IM: Vlaams minister van Sport Bert Anciaux huldigde op de sportcampus van de Katholieke Universiteit van Leuven (KUL) de eerste hypoxiekamer in Belgie, gerealiseerd door het wetenschappelijk KUL-topsportteam van professor Peter Hespel. De ingenieuze trainingskamer moet topatleten de kans geven zich onder alle klimatologische omstandigheden voor te bereiden op de Olympische Spelen 2008 in Peking.
DuursportenDe kamer kan alle trainingsomstandigheden op hoogte (0-5000 m) nabootsen, maar dankzij een klimaatsysteem ook de Vlaamse topatleten laten wennen aan de warmte of de luchtvochtigheid die ze in alle uithoeken van de wereld en meer bepaald in China zullen ontmoeten. De kamer werd speciaal ontwikkeld voor de ontwikkeling van de aërobe capaciteiten van de atleten, hoofdzakelijk wat betreft de duursporten, maar staat ook anaërobe training toe. Vandaag voerden Sven Nys (veldrijden), Luc Van Lierde (triatlon), Joeri Jansen (1500 m) en Bob Maesen (kajak) hun eerste test uit - op 2500 m hoogte en bij een luchtvochtigheid van 40% - onder de medische begeleiding van de KUL.
Acclimatisatie"Je kan in Mexico, Peking of Lima zitten, gewoon door in Leuven te blijven", legde professor Hespel, de initiator van het project, uit. "Het doel is niet, zoals bij hypoxietenten, om de productie van rode bloedlichaampjes te activeren die het gebrek aan zuurstof na een lange periode gaan compenseren. Hier wordt eerder gewerkt aan de acclimatisatie aan de hoogte en de heersende temperatuur door korte trainingssessies van iets meer dan een uur. Dat laat ook toe om aan een lagere intensiteit te werken, terwijl je toch hetzelfde resultaat bereikt als bij grote intensiteit. De voordelen zijn belangrijk op het vlak van recuperatie en ook bij een revalidatie na een blessure. Bijvoorbeeld volstaat het voor een wielrenner om aan 250 watt te werken, waarbij hij dus minder zijn musculatuur moet gebruiken, terwijl hij toch profiteert van een training aan 450 watt."
NysVoor Sven Nys, die als veldrijder eerder gewoon is aan winterse omstandigheden, is de kamer het ideale hulpmiddel in functie van het komende mountainbikeseizoen, waaraan hij deelneemt om zich te proberen plaatsen voor de Spelen. "Dit jaar zal ik vijf MTB-wereldbekers rijden, alsook de Europese en wereldkampioenschappen. Enkele van die manches vinden op grote hoogte en bij hoge temperaturen plaats", verklaarde de ex-wereldkampioen tijdens zijn trainingssessie. "Men heeft vastgesteld dat ik veel vocht en zouten verlies als ik bij warmte inspanningen lever, wat mijn capaciteiten aan hoge intensiteit beperkt. Hier werd alles geanalyseerd onder de mogelijke omstandigheden die ik kan aantreffen en zal men exact kunnen bepalen wat ik moet doen om mijn vochtopname te optimaliseren."
ProjectenDe hypoxiekamer is de vrucht van een samenwerking tussen de KUL en de Vlaamse overheid, die het project met 153.940 euro financierde. In totaal maakt minister Anciaux 1,5 miljoen euro vrij voor een twaalftal projecten van sportwetenschappelijke begeleiding van topsporters en beloftevolle jongeren in Vlaanderen. Enkele projecten zijn: Voeding, voedingssupplementen en rehydratatie (77.942 euro Vlaamse subsidie), Bewegingsplatform (191.484 euro), Sportwetenschappelijke begeleiding roeien (105.000 euro), Wielrennen (100.000 euro), Biomechanische begeleiding hoogspringen (5.250 euro), Kajak (31.380 euro), Judo (104.200 euro), Talentdetectie (165.367 euro).
© Belga
Nys: "Men heeft vastgesteld dat ik veel vocht en zouten verlies als ik bij warmte inspanningen lever, wat mijn capaciteiten aan hoge intensiteit beperkt."