De Veluwse natuur leent zich perfect om van de buitenlucht en de rust te genieten. De automobilist is van de boswegen verdreven, maar wandelaars en fietsers zijn als vanouds van harte welkom. Met de toenemende populariteit van de mountainbike ontstond er de laatste jaren wel een probleem. Steeds meer terreinfietsers zochten hun 'weg' over de routes van het wild. Het bos wemelt van zulke smalle paadjes, die vaak ook allerlei natuurlijke hindernissen bevatten. Echter menig mountainbiker bleek zich er niet van bewust dat er een groot verschil is tussen paden en 'wissels', zoals deze sluiproutes in de wereld van de natuurbeschermers heten.
Bij elke ingang van de Veluwse bossen staat: vrij toegang op wegen en paden. Die hele smalle routes in het bos zijn geen paden maar 'wissels', looproutes van en vóór het wild. Wissels zijn niet bestemd, en dan ook verboden voor mensen.
De afgelopen twee jaar hebben de bosbeheerders van de gemeente Harderwijk en Natuurmonumenten in nauwe samenwerking met de georganiseerde mountainbikers, verenigd in de Wielervereniging Noordwest-Veluwe, afspraken ontwikkeld om dat verschil te verduidelijken. Er zijn een aantal gedragsregels op handige kaartjes gezet, verschillende 'routes' zijn afgezet en ook excursies van bosopzichter Roel Janssen met de leden van WV Noord-Veluwe hebben veel verduidelijkt over het hoe en waarom van deze regels.
De samenwerking met WV Noord-Veluwe alleen is niet voldoende. Ook van elders uit de regio, zoals uit Zeewolde, weten clubs 'onze' bossen te vinden. Bovendien zijn er heel wat individuele mountainbikers die de bossen rond Harderwijk opzoeken. De bosbeheerders van Noord-Veluwe willen graag ook met hen in contact komen. Daarom organiseert WV Noord-Veluwe zondag 6 april in samenwerking met de bosopzichters een informatieochtend over verantwoord mountainbiken in de Veluwse natuur. Aansluitend gaan de mountainbikers op de fiets het bos in. Daar krijgen zij te zien waar het om gaat.
De georganiseerde mountainbikers zijn in de loop van de samenwerking volkomen overtuigd geraakt van de noodzaak voor zulke regels. Judy van Gelder van de vereniging: 'Het doel van deze samenwerking is, dat wij als MTB's niet op verboden terrein in het bos komen, en dat voor ons duidelijk is hoe wij dat soort terrein kunnen herkennen. Het gaat vooral om de zogenaamde wildwissels, paden die door de dieren zelf zijn gemaakt en dus niet door mensen. Als daar gefietst gaat worden, verstoren wij ongemerkt de looproute van de dieren. En daardoor kunnen wij het wild verdrijven. Ook de flora kan worden aangetast. Dat geldt ook voor paden die dwars door bosvakken lopen en duidelijk niet voor fietsverkeer zijn bedoeld.'
De bijeenkomst begint zondag 6 april om 9.30 uur in de kantine van camping De Konijnenberg aan de Korhoenlaan, het vaste trefpunt van de wielerclub. Iedere belangstellende is welkom. Na afloop kunnen de deelnemers onder het genot van een bakje koffie daar napraten over de belevenissen. Dit is tevens een goede start voor het begin van een nieuw seizoen.
Gedragsregels voor mountainbikers
De afstemming tussen mountainbikers en natuurorganisaties is niet alleen een Veluws probleem. De NFTU, de landelijke organisatie heeft in overleg met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, een kaartje met regels voor het fietsen in het bos opgesteld. Dit kaartje is voor iedereen verkrijgbaar bij bovenstaande organisaties.
WV Noord-Veluwe besteedt er onder haar leden veel aandacht aan. Judy: 'Als je de natuur respecteert en je wil weten wat wel en niet kan, is dat een van de goede redenen om lid te worden van onze vereniging, zodat je met een gezellig clubje op een verantwoorde manier lekker het bos in kan gaan. We zijn in korte tijd al gegroeid van 30 naar 140 leden. We hebben onder meer een serieuze jeugdafdeling met een gediplomeerde trainer. Verder is er voor ieder niveau wat wils, van recreant tot marathonrijder, mannen en vrouwen.'
Dit zijn de gedragsregels voor elke mountainbiker:
- Fiets alleen daar waar het is toegestaan
- Respecteer de natuur: plant én dier
- Fiets in kleine groepjes
- Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
- Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
- Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
- Maak geen onnodig lawaai
- Laat geen afval achter.