Het is in de mountainbike wereld een beetje een haat-liefde verhouding. Je zweert bij het rijden met een rugzak, of je vervloekt het. Ikzelf behoor tot het eerste kamp, en toen er bij de redactie een doos met USWE drinkzakken dreigde te worden bezorgd, heb ik mezelf geslachtofferd deze twee rugzakken eens aan de tand te voelen.

Het is in de mountainbike wereld een beetje een haat-liefde verhouding. Je zweert bij het rijden met een rugzak, of je vervloekt het. Ikzelf behoor tot het eerste kamp, en toen er bij de redactie een doos met USWE drinkzakken dreigde te worden bezorgd, heb ik mezelf geslachtofferd deze twee rugzakken eens aan de tand te voelen.
USWE
USWE? Om de SRAM-taalverwarring voor te zijn (EsRam, SRÀM, SREM?), USWE wordt uitgesproken als You-Swee. Een Zweedse specialist op het gebied van drinken onderweg. Uit flessen of zakken. In de mountainbike hoek nog vrij onbekend, maar dat is ook niet zo vreemd aangezien USWE pas sinds 2007 aan de paden timmert. Zoals ook andere fabrikanten overkomt, is ook USWE overgedruppeld uit andere sporten, sommigen zullen het merk ongetwijfeld kennen vanuit de motorsport.
Drinkzakken zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij opslagruimte en inhoud drinkzak de leidende parameters zijn. De geteste modellen zijn de H2 en de H4. Beiden een vloeistofinhoud van 2,5 liter, maar de H4 heeft naast de waterberging ook nog ruimte voor zeker 6,5 l aan andere bagage. In het USWE programma vinden we ook nog een 1,2 l drinkzak.
Comfort
Het draagcomfort van de geteste zakken is meer dan in orde. Brede banden, die met één centrale gesp worden gefixeerd op het lichaam. Daar zit ook meteen het grote verschil bij beide zakken; de H2 is voor mij niet zo in te stellen dat de gesp boven of onder de hartslagmeter valt. Bij de H4 wil dat wel.
Onder: links de H2, rechts de H4.
De H2 biedt ruimte aan kleine bagage, denk aan een telefoon en wat repen. Wil je meer meenemen, dan kom je al snel uit bij de H4, hoewel je ook wat waterruimte kunt benutten voor extra bagage, zeker bij kortere ritten.
Beide rugzakken zijn goed te fixeren op het lichaam. De verstelling gebeurt met zeer royaal uitgevoerde klittebandstrips. Na ruim zes maanden testen kan vastgesteld worden dat de "velcro's" absoluut duurzaam zijn. De H2 hangt hoger op de rug dan de H4, en dat maakt dat de zakken naast inzetbereik ook een compleet andere draagbeleving kennen.
Onder: Links de H2, rechts de H4.
De gesp niet gebruiken is niet echt een optie, door de constructie willen beide zakken dan erg graag van je schouders afglijden. Vanwege de grote banden is dit geen hindernis, de zakken voelen absoluut niet beklemmend. Dat zal mede versterkt worden door de met grote elastische delen uitgevoerde banden. Hoewel de rugzakken hierdoor zeker bij volle bepakking niet star op de rug liggen, geeft dit wel veel bewegingsvrijheid en heb je minder het gevoel beperkt te worden door de massa op je rug.
Disposable
Waar andere fabrikanten kiezen voor een reinigbaar reservoir, kiest USWE resoluut voor de wegwerpvariant. De opening ter grootte van een frisdrankfles is meer dan groot genoeg voor vullen, maar uitgebreid reinigen met borstels zal niet lukken. Met 3 euro per waterzak is dat echter ook weer geen halszaak, en weegt dat ruim op tegen de kosten voor allerhande borstels, droogsystemen en ontsmettingspillen.
De zakken zijn van een relatief hard plastic, wat bij slecht vullen van de zak wil gaan kraken. Niet ieders keuze, maar als je wat aandacht besteedt aan het luchtvrij installeren van de waterzak is dit geen probleem.
Het meegenomen water blijft 100% vrij van bijsmaakjes.
Vullen en legen
De vulopening is meteen ook de aansluiting voor de drinkslang. De drinkslang wordt aangesloten met een dop, waarop de aansluiting draaibaar is. Zo kun je de slang altijd de juiste richting op draaien. Zoals bij alle drinkzakken moet wel extra attentie gegeven worden op het dichtdraaien. Zeker door de dop aan de onderkant ligt een nat achterwerk op de loer.
De drinktuit is een echte bite-valve. Vanwege de constructie moet je toch vrij flink in de tuit bijten omdat er anders echt geen water uit gaat komen. Voordeel is wel dat deze dan ook echt goed afsluit, en zelfs als je na afloop van je rit per ongeluk de tas op de tuit zet, zal deze niet opengaan, waar dit bij vergelijkbare tuiten nogal eens gebeurt.
Conclusie
De doordachtheid straalt van beide zakken af. De H4 heeft voldoende opbergvakken om alle goederen overzichtelijk op te bergen, de H2 houdt het water dicht bij het lichaam om zo min mogelijk hinder te geven voor de drager. Met adviesprijzen van 56,95 euro voor de H2, en 69,95 euro voor de H4 zijn beide zakken zeker niet de goedkoopste in deze productgroep, maar draagcomfort en kwaliteit vergroten op lange duur alleen het draagplezier, en daarmee het fietsplezier.
Een absolute aanrader dus! Meer info en modellen op http://www.uswe-sports.nl/
Dus, de H4..
Of de H2?