Nieuwe organisatiestructuur NTFU een feit

Geen grote, anonieme districtsvergaderingen meer, maar in kleine bijeenkomsten met elkaar in gesprek over de kern van de wielersport: samen deze mooie sport beleven. Verenigingen en stichtingen beschikken bij de NTFU vanaf nu over een sterk netwerk.

Tijdens de voorjaarsvergadering op maandag 27 mei heeft de NTFU-achterban ingestemd met een nieuwe structuur van de NTFU-organisatie. In deze nieuwe structuur wordt overlegd in vijfentwintig kleine regio’s in plaats van negen grote districten. Waar het in de districtsvergaderingen vooral over de formele vergaderstukken ging, gaat het in de regiovergaderingen juist over de zaken die bij de verenigingen spelen. Verenigingen komen meer met elkaar in contact, delen hun ervaringen en op allerlei terreinen worden kansen in de samenwerking beter benut.

Schaalverkleining
Waar de overheid steeds meer kiest voor schaalvergroting, kiest de NTFU bewust voor het tegenovergestelde. “Wij geloven in persoonlijk contact, zowel tussen de verenigingen onderling als tussen de verenigingen en de leden van het hoofdbestuur en de medewerkers op het bureau”, aldus Wil Noorman, secretaris van het NTFU-hoofdbestuur. “Door mensen met elkaar te verbinden, kunnen goede initiatieven worden gedeeld, krijgen we een beter beeld van wat er speelt in het land en kan het producten- en dienstenaanbod van de NTFU nog beter worden afgestemd op de behoefte.”

De eerste praktijkervaring
Vooruitlopend op het besluit om de organisatiestructuur te wijzigen is dit voorjaar al gekozen om in de nieuwe regiostructuur bijeen te komen. Verenigingen vergaderden dichter bij huis, in kleinere groepen, over thema’s die hen dagelijks raken. Dat verenigingen blij zijn met de verandering, is o.a. gebleken uit de hoge opkomst.

“In mijn ogen verandert vooral de rol van de clubs in de regio’s”, stelt Jetse van Melick van fietsclub De Mol uit Dordrecht. “Verenigingen krijgen meer invloed op het overleg en zijn zélf verantwoordelijk voor het creëren van meerwaarde. Wij kunnen nu namelijk zelf de agenda bepalen en punten bespreken die ons specifiek aangaan. Het is dus niet achterover zitten en wachten op wat komen gaat, maar zelf de onderwerpen en inhoud van het overleg bepalen.”

Netwerk
In de nieuwe regiostructuur wordt iedere regio vertegenwoordigd door een regioafgevaardigde.

Hij of zij is degene die de belangen van de regio binnen de NTFU behartigd. De regioafgevaardigde vormt daarnaast een duo met een vaste medewerker van het NTFU-Uniebureau. De medewerker brengt tijdens de regio-overleggen praktische zaken in en kan de signalen vanuit de regio’s sneller bespreken op het bureau. De NTFU wordt hierdoor een sterkere en slagvaardige organisatie. Naast deze verbeterde interne contacten wordt ook geïnvesteerd in een goede band met externe organisaties. Lokale boswachters nemen in enkele regio’s al deel aan de bijeenkomsten. Overleg over o.a. vaste mountainbikeroutes vindt op deze manier op een efficiënte en succesvolle manier plaats.

Belangen
De NTFU heeft zichzelf in de huidige beleidsperiode ten doel gesteld om de rol van belangenbehartiger sterk neer te zetten. Dit betekent dat door medewerkers en bestuursleden contacten zijn en worden gelegd met organisaties en overheden die zich inzetten voor de wielersport. Het zijn echter vooral de lokale contacten die door verenigingen en regioafgevaardigden worden onderhouden die een zeer waardevolle bijdrage leveren aan het behartigen van de belangen van de fietser. “Het mes snijdt dus aan twee kanten” aldus Wil Noorman.

LEES DIT HIERNA

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER

Strak in het pak met Ekoi kleding

We reden daarom afgelopen tijd rond met de Ekoi Ruts N Waves MTB broek, het Flow Trail vest en de…

LEES VERDER