal en we tikken de lamp af op 335 gram. Geen lichtgewicht maar ook niet al te zwaar om de stuurbeweging van de bike sterk te beïnvloeden.

Voor de verlichting zorgen 4 witte XPL2 Cree Led's. 3 heldere led's met een gerichte reflector en 1 diffuse led welke de voorgrond verlicht. De 4 Led's zorgen in de Reflex stand voor een maximale output van 3200 Lumen. In de maximale handmatige modus geeft lamp 2350 Lumen voor een tijdsduur van 2 uur.

En om nu te zien voor hoelang de lamp nog licht geeft zitten er geen gekleurde ledjes in die naar een andere kleur springen bij een bepaald niveau. Nee, aan de achterkant van de lamp zit een display die aangeeft hoe lang de lamp nog kan branden en in welke stand hij staat. Dit werkt ook bij het opladen. Het niveau wordt netjes in % aangegeven alsmede de laadduur.
Het opladen gaat met de nieuwe lader redelijk snel, reken een kleine 6 uur om de lamp volledig op te laden.

Wat je ook kunt aflezen in het display is in welk programma de lamp staat. Je kunt namelijk kiezen uit 10 lichtprogramma's welke gemakshalve aan de onderkant van de lamp ingelaserd zijn. De eerste 3 zijn de automatische programma's en de laatste 7 handmatige. Achter het programma zie je ook de hoe lang de lamp kan branden bij een volle accu. In de laagste stand van programma 6 is dat zelfs 36 uur. Om door de programma's te lopen houd je simpelweg de aan knop 4 seconden vast en deze verschijnen dan in het display. Om de lamp aan te zetten volsta je met 2 drukken op de knop.

Nadat we de lamp hebben opgeladen wordt het tijd om deze te monteren. De clamp is geschikt voor sturen van 31.8 en zelfs 35 mm dik. Heb je een 25.4 mm stuur dan heeft Exposure hier nog een adapter voor beschikbaar. Maar op enkele retro bikers na ken ik niemand die deze doorsnede van sturen nog gebruikt.

We biken onder het licht van de straatlantaarns en hebben programma 4 aangezet in de laagste stand. Nog steeds meer dan genoeg licht om te zien en vooral om gezien te worden. Na een paar kilometer komen de brede zandpaden onder de wielen en de lage stand geeft op zich voldoende licht maar in de middelste stand rijdt het net wat prettiger. Dan draaien we de singletrails op en willen we vol vermogen hebben. 2350 Lumen aan gebundeld en verspreid licht verlichten het pad en stellen alles bloot wat er op ons af komt. Dankzij de diffuse Led zien we ook goed wat er aan de zijkanten van het pad licht en dat is in de bochten wel zo aangenaam.

Maar de mogelijkheid bestaat om nog meer licht uit de lamp te halen.

We zetten de lamp in de Auto 1 stand. Dit is de reflex functie; in de lamp zit namelijk een versnellingsmeter die registreert wanneer je sneller gaat fietsen en daarop de helderheid regelt. Knal je dus volle bak over de singletracks dan geeft de lamp zelfs 3200 Lumen aan licht maar zodra je het gas terugneemt gaat de helderheid naar beneden. Op deze manier bespaard de lamp energie. Gelukkig kun je in de Auto reflex 1 stand ook kiezen tussen H en L. Want het is natuurlijk onzin om met 30 km/h over een breed pad te knallen met de lamp in de hoogste stand. Dan voldoet de lagere stand prima.

Conclusie:
De Exposure Lights Maxx-D is een lamp gemaakt voor de nachtbiker die wat extra's wilt maar ook bereid is om hiervoor in zijn buidel te tassen. Maar de betrouwbaarheid en back-up van de fabrikant is groot en zal je niet snel in de steek laten.

De adviesprijs van de Maxx-D bedraagt € 481,-

Voor meer informatie klik je op:
https://exposurelights.com/products/bike/mtb-lights/maxx-d-mk11

LEES DIT HIERNA

Op pad met de Pirelli Cinturato Gravel H

Bij het uitpakken valt dan ook op waarom het een H band is. Lage blokken en een snel profiel met…

LEES VERDER

Ebiken met de Fiido C21 Egravel Bike

Over dat licht kunnen we meteen een goed oordeel vellen. Nu is de C21 natuurlijk te groot voor onze…

LEES VERDER

Een kleurengala met Wolf Tooth Waveform, Echo & Spacers

Voor een van onze bikes gaan we dan ook op pad met de Wolf Tooth Waveform pedalen, Echo handvatten…

LEES VERDER