De toenemende internationale belangstelling voor het evenement past precies in het plaatje van de organisatie. Voorzitter Derk de Vries van de Wielertoerclub Tubbergen memoreert de doelstelling. "Ons streven is erop gericht de grenslandmarathon zowel nationale als internationale naamsbekendheid te geven. Het lijkt erop dat we dat doel steeds dichter naderen. Daarnaast past het sportfietsen in het landelijke gezondheidsproject om meer te bewegen."
De grenslandmarathon, die dit jaar voor de derde keer wordt gehouden, is een co-productie van de Wielertoerclub Tubbergen en Radsport Ferein Olympia Uelsen. Het geheel staat onder auspiciën van de Nederlandse Toerfiets Unie en de Duitse wielerbond. Met de lokale overheden, grondeigenaren en natuurbeschermingorganisaties aan weerszijden van de grens heeft overleg plaatsgevonden.
Het evenement doet zijn naam alle eer aan. Decor is het Nederlands-Duitse grensgebied tussen Tubbergen en Uelsen. Een afwisselend parcours met rotsige paden, slingerende hellingen en scherpe afdalingen. Daaronder ook onvervalste kuitenbijters als de Tutenberg, Wilsumerberg en Lönsberg.
Voor de echte durfals is de monsterafstand van 110 kilometer uitgezet. Zij, die er iets minder lang over willen doen, moeten nog altijd 75 kilometer bedwingen.
Om 8.30 uur geeft de burgemeester van Uelsen, Bernd Wever, het startschot voor de massastart. Daarna kan nog tot 10.00 uur individueel worden gestart. Start en finish bij Overheempark 'n Kaps, Tibsweg 2 in Tubbergen. Onderweg zijn meerdere posten voor verzorging en technische ondersteuning ingericht.
De voorinschrijving via het internet (www.grenslandmarathon.nl) is inmiddels gesloten. Op de dag zelf kan men zich echter nog laten inschrijven. De inschrijvingskosten bedragen 15 euro. NTFU leden krijgen korting. Deelnemers verklaren zich akkoord met de voorwaarden die zijn neergelegd in het Toerfietsreglement van de NTFU. Vast onderdeel daarvan is de verplichte helm. Na afloop is er gelegenheid tot massage, tevens kan gebruik worden gemaakt van een pastabuffet. Staatsbosbeheer controleert op zwartrijders.