Roc des Alpes 2014

Geplaatst op 15 jun 2014.

Voor het 2e jaar presenteert de franse sportorganisatie A.S.O de Roc des Alpes. Als nazaat van de immer bloeiende Roc d’Azur is dit een rijzende ster aan het sportfirmament. Met dit jaar in totaal ca. 4000 deelnemers staat in La Clusaz een familie evenement in een fantastische omgeving.

De Roc staat garant voor vertier voor de hele familie. Dat klinkt heel gezellig (en dat is het ook), maar daarnaast kun je ook stellen dat er voor alle kwaliteiten wel een evenement te vinden is in dit lange Alpenweekend. Of je nu 9 bent, graag hard naar beneden fietst, liever een klein rondje rijdt of juist jezelf tot het uiterste op de proef stelt, alles is te vinden.

Roc Marathon
Jezelf op de proef stellen kun je op veel onderdelen in La Clusaz, of het nu een toertocht is, de roc des Alpes, of de Roc Marathon. De Roc des Alpes is de Alpentegenhanger van de Roc d’Azur, de XC wedstrijd in Frejus. De Roc Marathon spreekt voor zich, toch zit er hier een kleine adder onder het gras. Gezien de locatie is het de organisatie gelukt om een marathon neer te zetten die zo mogelijk nóg zwaarder is dan de editie van 2013! Zowel een enorme technische als een conditionele uitdaging met in 80 km niet minder dan 3500 hoogtemeters gepropt.

De hoogtemeters worden bij elkaar geschraapt door ondermeer twee maal de Col des Aravis te passeren. 30 km van de marathon vind plaats aan de Oostzijde van deze Alpencol, en deze col is ook de grens tussen de twee gezichten van de marathon. Waar de westzijde steevast de drogere kant is, lijkt het dal aan het oosten rondom Giettaz maar niet op te drogen. Het geeft de Marathon een bijzonder tweezijdig karakter.

Klims en afdalingen zijn er in alle vormen te vinden, van lang, steil en technisch, via kort-technisch naar eigenlijk alles wat je kunt verzinnen. Van fietsbaar tot amper loopbaar.

Met een eindtijd van de overwinnaar van 4:45 met hierachter toch aanzienlijke gaten kun je wederom concluderen dat de Alpenversie een gradatie zwaarder is dan de evenknie in Frejus, de Roc d’Azur. De belofte dat er minder loopkilometers te overbruggen zouden zijn is deels ingelost, het gros was met fitte benen zeker te rijden. Met een startklim aan het einde viel dat bijna alle deelnemers tegen, een wisselende klim die bij vlagen de 30% aantikt is op een gegeven moment gewoon net teveel van het goede. Het onderstreept wel dat de Franse evenementen uitermate veelzijdig zijn, en zeker de marathons alhier besparen niet op de technische en fysieke uitdaging van de deelnemers. Zelfs de winnaar Oliver Zurbrügg onderstreepte dat de Fransen steevast trakteren op mooie en moeilijke evenementen.  

Meer
De Roc zou de Roc niet zijn als er niet veel meer te beleven is. Een downhill, diverse toertochten, een „Roc Gourmande“, waarbij naast (vooral naar beneden) fietsen de ravito’s bestaan uit een greep uit de lokale cuisine, en een streetrace, de Roc Ruelles. Sinds een aantal jaar voert de Roc ook een Enduro versie, en die is hier uiteraard ook te vinden.

Ook het weer in deze Franse bergstreek doet weinig onder voor het fijne nazomerweer aan de Côte d’Azur. Natuurlijk is het weer in de bergen grilliger, maar al met al zijn het hele weekend wedstrijden verreden onder wisselende bewolking met nu en dan een zonnetje. Ook het temperatuurverloop tijdens langere wedstrijden kan erg varieren, in een schaduwdal is het nu éénmaal wat frisser dan op een zonnige, kale helling.

Uitdaging
Natuurlijk is er voor de rijders tijdens het evenement een uitdaging, maar voor alles goed en wel van start kan ligt daar ook nog een uitdaging voor de organisatie. Vorig jaar kampte de Roc met een lang doorijlende winter, waarbij op de grotere hoogten die door de wedstrijden werd aangedaan aanzienlijke hoeveelheden sneeuw lagen. 70-80 procent van de paden in bijvoorbeeld de marathon is dan ook volledig nieuw voor de deelnemers. Ook moeten afspraken gemaakt worden met meer dan 100 terrein eigenaren, wat in het eigenzinnige Frankrijk ook alweer een bijzondere uitdaging is.

Doen?
Als je een liefhebber van bergen bent, en een mountainbiker, dan is het evenement absoluut de moeite waard. Afhankelijk van je niveau en discipline kun je altijd wel een evenement vinden dat bij jouw uitdagingsniveau past.

Vanaf Utrecht is het ca. 990 km rijden naar La Clusaz. In de basis een ski-oord zijnde barst het hier van de hotels, maar ook campings zijn er hier in overvloed. Zowel La Clusaz, alsook Thones, Les Saisies en de omgeving van de Beaufortain zijn fantastische bikegebieden die allemaal binnen 45 minuten met de auto te bereiken zijn. Ook hier voor iedereen wat wils, skiliften voor de downhillers, en uitdagende routes voor de meer XC gerichte rijders. Let wel op, in Juni zijn de hogere passen nogal eens onbegaanbaar wegens nog niet weggesmolten sneeuw!

LEES DIT HIERNA

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER

Strak in het pak met Ekoi kleding

We reden daarom afgelopen tijd rond met de Ekoi Ruts N Waves MTB broek, het Flow Trail vest en de…

LEES VERDER