door Maarten van Helvoirt - Gary Fisher, grondlegger en innovator van de mountainbike, heeft zijn zin gekregen. Na jaren van drammen is de internationale wielerunie, de UCI, gezwicht voor zijn revolutionaire plannetje om 29-inch wielen toe te staan bij mountainbikewedstrijden. 26 Inch is altijd de standaardmaat geweest en dat moet ook zo blijven, vindt het gros van de bikers.
In Berlicum bij de GP Kivada, de Nederlandse seizoensopener, merkten ze met gruwel op hun gezichten het gevolg van de nieuwe regel. Er gaan veldrijders meedoen. 29 Inch is namelijk hun wielmaat. En met hun dunne banden en grotere wielen zijn zij dik in het voordeel op snelle parcoursen als in Berlicum. Het scheelt namelijk nog al wat in weerstand én centimeters per omwenteling. Dan rijdt een subtopper bij het veldrijden als Maarten Nijland zomaar naar een podiumplaats. Derde achter winnaar Bart Brentjens en Thijs Al, een wereldtopper en 's lands grootste talent.
"Op een mountainbike was ik vandaag zeker niet bij de eerste vijftien gefinisht", erkende Nijland. "Conditioneel lig ik achter op de rest, want ik heb na het veldrijseizoen een paar weken rust genomen. Maar op de weg en op de harde stukken langs de waterkant kon ik lange tijd telkens het gat dichten." Op basis van hun kracht konden Al en Brentjens toch gestaag afstand nemen.
Nijland is als veldrijder in dienst van een mountainbiketeam --dat van Maarten Tjallingii, gisteren de nummer vier-- en hij vreest dat zijn sponsor gaat watertanden als hij ziet wat voor resultaten er mogelijk zijn met die 29-inch wielen. "Dan draai ik een loodzwaar seizoen, 's-winters veldrijden en 's-zomers mountainbiken. En daar heb ik geen trek in. Ik heb hier mee gedaan om een discussie uit te lokken, want ik ben het ook helemaal niet eens met deze nieuwe regel."
Bij de KNWU hoeft hij niet aan te kloppen, want die volgt trouw het beleid van de UCI. Bij Bart Brentjens ook niet. De Schaijkenaar vindt het kortweg 'niks' dat de sport die hij groot heeft gemaakt (en andersom) bevlekt wordt door coureurs op andere fietsen.
"Wij gaan toch ook niet met hen meedoen. Mountainbiken hoor je te doen op 26-inch banden. Op de rechte stukken hebben veldrijders zeker voordeel. Maar je moet met zo'n fiets niet proberen om de afdalingen te nemen die wij tegenkomen in buitenlandse wedstrijden. Dan breekt-ie geheid in tweeën. En met accelereren op een heuveltje ben je met 29-inch wielen ook in het nadeel. In andere landen speelt deze discussie daarom ook niet. Ik snap niet waarom de UCI dit toestaat." Gezwicht voor het commerciële belang van Fisher. De Amerikaan heeft namelijk ook een drietal eigen merken, waaronder het wereldwijd grote Trek. 29 Inch heeft de toekomst. Volgens hem wel...