MTB-awards voor Anne Terpstra en Mathieu van der Poel

Anne Terpstra en Mathieu van der Poel zijn uitgeroepen tot Mountainbiker van het Jaar 2019. Puck Pieterse en Niek Hoornsman werden bij dezelfde verkiezing verkozen tot Talent van het Jaar.

Terpstra tijdens de WB Andorra 2019 / van der Poel tijdens het EK 2019

Het viertal kreeg de bijbehorende MTB Award vrijdag 20 december uitgereikt in Sittard.

MTB Award Elite-mannen

De erelijst van Mathieu van der Poel is indrukwekkend, in alle fietsdisciplines die hij beoefent. Ook in het door hem zo geliefde mountainbiken was hij dit seizoen onnavolgbaar. Van der Poel werd Europees kampioen en was de eerste Nederlander na Bart Brentjens die een wereldbeker op zijn naam schreef. De alleskunner (24) deed dat meteen drie keer en ondanks dat hij in slechts vijf van de zeven manches aan de start stond werd hij daardoor tweede in het wereldbekerklassement. 

MTB Award Elite-vrouwen

Anne Terpstra

Anne Terpstra schreef afgelopen seizoen historie door als eerste Nederlandse vrouw een wereldbeker te winnen. De manier hoe ze in Andorra wegreed bij haar concurrenten maakte wereldwijd indruk. Haar winst was geen toevalstreffer. Met vierde plekken op het EK, WK en in de eindstand van de wereldbeker liet de Apeldoornse (28) zien tot de absolute wereldtop te behoren. Haar eerste plek op de UCI-wereldranglijst bevestigt dat. 

MTB Award Talent-mannen

Niek Hoornsman (xx) had een uitstekend jaar, dat hij in juli bekroonde met de Nederlandse titel bij de junioren. De mountainbiker uit Wieringerweg presteerde constant (en won het eindklassement van de 3-Nations Cup) en werd geselecteerd voor het EK (9e) en WK (23ste)

MTB Award Talent-vrouwen

Puck Pieterse

Puck Pieterse (xx) werd in 2019 Nederlands kampioen bij de junior-vrouwen en liet zien in deze categorie ook internationaal goed mee te kunnen. Ze werd vijfde op het EK en ook op het WK eindigde ze knap in de top tien: zevende. 

Mountainbike Tracks

De MTB Awards stonden dit jaar in thema van ‘Mountainbike Tracks’. Op veel plekken in Nederland wordt er door vrijwilligers, mountainbikers, natuur-organisaties en sportbonden  gebouwd aan een uitbreiding en verbetering van het mountainbike routenetwerk. Dit zorgt voor meer veiligheid, een verbeterd gebruik van de natuur, minder conflicten met andere recreanten en meer plezier onder mountainbikers. Het heeft daarom een belangrijk rol in de ontwikkeling van de sport in Nederland. Om dit kracht bij te zetten, werkten (een groot deel) van de genomineerden voor de uitreiking aan het MTB-parcours van Watersley in Sittard. 

Online poll

Net als voorgaande jaren konden de Nederlands mountainbikeliefhebbers via een online poll stemmen op hun mountainbiker van het jaar in de vier categorieën. Daarbij werkte de Stichting Mountainbike Platform opnieuw samen met nieuwsportal Bikesight.nl. Deze website is specifiek op mountainbiken gericht en is uitgegroeid tot de nummer één nieuwsvoorziening in deze sport. Uiteindelijk brachten ruim duizend mountainbike-liefhebbers hun vier stemmen uit. De uitslag van de poll bepaalde samen met de stem van de jury de  uiteindelijke winnaars.

Genomineerden

In de categorie elite-mannen waren Hans Becking, Erik Groen, David Nordemann, Mathieu van der Poel en Milan Vader genomineerd. Bij de elite-vrouwen waren dat Sophie von Berswordt, Lotte Koopmans, Anne Tauber, Anne Terpstra en Annemarie Worst.  Kans op de titel in de categorie Talent-mannen maakten Jesse Bikker, Mick van Dijke, Tim van Dijke, Marten Haitjema en Niek Hoornsman.  Aniek van Alphen, Hannah van Boven, Romana Carfora, Larissa Hartog en Puck Pieterse waren de kanshebbers in de categorie Talent-vrouwen. 

De Mountainbike Awards

De Mountainbike Awards worden sinds 2007 jaarlijks uitgereikt aan Nederlands beste mountainbikers. Dit initiatief is destijds in het leven geroepen door de ‘Club van 5’, een reflectiegroep die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van het mountainbiken in Nederland. De organisatie van de Mountainbike  Awards is een aantal jaren geleden geadopteerd én overgenomen door de in 2013 opgerichte ‘Stichting Mountainbike Platform’. Deze stichting is voortgekomen uit de ‘Club van 5’ en heeft als doelstelling het behartigen van de belangen van de Nederlands mountainbikesport. In deze Stichting zitten de eerste Olympisch Kampioen Mountainbike ooit Bart Brentjens, voormalig KNWU-bondscoach Leo van Zeeland en ex-internationaal mountainbiker Jan Weevers.  

© beelden van de uitrijking door Luc Sprotteke
De mannen moesten het "feestje" vanwege diverse omstandigheden voorbij laten gaan

Labels

LEES DIT HIERNA

Geen keuzestress dankzij de Agu X-Mas Gift Guide

AGU helpt je uit de nood en geeft je enkele gouden cadeautips. En dat allemaal onder €50.  Klik…

LEES VERDER

Greenlanen met de CMAceWheel F26

Om direct uit te leggen waarom we alleen brede gravelpaden adviseren dan heeft dit niet met de…

LEES VERDER

In je schoen:"De Ekoi Nathalie Simon sokken en handschoenen"

Sokken Thermollite herfst/winter: Ekoï Thermolite wintersokken zijn gemaakt in Italië en speciaal…

LEES VERDER