Op pad met de MET Echo: "AM-helm on a budget"

De Echo is het nieuwe instapmodel van MET in de wereld van het Trail & AM-biken. Wij gingen de paden op met het nieuwste model in de MET familie.
 

De Echo is het kleine broertje van de Roam welke we een April gereviewd hebben en valt in de categorie AM/Trails. De helm loopt ook lekker door in je nek en aan de zijkant van je gezicht. Een feature die we graag zien bij AM-helmen. De achterkant van de helm is zo afgerond en gevormd dat je elastiek van je goggles netjes op zijn plaats blijft zitten.

Voor we de rest van de helm bekijken komt de oude vertrouwde keukenweegschaal tevoorschijn. De naald blijft hangen op 288 gram in de maat S/M wat een net gewicht is voor een helm in deze klasse.
Om de klappen op de vangen is de buitenschaal van de helm gemaakt van een "in mould" huls met als binnenschaal een schok absorberend polystyreen welke de klap van een impackt over de helm verdeeld.
Het vizier van de helm is verwijderbaar, wat je eigenlijk alleen doet, om deze te verwisselen mocht hij bij een valpartij kapot zijn gegaan.

Om de helm op maat te maken zitten klemmetje op riempjes. Je klikt ze los, stelt de riempjes in, en klikt ze weer vast. Het makkelijkste is om dit thuis voor de spiegel te doen want om in de bossen met de riempjes te vogelen is niet altijd even handig. En zodra ze op de goede lengte staan blijf je er normaal gezien vanaf.

Door middel van het Safe-T Mid Fit System zorg je ervoor dat de helm zich netjes rond je hoofd vormt. Je draait simpel aan de draaiknop welke zich aan de achterkant bevind en bent klaar om te gaan. Je kunt de hoogt van de Safe-T niet verstellen maar er zit wel enige mate van beweging in om hem comfortabel in de nek te dragen.
Zoals met alle Safe-T systemen van MET kun je aan de achter een LED achterlichtje monteren voor de veiligheid tijdens nachtritten.
Slecht nieuws voor de bikers met een paardestaart maar de Echo heeft geen grote opening om deze doorheen te doen. Een lage vlecht zou een oplossing hiervoor kunnen zijn.

Om je hoofd te koelen is de Echo uitgerust met 14 luchtgaten en zoals met de meeste AM helmen zijn deze gaten een stuk kleiner van formaat dan bij een XC helm. Maar om meer koeling te krijgen zijn er aan de binnenkant 3 grote kanalen gemaakt waar de wind doorheen kan waaien. Om er voor te zorgen dat je goggles of bril enigszins vrij blijven van condens zitten er boven je bril een vijftal kleine inlaten welke zorgen voor een betere luchtstroom.

Het draagcomformt is goed maar je moet de Safe-T iets strakker draaien dan bij de grotere broertjes. Dit is voornamelijk te wijten aan het ontbreken van de hoogteverstelling op de Safe-T welke bij mij altijd in de laagste stand staan. Maar tijdens het stuiteren over technische singletracks blijft de helm netjes op zijn plaats zitten.
De binnenkant van de helm is bekleed met verwijderbare Coolmax kussentjes. Ze kunnen zo mee met de handwas maar op 30 graden in het zakje van een fietsshirt ook geen probleem moet zijn.
De Echo komt niet standaart met een siliconenstrip maar deze is, net als de LED lampjes, wel los bij te bestellen.

De Echo is een nette AM-helm voor de beginnende Trailbiker met iets minder poespas dan de rest van de familie maar wel met een scherpe prijs.

De helm is verkrijgbaar in de maat S/M (52-57 cm) en M/L (57-60 cm)
De Echo komt in de kleur grijs, zwart, wit, donkergroen, rood, blauw en luchtgrijs.

De adviesprijs bedraagt  € 60,-

Voor meer informatie klik je op:
https://www.met-helmets.com/products/mtb/echo

LEES DIT HIERNA

Canyon onthult de nieuwe Grizl:ON, met de honger naar avontuur

Of je nu op zoek bent naar een capabele en boeiende rit door het ruige land of een functioneel…

LEES VERDER

Leenders Fietsen in Hengelo opent met totaal vernieuwd concept

Meer dan een winkel, een ervaring Het bekende Experience Center aan de Pasmaatweg heeft een…

LEES VERDER

Op pad met de Mokwheel Basalt

Zodra de doos op de redactie binnenkomt valt weer op hoe gewichtig deze zijn en dat je niet even…

LEES VERDER