MTB-Veluweberaad: ‘natuurlijk’ fietsen op de Veluwe !

Geplaatst op 13 okt 2003.

Op 10 december 2000 werd op Nationaal Sportcentrum Papendal een werkconferentie georganiseerd door NTFU, KNWU, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten, met als thema "mountainbiken". De deelnemers kwamen niet alleen uit de organisaties zelf voort, maar bestonden ook uit leden van beide fietskoepels en vertegenwoordigers van talloze andere terreinbeherende instanties.

De conferentie bood de vertegenwoordigers van alle partijen de mogelijkheid om uitgebreid met elkaar van gedachten te wisselen en van elkaar te leren.
De resultaten van deze dag waren zeer concreet en positief. De aanwezigen hebben deze conferentie dan ook met uitgesproken goede gevoelens verlaten.

Desondanks dreigt de Veluwe inmiddels een probleemgebied te worden, waar het gaat om recreatie. De druk op Nederlands grootste natuurgebied wordt steeds groter. Mede onder de invloed van de economische situatie van de afgelopen jaren nemen de recreatiewoningen in dit gebied nog steeds toe en beginnen steeds meer mensen op verschillende manieren van dit gebied gebruik te maken. En dit levert helaas soms onderlinge spanningen en problemen op.
In de afgelopen jaren zijn mountainbikers hier meerdere malen de dupe van geworden. Hun veelal hogere snelheid, in vergelijking met overige bosgebruikers, hun vaak opvallende kleding en fietsen en de (vermeende) overlast van individuele dan wel groepen mountainbikers hebben hen voor het gevoel tot 'vijand' van een aantal wandelaars (al dan niet met hond), ruiters en boswachters gemaakt.Het feit dat MTB-en geen verstorend geluid maakt en dat opvallende kleding juist waarschuwend kan werken, wordt zelfs in toenemende mate tégen het mountainbiken aangevoerd. De MTB-er voelt zich hierdoor in toenemende mate wel "de gebeten hond".
Het gevoel van overlast bij niet-mountainbikers, hoe onterecht in veel gevallen ook, leidt ertoe dat er steeds vaker obstakels voor mountainbikers worden neergelegd. En dit zijn niet alleen boomstammen op de paden, wel te verstaan! Weigeringen van toertochtvergunningen en afsluitingen van gebieden voor mountainbikers zijn een feit of dreigen voor de clubs op de Veluwe. De circa 20 NTFU-clubs waar het op deVeluwe om gaat hebben zich daarom begin 2003 op initiatief van Harro Frieling (hoofdbestuurslid) en Evert van Welsum (als coördinator) verenigd in een "MTB-Veluweberaad".De verenigingen komen sindsdien in dit verband vier maal per jaar bijeen, op wisselende locaties op de Veluwe. De ontvangende club krijgt hierbij de gelegenheid om zich uitgebreid te presenteren; ook op deze manier worden de onderlinge banden ook nog eens goed aangetrokken. De sfeer -ook tijdens de eveneens geanimeerde pauzes- van de bijeenkomsten is dan ook elke keer weer uiterst gezellig en constructief te noemen.
De onderwerpen die aan bod komen zijn velerlei. Uiteraard wordt het nieuws behandeld dat iedereen aangaat. Het gaat echter om meer dan nieuwtjes uitwisselen. Al op de tweede bijeenkomst zijn er drie werkgroepen geformeerd. Deze zijn actief op het gebied van: Vaste routes, Toertochten en PR & ledenwerving. De werkgroepen hebben hun eerste verkenningen gedaan en gaan nu aan de slag om concrete stappen te ondernemen.
Het MTB-Veluweberaad dient derhalve meerdere doelen. In de eerste plaats is het een klankbord voor alle zaken waar de Veluwse MTB-verenigingen mee te maken krijgen. Het is daarnaast een plaats waar veel van elkaar geleerd kan worden. Problemen waar één vereniging mee te maken krijgt, hoeven niet meer bij alle verenigingen opnieuw voor te komen: zij nemen al snel kennis van de oplossing !Het beraad vormt ook input voor de NTFU. Zij hoort heel direct op welke gebieden zij een rol kan of moet spelen, om daarmee de toerfietssport te bevorderen.
Het MTB-Veluweberaad heeft ook al een heel duidelijk resultaat geboekt: in overleg met het Geldersch Landschap is bereikt dat voor veldtoertochten over haar terreinen geen kosten meer verschuldigd zijn voor de vergunningen hiervoor. Een grote vooruitgang voor de verenigingen die veldtoertochten organiseren!
De NTFU is hard bezig om de kwaliteit van alle onder haar vlag georganiseerde toertochten te verbeteren. Dit jaar wordt het 'sterrensysteem' ook van toepassing voor veldtoertochten. In de eerste plaats dient elke tocht aan een aantal basiseisen te voldoen. Een veldtoertocht kan echter ook sterren verdienen. Dit is voor deelnemers een weergave van de kwaliteit van de organisatie en geeft de organisatie het recht vooraf bepaalde, hogere inschrijfgelden te hanteren.Een andere stap die de NTFU heeft genomen is het organiseren van de opleiding Organisatie Toerfiets-Evenementen, ook voor veldtoertochten.
In het kader van kwaliteitverbetering wordt op 1 november een praktijkdag voor (Veluwse) veldtoertocht-organisatoren georganiseerd. Op deze dag zal ook de kwaliteitscontrole voorbereid worden. De NTFU doet dit om zo ook daadwerkelijk de kwaliteit van veldtoertochten te kunnen gaan controleren in het komende seizoen.
Het MTB-Veluweberaad streeft ernaar om het mountainbiken een eigen en alom geaccepteerde plaats te geven op de Veluwe. Dit betekent niet alleen dat er gekeken wordt hoe de verenigingen er 'zo goed mogelijk af kunnen komen' maar ook dat er naar gestreefd wordt om samen met alle andere groepen die zich op de Veluwe begeven samen te werken en te recreëren.
Voor meer informatie over het MTB-Veluweberaad kunt u mailen naar:Mtb-veluwe@planet.nl (Evert van Welsum, coördinator).

LEES DIT HIERNA

Upgrade je Sram 70 / 90 transmissie naar een GX Eagle AXS

GX Eagle AXS upgrade kit voor transmissie: RD-UPK-GXTE-A: Til Eagle-transmissie naar een hoger…

LEES VERDER

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER