De Berkelaar kwam tot zijn beste prestatie dit jaar met uiteindelijk een achttiende plaats in het eindklassement over de acht wedstrijddagen van deze zware koers. “We (samen met zijn maat Sjef Klerken, red.) hebben het gevierd met een duik in het Gardameer, want zo kort op de winnaar heb ik nog nooit gezeten,” aldus een tevreden Boon.
Toch was de voorbereiding van Boon niet optimaal. Een lichte vorm van Pfeiffer en mindere prestaties in Malmedy en Zoetermeer gingen hieraan vooraf. Bovendien had Boon bij zijn vertrek een tas thuis laten staan. Gelukkig kon hij van andere rijders wat spullen lenen.
Acht dagen rijden in een heuvelachtig gebied met tussendoor de stevige bergen van de Alpen. Dagen van fietsen, douchen, slapen kleren wassen, eten, massage en weer slapen. Dagen ook waar enorme hoogteverschillen moesten worden overwonnen met steile beklimmingen en afdalingen, met koud weer en sneeuw. Een parcours met vaak gladde wortels en stenen. Vooral op de tweede dag was het door deze obstakels een zware tocht waar het tweetal uiteindelijk op een 24e plaats zou eindigen.
Dag vijf was er één met wel veel en heel steile klimmen. Het tweetal zat de hele wedstrijd goed voorin rond een tiende plaats. Niels Boon maakte echter een foutje, waardoor het een rol- en valpartij zou worden voor de Berkelaar die eveneens te maken zou krijgen met een kapotte derailleur waardoor uiteindelijk ook zijn ketting zou breken. Sjef Klerken kreeg te maken met een band die niet op spanning wilde komen.
Ook de kou ging een woordje meespreken. Gelukkig waren de laatste zeventig kilometers bergafwaarts en ging het goed voor de wind. “Ik kon een groot deel op kop rijden, omdat ik me toen goed. Het was wel een dag die ons veel kracht heeft gekost,” aldus de mountainbiker. In de volgende dagen zou het een stuk beter gaan in het sterke deelnemersveld, waar achtereenvolgens een negentiende,vijftiende en uiteindelijk en elfde plaats werden behaald. De geweldig afsluiter kwam op dag acht toen een zevende plaats werd behaald in een grote groep sprinters waardoor de achttiende plaats in de eindrangschikking een geweldige prestaties zou blijken.
Bron:http://www.heraut-online.nl