En om met hotelarrangementen recreanten van buiten de gemeente te lokken. Dat zegt opzichter A. Goorden van Staatsbosbeheer. "De arrangementen kunnen de wens van de gemeente om toeristen en recreanten aan te trekken ondersteunen. Deze recreanten kunnen vervolgens de hulp van de diverse verenigingen inroepen voor begeleiding door de bossen", licht hij zijn idee toe. Het voorstel kan volgens hem alle partijen tevreden stellen: de mountainbikers zijn niet aan één vaste route gebonden, het mountainbiken in de bossen wordt toch in betere banen geleid en de gemeente kan meer werk maken van toerisme en recreatie. "Dit plan heeft een goede kans van slagen. De diverse gesprekspartners zijn het nu intern aan het bekijken", aldus Goorden.
Na enkele overlegrondes is vast komen te staan dat er geen vaste route komt. De vier clubs die jaarlijkse ATB-tochten in de gemeente organiseren willen hun vrijheid behouden. "Als je zo'n route een paar keer hebt gereden, dan wil je toch een keer wat anders." Ook de landeigenaren zitten er volgens Goorden niet echt op te wachten. "Van de clubs hebben wij eigenlijk geen last. Het gaat om een enkele individuele rijder. Dat probleem verhelp je niet met een vaste route. Bovendien is bij een vaste route begeleiding en handhaving een probleem."
Het is volgens hem veel beter om duidelijk te maken waar mountainbiken wel en niet kan. "Dat kunnen we op kaarten aangeven. Als de clubs dan voor begeleiding van groepen kunnen zorgen, is het helemaal goed geregeld. Dat kan voor mountainbikers van buiten de gemeente erg aantrekkelijk zijn."
P. van de Klundert van de Sirocco ATB-toertocht staat positief tegenover het idee van Staatsbosbeheer. "Ik weet alleen nog niet waar we wel en niet mogen komen", maakt hij een voorbehoud. "En of alle eigenaren meedoen. Staatsbosbeheer staat bekend als vrij soepel."
Hij ziet hij wel wat in het plan. "Als je een vaste route instelt, blijf je zitten met een aantal mensen dat zich daar toch niet aan houdt."