Zowel Losser als Dinkelland moet nog instemmen met de route. " Dat zal niet op grote problemen stuiten’, weet Henk Noordkamp, voorzitter van de wielerclub Losser. " Het kan hooguit zijn dat we hier en daar voor een andere weg moeten kiezen. Maar dat kan."
" Dan ook’, weet Jan Goossink, voorzitter van RTC Twente uit Denekamp, " kunnen we beginnen met het uitpalen van de route. Vervolgens moeten we nog een communicatieplan maken, zodat de route bij iedereen onder de aandacht komt."
De ontwerpers van de route liggen nog steeds overhoop met een groot aantal landeigenaren van het Lutterzand. Vooralsnog hebben de ontwerpers van de permanente route er voor gekozen de confrontatie met de landeigenaren uit de weg te gaan. Het Lutterzand wordt maar voor een klein deel doorsneden. " Maar het is de vraag of je daarmee wel het doel bereikt, wat je nastreeft’, weet Jan Goossink. " Wij proberen juist alle mountainbikers in dezelfde richting te " duwen’. Als je hem echter de mooie en favoriete gedeelten van het Lutterzand onthoudt, wie zegt me dan dat hij niet alsnog zijn eigen weg gaat zoeken. En dan willen we juist voorkomen."
Om dat doel te bereiken hebben Goossink en de zijnen al meerdere keren gepoogd landeigenaar Scholten die de groep aanvoert, op andere gedachten te brengen. De atb’ers weten zich daarbij gesteund door Albert Hakkers van Staatsbosbeheer, dat een-vijfde van het Lutterzand in haar bezit heeft. " Wij willen wel meewerken, maar dan moet de rest dat ook doen.
Alleen gecoördineerd samenspel levert een goed resultaat op. Ik ben daar wel van overtuigd, maar ik zou niet weten wat ik nog moet inbrengen om de andere landeigenaren daar ook van te overtuigen."
De wielerverenigingen pogen Scholten en de zijnen er van te overtuigen dat hun angst voor de mountainbikers ongegrond is. Afgelopen zondag hield de Losserse Wieler Club een toertocht, waarbij een deel van de route ging over opengestelde paden in het Lutterzand. Aan de tocht werd deelgenomen door 958 fietsers. Na afloop was aan bijna niets te merken dat mountainbikers zich hadden uitgeleefd in het gebied.
Scholten was in de aanloop naar de toertocht hevig ontstemd over de route die Losser had uitgezet. Hij was zelfs van plan elke mountainbiker ter hoogte van de Puntbeek persoonlijk te weren uit het gebied. Na bemiddeling van Hakkers zag hij daar echter van af. "De route ging over paden die officieel zijn opengesteld voor wandelaars en fietsers. Daar valt niets te doen’, besefte Hakkers maar al te goed.
De wielerverenigingen hebben Scholten en de zijnen zelfs aangeboden om door mountainbikers aangerichte schade weer te herstellen. "Wij zorgen er voor’, aldus Goossink, "dat we leden op afroep beschikbaar hebben. Als het moet zorgen zij er voor dat de natuur weer in ere wordt hersteld."
Een gebaar waarmee je kunt scoren bij landeigenaren. "Ik had aanvankelijk ook het gevoel dat ze hier best over te spreken waren’, aldus Hakkers. "Maar dat was na een paar weken al weer over."
Het is voor alle partijen te hopen dat er de komende weken alsnog een goed compromis uit de bus rolt, zodat de kwetsbare gebieden door de mountainbikers worden gemeden. Want daar is iedereen bij gebaat.