Een ontheffing geeft clubleden in het bezit van een atb-fiets de mogelijkheid op zaterdag en zondag vóór 11.30 uur in het natuurgebied te rijden. Het gaat dan om het gedeelte waar Staatsbosbeheer de baas is. De ontheffing, alleen ’s winters geldig, gaat 1 november in. Mochten de clubs in voorgaande jaren nog gebruik maken van enkele paden in het heidegebied, nu is voor die paden geen ontheffing meer verleend. Een doorsteek maken over de heide is daardoor voor de atb’ers niet meer mogelijk.
Voorzitter G. Spijksma van Tourclub Rijssen vindt met de leden van de andere verenigingen dat het zo niet langer kan. Spijksma, zelf atb-rijder, gaat wekelijks met een groep van zo’n zestig clubgenoten de Heuvelrug op. Het conceptplan voor het toekomstige Nationaal Park houdt volgens hem teveel rekening met wandelaars in het gebied. "Wij komen ’s ochtends nooit een wandelaar tegen."
Zijn club maakt al zo’n twintig jaar gebruik van het natuurgebied. Overleg met beheerder Staatsbosbeheer kennen de clubs sinds een jaar of tien. "In al die jaren hebben de atb’ers die in clubverband rijden nooit een proces-verbaal of berisping gehad. Maar de trend is dat we steeds meer bewegingsvrijheid moeten inleveren. Gaat het zo door dan kunnen we er over twee jaar helemaal niet meer terecht."
De clubs vinden het daarom de hoogste tijd een signaal af te geven. Bovendien hebben de natuurbeschermende instanties volgens Spijksma een verkeerd beeld van de atb’ers. "Het gaat niet om jonge jongens die als gekken door het bos raggen. Nee, het gaat om fietsers tussen de veertig en vijftig jaar. Het zijn de huisvaders die in datzelfde natuurgebied ’s middags gaan wandelen met hun kinderen. Kortom, wij willen kunnen blijven recreëren in onze eigen achtertuin. En op aangegeven paden fietsen is nou net wat een atb’er niet wil."
Atb’ers zonder ontheffing moeten op de in mei dit jaar geopende aangegeven routes blijven. Volgens voorzitter J. Rikmanspoel van wielerclub CC’75 is juist dat nadelig voor de natuur. Hij zegt daarover in het clubblad: "Door alle beperkingen neemt de druk op de uitgezette routes sterk toe. Als het pad onbegaanbaar wordt gaan atb’ers "een boompje meer pikken" ofwel het pad verleggen."
Vooruitlopend op het contact met de clubs gaat gastheer A. Spijker van het Nationaal Park in oprichting er niet vanuit dat de condities worden bijgesteld. "De heide behoort tot de kern van ons gebied. Die willen we rustig houden. Atb’ers bedrijven een sport en moeten zich realiseren dat ze zich in kwetsbaar gebied bevinden. De zaken zijn veranderd nu we Nationaal Park worden, daar moeten we serieus mee om gaan.’
(De Twentsche Courant Tubantia)