Licht in het duister: Gloworm X1 en X2

Meer is meer, in het geval van dit soort lampen eigenlijk wel. Lampen ‘voor in het donker’ dus, niet om gezien te worden maar om te zien. Hoe meer licht, hoe beter dus en om dat te testen had ik de beschikking over twee exemplaren van de Nieuw Zeelandse firma Gloworm, de X1 en de X2.

De Gloworms arriveren in mooie doosjes, dat ziet er alvast goed uit. Ook de lampjes en steunen zien er gelikt uit. Met de diverse bandjes ben ik even aan het stoeien, die werken net iets anders dan ik gewend ben en dat is even, eh, wennen. De stuurmount is zowel fraai als makkelijk en plaatst de lamp nog in het midden ook dus accu’s laden en gaan.

De opgave in lumens bedraagt 950 voor de X1 en 1500 voor de X2 en dat is een flinke bak licht. Uiteraard hebben de lampen meerdere standen waarbij de spaarstand genoeg licht oplevert voor wegen en paden en de hogere standen veel of heel veel licht geven in het terrein. Ik heb de X1 alleen gebruikt als hoofdlamp, de X2 zowel als hoofd- en stuurlamp en zowel gecombineerd als los gereden met beide lampen.

De resultaten zijn duidelijk: Meer dan genoeg licht in alle omstandigheden. Met alleen de X1 kon ik prima uit de voeten, met de X2 natuurlijk ook. Die laatste is op je hoofd wat zwaarder (ongeveer 60 gram voor de X1 en 80 voor de X2) maar dat is niet storend. De combinatie van beide lampen is volgens het ‘meer is meer’ principe zo’n beetje ideaal. De X2 als stuurlamp geeft een ruime hoeveelheid gespreid licht, die een hoop overzicht geeft. Niet alleen voor je op het pad maar ook daarnaast en hoger. Ook takken op kopstoot hoogte zie je dus aankomen. Er zitten geen storende kringen of vlekken in de bundel. De X1 als helmlamp is zo te stellen dat hij voor de bundel van de X2 uitschijnt en hem als het ware aanvult. Op die manier kun je vooruit kijken en insturen in bochten. Dit is qua lichtopbrengst zo’n beetje de sterkste set waar ik tot nu toe meerdere ritten mee heb gemaakt en dat heeft een, eh, meerwaarde. Naast dat je gewoon meer ziet en dus sneller kunt rijden heb je ook meer zicht op de directe omgeving waardoor je makkelijk je route kunt bepalen. Met zwakkere lampen mis ik nog wel eens een afslag en dat is me met de Gloworms niet overkomen.

Ook over het uithoudingsvermogen heb ik niets te klagen. Ik heb meerdere ritten gemaakt van ongeveer 1 of 1,5 uur. Daarbij heb ik verschillende lichtstanden gebruikt maar voornamelijk de hoge. De lampen houden het dan zonder bijladen makkelijk een uur of drie uit en dat is ruim voldoende. Langer dan dat lijkt me zeker haalbaar door meer te schakelen tussen hoge en lage standen om zo de batterijen te sparen.

Minpunten, tja. Niet veel eigenlijk. Beide lampen hebben een externe schakelaar. Die is voorzien van klittenband en om ze vast te zetten moet je dus ook stukjes klittenband op je stuur en helm plakken. Dat is geen ramp en het werkt prima (in sommige opzichten zelfs beter dan een knop op de lamp zelf) maar ik houd mijn fietsen graag zo clean mogelijk. Verder kun je bij beide lampen verschillende programma’s instellen. Naast de standaard ‘trail’ setting kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor de ‘commuter’ instelling en er zijn nog meer opties. Dit doe je met de enige knop die erop zit en dat maakt het een enigszins omslachtig proces. Niet echt gebruikersvriendelijk en misschien zelfs overbodig. Dat wil zeggen: voor mij had het niet gehoeven en daarbij dan de kanttekening: Je hebt er ook geen last van en je kunt de lampen dus naar wens aanpassen.

Conclusie: Aanrader? Ja. Het zijn niet de goedkoopste lampen op de markt maar ook niet de duurste en je krijgt wel waar voor je geld. Beide lampen zijn een compleet pakket, zien er gelikt uit en functioneren prima. Als je af en toe het bos induikt is dit misschien teveel van het goede maar als je vaker ’s nachts rijd of deelneemt aan nachtritten en wedstrijden is dit een goede keuze, zowel los als in combinatie met elkaar. De X1 koop je voor €159,- en de X2 voor €199,-.

Meer info bij Foohstuff: http://shop.fooh.eu/ en http://www.glowormlites.co.nz/

LEES DIT HIERNA

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER

Strak in het pak met Ekoi kleding

We reden daarom afgelopen tijd rond met de Ekoi Ruts N Waves MTB broek, het Flow Trail vest en de…

LEES VERDER