Caribisch eiland toneel van 1e MTB World Cup XC in 2006
Ze hadden het in 2004 al gezegd. Bart Brentjens en Leo van Vliet waren vast van plan om in 2006 een wereldbekerwedstrijd mountainbiken naar Curaçao te halen. Brentjens bezocht het eiland Curaçao in 2003 voor het eerst. „Ik reed langs een zoutpan vol flamingo’s en zag het direct zitten om hier iets te organiseren.“
De internationale wielerunie UCI maakte onlangs de kalender voor de Wereldbeker mountainbike bekend. Het seizoen zal in het weekeinde van 1 en 2 april 2006 geopend worden met een nieuwe mountainbikewedstrijd op het eiland Curaçao.
Vergoot afbeelding parcours (418 kb!)
Het is ook voor de eerste keer dat deze hoogaangeschreven cyclus in het Caribisch gebied plaatsvindt. Eén van de unieke aspecten aan deze race is dat de finish op Mambo Beach plaatsvindt. Dit betekent dat er voor het eerst in de geschiedenis een World Cup op het strand finisht. Daarbij is het ook bijzonder dat een World Cup op een relatief klein eiland als Curaçao wordt gehouden.v.l.n.r. Leo van Vliet, Roel Paulissen en Bart Brentjens geven uitleg bij de Shimano stand op Bike Motion.
Punten Olympische Spelen in Peking in 2008Curaçao is tevens de eerste wedstrijd waar de mountainbikers punten kunnen verdienen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking in 2008.
ParcoursDe Wereldbeker zal zich aan de Zuid-Oost kant van het eiland afspelen. Het parcours is tot op zeker hoogte vergelijkbaar met Houffalize, aldus Brentjens. Geen gigantische klims, maar veel korte klims en technische dropoffs welke het parcours een geheel eigen karakter geven.
Het hele terrein is niet veel meer dan 1 kilometer bij 500 meter groot. Het parcours is nog nog niet gemarkeerd en er is geen kaartje van het gebied. Opvallend genoeg wordt het gebied doorkruist door diverse kilometers oude, maar ook nieuw met de boeldozer aangelegde wegen.
Wie op zoek is naar een vlak parcours om lekker op rond te fietsen is hier op het verkeerde adres. Behalve de parkeerplaatsen nabij de start/finish is het een aaneenschakeling van beklimmimgen en afdalingen. Je zal van het kaliber van Bart Brentjens moeten zijn wil je niet om de haverklap moeten afstappen, zowel bij afdalingen als bij beklimmingen. Het parcours wordt afgewisseld met mooie en uitdagende single trials.
KlimaatHet is gemiddeld 28 graden op Curaçao. Die hitte lijkt niet bevorderlijk voor het mountainbiken op het eiland. Brentjens ziet het anders. „Voor ons toprijders is het geen enkel probleem. In Athene was het ook heet. En in New-Mexico ook. Als toerist zul je moet kiezen voor tochten in de vroege ochtend of de late middag. Zorg daarbij dat je voldoende drinken meeneemt. Aan twee bidonnetjes heb je niet genoeg.“ Vrijwel altijd waait er een verkoelende passaatwind in westelijke richting.
Slijmen moet!Extra voorbereiding voor rennersBrentjens adviseert om ‘slijm’ of latex melk in de banden te doen. Het is namelijk onmogelijk om de vele doorns van de 'wabi’s' te ontwijken. Een wabi is een verzamelnaam voor allerlei acacia-achtige struiken met enorme harde doorns.
Zelfs de geiten lusten bepaalde soorten niet, ze zijn veel te hard. Slijm, een groen goedje, spuit je in je (binnen)band en het zorgt er voor dat een gat onmiddellijk gedicht wordt.
Curaçao meer dan zon, zee en strand.Al enige tijd is het mountainbiken één van de speerpunten van het Curaçaose toeristenbureau (CTB) in Nederland en andere Europese markten. Op initiatief van het CTB en met steun van allerlei lokale partijen zijn er diverse bewegwijzerde routes uitgezet met verschillende niveaus, geschikt voor zowel de meer als minder sportieve fietser. De wereldbekerwedstrijd sluit uitstekend aan bij de nagestreefde positionering van Curaçao als 'een eiland om te ontdekken'.