Eergistermiddag kwam een mountainbiker dusdanig ten val dat de hulpdiensten erbij moesten komen. Samen met andere mountainbikers en politieagenten werd het slachtoffer uit de bossen gedragen en naar de klaarstaande ambulance gebracht. Het slachtoffer is vervolgens overgebracht naar een ziekenhuis in Tilburg.
Kapteijns weet dat de ongeveer 26 kilometer lange route door het duingebied steeds populairder wordt. Dat kan hij zien aan de verkoop van de jaarsticker die mountainbikers voor 5 euro moeten kopen om in het nationaal park te mogen fietsen. "Vorig jaar hebben we zo'n 5.800 stickers verkocht. Dat is zo'n duizend meer dan het jaar daarvoor", zegt Kapteijns.
Volgens hem is het parcours - een van de pittigste mtb-routes van Nederland - prima in orde. Extra maatregelen hoeven dan ook niet genomen te worden. Kapteijns: "We houden het parcours heel goed bij. Een van onze medewerkers is volledig vrijgemaakt voor de mtb-route. Hij zorgt misschien niet dagelijks, maar dan toch wel wekelijks voor onderhoud. Hij rijdt de route ook met grote regelmaat zelf. En hij reageert op e-mails en telefoontjes van mensen die een onvolkomendheid op de route melden. Wij gaan dan altijd poolshoogte nemen en passen de situatie aan als dat nodig is" .
Natuurmonumenten bespreekt de route ook regelmatig met mountainbikers. "We hebben het dan samen over wat beter of veiliger kan" , zegt Kapteijns. Dat niet alle plekken op het mtb-parcours goed toegankelijk zijn voor hulpdiensten, weet Kapteijns. "Dat heb je in een natuurgebied. Daarom zeggen wij altijd: 'als er iets aan de hand is, bel ons dan'. Wij zijn altijd bereikbaar en kunnen goed inschatten hoe de plek van een ongeval het beste benaderd kan worden. Wij hebben een handige folder gemaakt met tips voor mountainbikers. Die zouden zij altijd bij zich moeten hebben. Of in ieder geval ons telefoonnummer."
De boswachter verbaast zich over sommige mountainbikers die hij op het parcours ziet koersen. "Sommigen maken niet echt de indruk dat zij de techniek van het mountainbiken goed beheersen. Daarnaast is het aan te raden dat mensen het parcours eerst verkennen en zeker de eerste keren dat ze er rijden het redelijk voorzichtig aan doen. Ook is het aan te bevelen niet in groepjes samen te klonteren op het parcours, maar voldoende afstand te houden. Het parcours is dik in orde, verder zijn de fietsers zelf verantwoordelijkheid."
07 jan 2008, 03:40, Brabants DagbladMountainbiker gewond na val
Een mountainbiker is gistermiddag gewond geraakt na een val van zijn fiets. Dat gebeurde in de bossen achter café De Roestelberg in Kaatsheuvel. Agenten, ambulancepersoneel en andere mountainbikers hebben het slachtoffer uit de bossen naar de ziekenwagen moeten dragen.
De man is naar het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg gebracht. Over de aard van zijn verwondingen is niets bekend.
Omdat het redelijk goed weer was, waren er veel mensen op de been in de bossen. Een aantal van hen heeft het voorval gezien.
Het aantal ongelukken met mountainbikers in de Loonse en Drunense Duinen lijkt toe te nemen. Dat stelt boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten naar aanleiding van het meest recente ongeval dat zondag plaatsvond. "Maar cijfers om dat gevoel te onderbouwen, hebben wij niet."